Την καταγραφή όλης της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει επιδιώκει να ολοκληρώσει το Δημόσιο, με την ενεργοποίηση από τις αρχές του 2026 του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας, που θα λειτουργήσει στα πρότυπα του αντίστοιχου μητρώου για την απογραφή της περιουσίας 7 εκατομμυρίων φορολογουμένων. Το Μητρώο θα περιλαμβάνει την περιουσία από ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις, που το σύνολο του μετοχικού τους κεφαλαίου ανήκει στο Δημόσιο. Κεντρικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το Μητρώο να είναι ανοιχτό σε πολίτες και επενδυτές. Μέχρι στιγμής το Δημόσιο δεν έχει πλήρη γνώση και εικόνα πόσα ακίνητα διαθέτει, πού βρίσκονται και ποια είναι η αξία τους. Κατά συνέπεια, τα ακίνητα παραμένουν αναξιοποίητα, χωρίς να ενοικιάζονται ή να πωλούνται, ενώ οι πόροι που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλες δράσεις στεγαστικής πολιτικής δεν αντλούνται.
Aκόμα και η ΕΤΑΔ μέχρι πριν από κάποιους μήνες δεν γνώριζε ποια ακίνητα περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της, ενώ πλέον με τη συμμετοχή εννέα εταιρικών σχημάτων προχωρά στην κατηγοριοποίηση, εκτίμηση και ωρίμανση 36.000 ακινήτων, με στόχο την αποτίμηση έως 6.500 εξ αυτών και την εκτέλεση ενεργειών ωρίμανσης σε 1.000 ακίνητα.
Εκτιμάται ότι ο αριθμός των δημόσιων ακινήτων σήμερα είναι τόσο μεγάλος, αλλά ταυτόχρονα και τόσο διάσπαρτος, που θα αποτελέσει πραγματικό άθλο η πλήρης καταγραφή τους. Υπάρχουν περιπτώσεις υπουργείων που ψάχνουν νέα κτίρια για τη στέγαση των υπηρεσιών τους, αγνοώντας σημαντικά φιλέτα που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις υπουργείων που διεκδικούν το ίδιο ακίνητο, επειδή είναι εγγεγραμμένο αντίστοιχες φορές.
Στην καταγραφή των ακινήτων συμβάλλει και ένα σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας (Business Intelligence – ΒΙ), το οποίο επιτρέπει τη σύνθετη ανάλυση δεδομένων και την εξαγωγή αναφορών, ενισχύοντας τη στρατηγική αξιοποίηση των πληροφοριών.
Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση στην οποία δίνουν μεγάλη σημασία στο υπουργείο Οικονομικών για την εξασφάλιση σημαντικών και σταθερών εσόδων σε μακροχρόνια βάση και τη δημιουργία πρόσθετου αναπτυξιακού οφέλους για την οικονομία. Εκτός από την εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω του Μητρώου θα καταστεί εφικτή η αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης δημόσιας περιουσίας, καθώς και της περιουσίας που θα αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κρύβει μεγάλες δυνατότητες για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη, ωστόσο είναι ένας τομέας στον οποίο μέχρι τώρα δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν δεν είχαν πάντοτε συνέχεια. Όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας, η ευρεία χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για όλες τις διαδικασίες που αφορούν στη διαχείριση και την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη δημόσια περιουσία θα συνδράμουν αποτελεσματικά στο να έρθουν στο φως και να καταγραφούν τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους.
Το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας
Στο Μητρώο θα καταγραφεί όλη η ακίνητη περιουσία των φορέων του Δημοσίου με στόχο την αξιοποίησή της αλλά και την προστασία της. Θα ενημερώνεται συνεχώς από όλους τους φορείς του Δημοσίου, θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο, το Taxis και με τις δύο από τις μεγαλύτερες κατόχους δημόσιας περιουσίας: τις θυγατρικές του Υπερταμείου, ΕΤΑΔ και ΓΑΙΑΟΣΕ. Εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.
Η νέα βάση δεδομένων θα καταγράψει κάθε ακίνητο που ανήκει στο Δημόσιο, ακόμα και αγροκτήματα και βραχονησίδες. Οι φορείς του Δημοσίου θα υποχρεωθούν να το ενημερώνουν άμεσα για κάθε μεταβολή, προκειμένου να επικαιροποιείται, επιπλέον, δε, θα οφείλουν να παρέχουν κάθε συνδρομή που θα τους ζητηθεί, με σκοπό τόσο την προστασία των ακινήτων τους όσο και τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους για το δημόσιο συμφέρον.
Το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας θα είναι ένα συνεχώς επικαιροποιούμενο γεωγραφικό και περιγραφικό μητρώο, στο οποίο θα διασυνδέονται οι βάσεις δεδομένων της δημόσιας περιουσίας όλων των υπουργείων.
Ειδικότερα, το σχέδιο για την καταγραφή και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας προβλέπει τις ακόλουθες δράσεις:
1. Συνεργασία του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας με τους φορείς του Δημοσίου που κατέχουν ακίνητα για την καταγραφή τους και διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα όλων των υπουργείων.
2. Εντοπισμό και ακριβή προσδιορισμό ακίνητης περιουσίας που θα περιέλθει στο υπουργείο Οικονομικών, από το Εθνικό Κτηματολόγιο. Με τη βοήθεια εξειδικευμένων τμημάτων ελληνικών πανεπιστημίων ή άλλων δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων, οργανισμών, ινστιτούτων κ.λπ. θα σχεδιαστούν τα όρια των νέων δημόσιων ακινήτων που θα προκύψουν.
3. Αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων για συνεχή καταχώριση των χωρικών μεταβολών των δημόσιων κτημάτων (λόγω ρυμοτομικών αλλαγών, απαλλοτριώσεων, καταπατήσεων κ.ά.), των ακτών (λόγω διαβρώσεων, τεχνικών έργων κ.ά.) και των κοινόχρηστων ζωνών αιγιαλού.
Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
Σύμφωνα με τον κρατικό Προϋπολογισμό το 2025 θα ενισχυθεί περαιτέρω η ευρεία χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών για όλες τις διαδικασίες που αφορούν τη διαχείριση, την αξιοποίηση και την προστασία της περιουσίας του Δημοσίου.
Για την αξιοποίηση Ακίνητης Δημόσιας Περιουσίας προβλέπονται:
– εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας με σκοπό την εναρμόνιση της αξιοποίησης των δημόσιων ακινήτων με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς αλλά και με τις βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης,
– ανάπτυξη συνεργασίας και διαλειτουργικότητας με άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που διαχειρίζονται ακίνητα.
Για την προστασία της Δημόσιας Περιουσίας για το 2025 προγραμματίζεται να υπάρξει ευρεία χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, όπως Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – drones), σε συνδυασμό με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, για τη διαπίστωση παραβάσεων και την ανεύρεση καταπατήσεων σε κοινόχρηστους χώρους σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων, οι οποίοι εκτείνονται σε όλη την επικράτεια.
Πηγή: capital.gr