Του Δημήτρη Γκάτσιου
Ιδιαίτερα σκληρό προεξοφλείται το επόμενο επεισόδιο της πολιτικής σύγκρουσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σε επίπεδο Ολομέλειας της Βουλής, με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής όσον αφορά στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και τους υφυπουργούς του αναμένεται να ανεβάσει τα…ντεσιμπέλ της ανταλλαγής αιχμών και κατηγοριών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Κι αυτό, γιατί το κυβερνητικό επιχείρημα εδράζεται στην πολλάκις εκπεφρασμένη θέση ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί την τραγωδία και δεν ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση ευθυνών, έχοντας ως μόνο στόχο τα πολιτικά οφέλη, ενώ από την πλευρά τους οι υπόλοιπες πτέρυγες του Κοινοβουλίου εγκαλούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη και προστασία των υπευθύνων.
Αντίστροφη μέτρηση
Η μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, η οποία θα συζητήσει τις τελικές λεπτομέρειες και θα επικυρώσει την απόφαση για κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής είναι το σημείο-ορόσημο της σημερινής ημέρας.
Οι 33 βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη θα θέσουν επί τάπητος το χειρισμό της υπόθεσης, τη στάση του κόμματος τις επόμενες ημέρες, αλλά και το τελικό κείμενο, που επεξεργάζεται η νομική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κατάθεση της πρότασης να λαμβάνει χώρα τις μεσημεριανές ώρες. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα προτείνει η Βουλή να διεξάγει προανακριτικού χαρακτήρα έρευνα για παράβαση του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικά περί διατάραξης της ασφάλειας των μεταφορών, σε βαθμό κακουργήματος.
Τα αδικήματα θα αφορούν τον πρώην υπουργό, Κώστα Καραμανλή και τους κυρίους Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη. Παράλληλα, στο αίτημα της Χαριλάου Τρικούπη θα συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, παρά τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί όσον αφορά στην παραγραφή ενδεχόμενου αδικήματος. “Η αναζήτηση της αλήθειας δεν είναι σημαία ευκαιρίας να την υψώνει η κυβέρνηση στα λόγια και μετά να πηγαίνει στη Βουλή και να ψηφίζει τη συγκάλυψη. Η κυβέρνηση δεν θέλει να γίνει καν έλεγχος στην προανακριτική επιτροπή για κακουργηματικές πράξεις” σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στο ΕΡΤNews.
“Είναι άλλο πράγμα το πόρισμα που θα βγει από την προανακριτική και θα πάει στο δικαστικό συμβούλιο, εδώ όμως η κυβέρνηση δεν θέλει εξαρχής να γίνει συζήτηση για κακουργηματικές πράξεις. Πώς συμβαδίζει αυτό με τη δέσμευσή τους ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο; Δεν υπήρχαν στελέχη και εργαζόμενοι του ΟΣΕ που έκρουαν καμπανάκι κινδύνου στον κ. Καραμανλή για τη μεγάλη οικονομική αδυναμία συντήρησης του δικτύου;…Η πραγματογνωμοσύνη Καρώνη δεν σχετίζεται με την προανακριτική επιτροπή, που αφορά τις ευθύνες πριν το δυστύχημα και αναφέρεται στο αν οι υπουργοί έκαναν τα δέοντα μετά τις παραινέσεις που δέχονταν για τα προβλήματα ασφαλείας, άργησαν να προχωρήσουν στη συγκρότηση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, άλλαξαν τα όρια ηλικίας για να γίνει η πρόσληψη του σταθμάρχη. Η κυβέρνηση δεν θέλει να συζητήσουμε για όλα αυτά, είναι εκείνη που εργαλειοποιεί και πολιτικοποιεί μια νομική διαδικασία. Αν πραγματικά εννοούσε αυτό που δήλωνε ότι δεν έχει κανένα ταμπού, δεν θα έσπευδε να προεξοφλήσει ότι είναι πλημμέλημα”, σχολίασε ο κ. Τσουκαλάς, συμπληρώνοντας ότι το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών ακόμη και από αμέλεια εάν οδηγήσει σε θάνατο, είναι κακούργημα.
Οι κυβερνητικές κινήσεις
Με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τον Νίκο Ανδρουλάκη να βρίσκονται καθημερινά στο στόχαστρο κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, το…γαλάζιο στρατόπεδο αναμένει την κατάθεση της πρότασης από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη.
“Αυτή τη στιγμή έχει παραπεμφθεί στο Δικαστικό Συμβούλιο ένας άνθρωπος, για τον οποίο δεν υπήρχαν ούτε στοιχεία, ούτε μαρτυρίες, ο κ. Τριαντόπουλος και ο λόγος που το κάναμε αυτό είναι γιατί θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά. Από εδώ και πέρα, όμως και για το οτιδήποτε, εμείς πιστεύουμε στη λογική “όλα στη δικαιοσύνη”. Δε θα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αλλά αφού δούμε τα δεδομένα, διαβάσουμε την πρόταση, δούμε το κατηγορητήριο, εάν έχουν πραγματικά δεδομένα που βασίζονται στη δικαιοσύνη και όχι στο μυαλό τους και στις ιδεοληψίες της αντιπολίτευσης, τότε δεν έχουμε λόγο να πούμε όχι”, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Για την κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, όπως γίνεται εμφανές από τις συζητήσεις που διεξάγονται στο εσωτερικό της, είναι άλλο πράγμα αυτά τα οποία περιγράφει η δικαιοσύνη και άλλο τα πολιτικά κίνητρα. “Η αντιπολίτευση μέχρι τώρα έχει δείξει ότι θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο. Μέχρι τώρα τα επιχειρήματα που έχουμε ακούσει, τα προφορικά, δείχνουν ότι θέλουν να πολιτικοποιήσουν μια ποινική υπόθεση. Το επιχείρημα ο υφιστάμενος κατηγορείται για κακούργημα, άρα πρέπει και ο προϊστάμενος να κατηγορηθεί πάλι για κακούργημα, είναι αντίθετο και στην νομική επιστήμη και στην κοινή λογική. Κάθε άνθρωπος, κάθε φυσικό πρόσωπο, έχει ξεχωριστή αντιμετώπιση στην ποινική δικαιοσύνη, με βάση τα πραγματικά περιστατικά”, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, εγκαλώντας τον ΠΑΣΟΚ ότι συμμετείχε “σε μία άθλια εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου, μιας εθνικής τραγωδίας με βαρύτατες ποινικές προεκτάσεις, τις οποίες όμως εξετάζει η Δικαιοσύνη, και όχι αυτόκλητοι δικαστές”.
Οι ευθείες βολές στοχεύουν, κατά κύριο λόγο, τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικές, για παράδειγμα, οι αναφορές του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου. “Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε σε δύο προτάσεις δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης επάνω σε σαθρά κατηγορητήρια, τα οποία κατέρρευσαν. Η δικογραφία αριθμεί πάνω από 70.000 σελίδες και με το που κατέφθασε στη Βουλή, την επόμενη ημέρα, ο κ. Ανδρουλάκης βγήκε και είπε ότι θα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα οι κατηγορίες που θα απαγγελθούν στον κ. Καραμανλή. Αυτό δεν δείχνει σοβαρότητα, δεν έχουν διαβάσει τη δικογραφία και κάνουν επιλεκτική χρήση συγκεκριμένων στοιχείων”, σημείωσε (Σκάι) ο κ. Σκέρτσος.
Πηγή: capital.gr