“Τα κόμματα, οι πολιτικοί και η πολιτική έχουν ένα και μόνο, λόγο ύπαρξης: να υπηρετούμε τις ανάγκες, τα αιτήματα των πολιτών και να δίνουμε απαντήσεις σε αυτά. Η κυβέρνηση στρέφεται προς την κοινωνία και απαντά στα προβλήματα και τα αιτήματά της. Αυτό, πιστεύω, θα βρίσκει ανταπόκριση, θα επιδοκιμάζεται από την κοινωνία”. Αυτό δήλωσε στην εισαγωγή της συνέντευξής του στην τηλεόραση του “Σκάι” ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, με την ταυτόχρονη παρατήρηση ότι “αυτό αφορά και την αντιπολίτευση προφανώς. Όλοι έχουμε ευθύνη να συνομιλούμε με το σήμερα, όχι με τον προηγούμενο αιώνα”.
Και στο ερώτημα αν εκτιμά ότι είναι συγκυριακή η άνοδος των ποσοστών της Πλεύσης Ελευθερίας, απάντησε ως εξής: “Μένει να φανεί. Είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε προβλέψεις. Το τοπίο στην αντιπολίτευση είναι αρκετά ρευστό εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, από τις εκλογές του 2023”. Ενώ κατέληξε λέγοντας, “χρειαζόμαστε λιγότερο τοξικό λόγο, λιγότερη εχθροπάθεια”.
Η παραπάνω συζήτηση έγινε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της εταιρίας Marc για το “Πρώτο Θέμα”, ενώ στο άλλο σκέλος της μέτρησης, αυτό για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι “η αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών και ανθρώπων στο Δημόσιο είναι στον πυρήνα, στο DNA της κυβέρνησης και του προγράμματος που εφαρμόζει”. Και για το ερωτηματολόγιο ειδικότερα, ανέφερε: “Θέλουμε για πρώτη φορά το ελληνικό κράτος να γίνει πολιτοκεντρικό, να υπηρετεί τους πολίτες”.
Στο σημείο αυτό ξεδίπλωσε δε, την πολιτική της κυβέρνησης για το Δημόσιο λέγοντας ότι “η αξιολόγηση εφαρμόζεται με ένα σύστημα στοχοθεσίας εδώ και 2-3 χρόνια, έχουμε θέσει πάνω από 150.000 μετρήσιμους στόχους στους δημοσίους υπαλλήλους, από το Υπουργείο Εσωτερικών”. Επίσης, “τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί γιατί κρίθηκε από τα αρμόδια όργανα ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Δεν πρέπει να δημιουργείται μια εικόνα στους πολίτες ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση στο Δημόσιο”.
Με την προαγγελία δε, ότι “στις αρχές Ιουνίου θα υπάρξει νέο ψηφιακό ερωτηματολόγιο για κάθε ασθενή που θα παίρνει εξιτήριο από νοσοκομείο”, ο Ά. Σκέρτσος εξήγησε ότι αυτή “η αξιολόγηση προσωπικού, υπηρεσιών θα επιστρέφει στη διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο, και στο τέλος του έτους θα κάνουμε απολογισμό”. Ενώ για το σύστημα ψηφιακής ιχνηλάτησης στα επείγοντα είπε ότι είναι “άλλο ένα δείγμα γραφής ότι η Ελλάδα ναι, μπορεί και πρέπει να αλλάξει για να υπηρετεί τους πολίτες”.
Με την επισήμανση, ακόμη, ότι “κανείς μας που έχει δημόσιο ρόλο, θέση και ευθύνη δεν πρέπει να αισθάνεται μόνιμος στη θέση του, είμαστε όλοι προσωρινοί, κρινόμαστε και πρέπει να κρινόμαστε διαρκώς”, υπογράμμισε στη συνέχεια ότι “η μονιμότητα είναι εξασφαλισμένη συνταγματικά αλλά και η αξιολόγηση είναι ταυτόχρονα εξασφαλισμένη συνταγματικά”. Διευκρίνισε πάντως ότι “για να απολυθεί κάποιος πρέπει να κάνει παράβαση καθήκοντος, δεν αρκεί να μην πετυχαίνει τους στόχους που τίθενται”.
Και, συνέχισε αναφέροντας ότι “ο πρωθυπουργός έχει κάνει τρεις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις σε σχέση με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Ως προς την προτείνουσα Βουλή έχει πει ότι θα ανοίξουμε τρία μεγάλα θέματα: πρώτον, θέλουμε να βάλουμε πιο εμφατικά το ζήτημα της αξιολόγησης του Δημοσίου, δεύτερον, την πιο ανεξάρτητη λειτουργία και επιλογή ηγεσιών στη Δικαιοσύνη -αυτό που έρχεται και ως αίτημα από την κοινωνία, ένα αίτημα το οποίο ακούμε και κάνουμε πράξη- και τρίτον, το ζήτημα της ευθύνης των πολιτικών προσώπων”. “Αυτά συνθέτουν φιλόδοξη ατζέντα για τον καταστατικό χάρτη της χώρας”, συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.
