Ουκρανία: Γιατί ο Πούτιν δεν υποχωρεί – Γιατί ο Ζελένσκι έχει χάσει τον ύπνο του

Ουκρανία: Γιατί ο Πούτιν δεν υποχωρεί – Γιατί ο Ζελένσκι έχει χάσει τον ύπνο του

Την ώρα που όλος ο κόσμος αναρωτιέται πώς θα αντιμετωπίσει τους δασμούς, τι θα γίνει στις ΗΠΑ με τα πανεπιστήμια και το μεταναστευτικό, στην Ουκρανία ένα άλλο δράμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια.

Σύμφωνα με τον Μαξ Χέιστινγκς, αρθρογράφο του πρακτορείου Bloomberg, o λόγος είναι ότι ο Πούτιν κρατάει όλους τους άσους στο μανίκι του. Και παίζει σκληρό πόκερ στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι επίσης γνωρίζει ότι αν οι ΗΠΑ κόψουν τα όπλα στο Κίεβο, ο πόλεμος θα έχει τελειώσει. Με τους δυσμενέστερους όρους για την Ουκρανία.

Ο Τραμπ ανυπομονεί να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά αντιπαθεί τον πρόεδρό της

Τα λόγια αυτά γράφονταν στο διεθνές πρακτορείο λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και τίποτα από όσα ζητούσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έγινε: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε μια χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πήγε. Μόνο αποτέλεσμα της συνάντησης, μια συμφωνία για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί ούτως ή άλλως, όπως και οι προηγούμενες. Χωρίς φανφάρες και μεγάλα λόγια.

Η αβεβαιότητα Ζελένσκι

Ο Ουκρανός ηγέτης, όπως και οι Δυτικοί σύμμαχοί του, έχουν μείνει μετέωροι, καθώς δεν γνωρίζουν αν ο Τραμπ προτίθεται να εφαρμόσει τις κυρώσεις για τη Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, αλλά και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τις προθέσεις του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ξεχνάει…

Ο Μαξ Χέιστινγκς επισημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ανυπομονεί να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και ότι αντιπαθεί τον πρόεδρό της. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί του, όταν προσπάθησε να κυνηγήσει τον Χάντερ Μπάιντεν για τις δουλειές του στην Ουκρανία. Και αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν τα ξεχνάει.

Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι συμπαθεί, ίσως ακόμη και να θαυμάζει τον Πούτιν. Τον θεωρεί φίλο του, το έχει πει. Η δήλωση του Τραμπ ότι θα γίνει ειρήνη μόνο ο ίδιος συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο έχει προκαλέσει κύματα ανησυχίας στην Ουκρανία. Φοβούνται ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει οτιδήποτε για λογαριασμό τους, αρκεί να έχει να επιδείξει μια συμφωνία.

Τι θα σημάνει η διακοπή ροής όπλων

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι αν οι ΗΠΑ διακόψουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, το Κίεβο έχει περιθώριο τεσσάρων μηνών πριν ξεμείνει από πυρομαχικά. Και παρά τις καλές προθέσεις και τις δηλώσεις στήριξης, η Ε.Ε. είναι ανίκανη να καλύψει το κενό σε όλμους και πυραύλους. Οι Βρετανοί, επίσης, έχουν αδειάσει τα οπλοστάσιά τους. Και όσα παράγουν είναι ελάχιστα.

Όλα τα ατού στα χέρια του Πούτιν

Στη Μόσχα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει ότι έχει όλα τα χαρτιά στα χέρια του αναφορικά με την Ουκρανία. Κάτι που έχει πει και ο Τραμπ. Οι αμερικανικές κυρώσεις προς τη Ρωσία έχουν σιωπηρά χαλαρώσει και δεν μπορούν να φοβίσουν το Κρεμλίνο.

Επιπλέον, η Ρωσία αγοράζει όπλα και πυρομαχικά στο κλάσμα της τιμής που αγοράζουν η Ουκρανία ή οι σύμμαχοί της. Η Βόρεια Κορέα εκτιμάται ότι έχει παράσχει στη Ρωσία 6 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, περίπου το 40% της κατανάλωσής της. Και οι μισθοφόροι καλύπτουν τα κενά από τις απώλειες σε άνδρες, όταν οι Ουκρανοί δυσκολεύονται να στρατολογήσουν μάχιμους άνδρες. Πολλοί νέοι Ουκρανοί κατέφυγαν στο εξωτερικό, για να μην πάνε στον πόλεμο. Ζουν, εργάζονται, κάποιοι ευημερούν, δεν έχουν λόγο να πάνε να πολεμήσουν.

Ουκρανία – κράτος προτεκτοράτο

Όπως γράφτηκε και στο Foreign Affairs, ακόμη και αν οι Ρώσοι δεν μπορούν να κατακτήσουν την Ουκρανία, μπορούν θέσουν υπό τον έλεγχό τους ένα τρομακτικά μεγάλο τμήμα της. Και επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ αργά ή γρήγορα θα αποσυρθεί, καθώς δεν έχει κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για την Ουκρανία, κερδισμένος θα βγει ο Πούτιν. Άλλωστε οι ΗΠΑ, αυτό που ήθελαν από το Κίεβο το πήραν: μια πολύ καλή συμφωνία για την εκμετάλλευση σπάνιων γαιών και ορυκτών με προτιμησιακούς όρους.

Συνεπώς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που έχει θέσει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας τη Λευκορωσία, αλλά και τις Ρουμανία και Γεωργία, θα πετύχει τον στόχο του. Να οικοδομήσει μια ρωσική αυτοκρατορία στα εδάφη της πάλε ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Επιπλέον, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία επεκτείνει τη διεθνή επιρροή της, όσο οι ΗΠΑ κλείνονται στον εαυτό τους και αποσύρονται από τον Ειρηνικό, την Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη.

Το κλίμα στη Δύση

Την ίδια ώρα, ηγετικά στρατιωτικά στελέχη χωρών της Δύσης συμφωνούν ότι η Ουκρανία πρέπει να πάρει απόφαση ότι θα ανακτήσει τα χαμένα εδάφη. Ακόμη και αν τα έπαιρναν πίσω, δεν θα είχαν τα μέσα να τα ανοικοδομήσουν. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει προσηλωμένος στην απόκτηση του ελέγχου ολόκληρης της χώρας. Οι ρωσικοί όροι για ειρηνευτική συμφωνία το καταδεικνύουν: θέλει να εκδιώξει την ηγεσίας της, να την αποστρατιωτικοποιήσει και να την απομακρύνει από τη Δύση.

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει γνώμη είναι να πειστεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία και ότι η απειλή για κυρώσεις είναι πραγματική.

  • Με στοιχεία από το Bloomberg

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