Η υπόθεση των Τεμπών και η επικείμενη πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήταν το επόμενο θέμα της συνέντευξης: εισαγωγικά, “προηγήθηκε τρομερή περίοδος πόλωσης όπου ακούσθηκαν τρομερά πράγματα για το πολιτικό σύστημα, για την κυβέρνηση, για τον πρωθυπουργό (αλλά) όσο περνάει ο καιρός καταρρέουν και ερχόμαστε πιο κοντά στην αλήθεια”.
Ενώ, “έχοντας στα χέρια μας το τελικό πόρισμα του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα που ζητήθηκε από τον εφέτη ανακριτή, όλα τα πολιτικά κόμματα, ιδίως της αντιπολίτευσης, πρέπει να αναστοχασθούν ως προς το πώς θα διαχειρισθούμε αυτή την ευαίσθητη υπόθεση που μας έχει πληγώσει όλους. Όλοι ζητάμε αλήθεια, μνήμη, δικαιοσύνη πάνω από όλα, να πληρώσουν όλοι όσοι έχουν ευθύνη και ταυτόχρονα ασφάλεια στις μεταφορές, στους σιδηροδρόμους”.
Για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικότερα, ανέφερε ότι “το ΠΑΣΟΚ, και εδώ, έχει προτρέξει να βγάλει συμπεράσματα και να καταθέσει ένα πολιτικό και όχι ποινικό, κατηγορητήριο”. “Περιμένουμε να δούμε τι θα περιλαμβάνει, αλλά επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη με αυτά που είχε κάνει στο παρελθόν. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε σε δύο προτάσεις δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης πάνω σε σαθρά κατηγορητήρια, τα οποία κατέρρευσαν”, στηλίτευσε ο Ά. Σκέρτσος και προσέθεσε:
Η δικογραφία αριθμεί πάνω από 70.000 σελίδες και “με το που κατέφθασε στη Βουλή, την επόμενη μέρα ο κ. Ανδρουλάκης βγήκε και είπε ότι θα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα οι κατηγορίες που θα απαγγελθούν στον κ. Καραμανλή”. “Αυτό δεν δείχνει σοβαρότητα, δεν έχουν διαβάσει τη δικογραφία και κάνουν επιλεκτική χρήση συγκεκριμένων στοιχείων”, δήλωσε εν προκειμένω.
Καταληκτικό σχόλιο, η προανάκριση είναι εμπιστευτική διαδικασία που “όμως λεηλατήθηκε από την αντιπολίτευση και διάφορους επονομαζόμενους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι τρέλαναν την κοινωνία το προηγούμενο διάστημα. Ευτυχώς όλα αυτά έχουν καταρρεύσει…”.
Για το δημογραφικό πρόβλημα, αφού παρατήρησε ότι είναι “υπαρξιακό ζήτημα για όλο το δυτικό κόσμο όχι μόνο για την Ελλάδα”, επίσης ότι οι λόγοι δεν είναι οικονομικοί μόνον, πρότεινε “να ιεραρχήσουμε ξανά το πώς θα κάνουμε οικογένεια”. Υπογράμμισε τη σημασία μιας οικονομίας που “να οδηγεί σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης”, όπως και ότι “χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας γύρω από τις νέες οικογένειες”, λόγου χάριν με προνοιακά επιδόματα. Εξάλλου, αυτή η κυβέρνηση καθιέρωσε επίδομα γέννησης, αυτή η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στη δημόσια υγεία, είπε ακόμη.
Με αφορμή δε, την παρουσία στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που εμφανίζουν μείωση του πληθυσμού σε παραμεθόριες περιοχές, τόνισε ότι “τα τελευταία 2-3 χρόνια ο πρωθυπουργός έχει οργώσει τη χώρα και έχει παρουσιάσει σε κάθε περιφέρεια το δικό της αυτοτελές περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης. Πάνω από 60 δισ. ευρώ σε έργα και επενδύσεις” έχουν διατεθεί.
Ο υπουργός έκανε, τέλος, και ένα σχόλιο για την ελληνική παρουσία στην Eurovision: “Η Κλαυδία έκανε κάτι πάρα πολύ δύσκολο: πήγε κόντρα στο ρεύμα”, σημείωσε και παρατήρησε: “Υπάρχει μια αλήθεια μέσα σε αυτό το κορίτσι, σε αυτό το τραγούδι, γιατί έχει μέσα της την παράδοση, έχει τις ρίζες. Ταυτόχρονα είναι ένα σύγχρονο μοντέρνο κορίτσι. Συνδύασε τον παραδοσιακό ρυθμό ενός μοιρολογιού με το σύγχρονο beat -κι αυτό μίλησε τελικά στις ψυχές όλου του κόσμου, ενός ετερόκλητου παγκόσμιου κοινού”. Εν τέλει, “μας έκανε όλους περήφανους, χρειαζόμαστε θετικά πρότυπα από τη νέα γενιά -και η νέα γενιά έχει θετικές αξίες”.
Πηγή: capital.gr