Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, 18 Μαΐου, έφτασε για άλλη μία χρονιά υπενθυμίζοντάς μας την αξία τους ως μέρη μορφωτικά, αλλά και ψυχαγωγικά. Πολλές φορές τα μουσεία καταφέρνουν να σπάσουν τα συνήθη αυστηρά τους όρια και να διαφυλάξουν ιδέες και αντικείμενα πέρα από κάθε φαντασία.
Εκκεντρικά μουσεία μπορεί κανείς να επισκεφτεί σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, από το God’s Own Junkyard του Λονδίνου μέχρι το Μουσείο Διαρρηγμένων Σχέσεων του Ζάγκρεμπ, μέσω του αμφιλεγόμενου νέου Μουσείου Απαγορευμένης Τέχνης της Βαρκελώνης.
Οι συγγραφείς του Euronews Culture, Amber Bryce, David Mouriquand και Theo Farrant μοιράστηκαν τις κορυφαίες επιλογές τους για τα μουσεία που μπορεί να μην είναι και τόσο γνωστά.
Μουσείο Μαγείας (Κορνουάλη, Ηνωμένο Βασίλειο)
Το λιμάνι του Boscastle μεταξύ άλλων φιλοξενεί ένα μουσείο που περιέχει καταραμένες κούκλες, διαμελισμένα χέρια και άλλα πολλά.
Τα λαογραφικά αντικείμενα που εκτίθενται στο Μουσείο Μαγείας συλλέχθηκαν από τον Cecil Williamson, τον άνθρωπο που ίδρυσε το Κέντρο Έρευνας Μαγείας το 1947, αφού προσελήφθη από την MI6 για να διερευνήσει τις πιθανές αποκρυφιστικές επιρροές των Ναζί. Μετέφερε το Μουσείο Μαγείας στη σημερινή του θέση το 1960, λέγοντας: «Σε αυτή την ήσυχη γωνιά της Αγγλίας υπάρχει μια παράξενη αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι και ότι οι άνθρωποι που πέρασαν στον κόσμο του πνεύματος είναι πολύ κοντά».
Πράγματι, τα φαντάσματα του παρελθόντος αισθάνονται πάντα παρόντα καθώς περιηγείστε στις κρυστάλλινες σφαίρες, τους μαντικούς καθρέφτες και τα σεληνόμορφα φυλαχτά- απομεινάρια της ανθρώπινης φαντασίας που προσπάθησε να γεφυρώσει τον φυσικό και τον πνευματικό κόσμο. Υπάρχουν επίσης γάτες, καζάνια και κόκορες από πέτρες μέσα σε ένα κουτί – μαζί με πολύ πιο σκοτεινές εκθέσεις, όπως μια σκουριασμένη καρέκλα ζύγισης που χρησιμοποιήθηκε κάποτε σε δίκες μαγισσών.
Μέσα σε όλα τα μουσεία και αυτό των… Καβουριών (Μάργκεϊτ, Ηνωμένο Βασίλειο)
Το 1862, ο ψαράς Thomas Gaskell από το Μάργκεϊτ έκανε την ψαριά της ζωής του: ένα γιγάντιο καβούρι δυόμισι μέτρων. Αντί να το πουλήσει, το πήρε στο σπίτι του, όπου φέρεται να έτρωγε ψιλοκομμένα χέλια και να έδειξε ένα περίεργο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη ζωή. Αλλά η ειρηνική συμβίωση δεν κράτησε πολύ…
Αυτό που ακολούθησε ήταν μια ζοφερή ιστορία με οργισμένους όχλους, περιοδεύοντα σόου φρικιών και τον μυστηριώδη θάνατο ενός μεθυσμένου αφεντικού τσίρκου.
Αυτή η εκπληκτική ιστορία είναι μόνο μία από τις πολλές που αφηγείται το Μουσείο Καβουριών του Μάργκεϊτ. Ιδρύθηκε το 2021 από τρεις νεαρούς φίλους, ένας εκκεντρικός χώρος, που βρίσκεται σε ένα πρώην εργοστάσιο πιτών και μετατρέπει το φαινομενικά ταπεινό καβούρι σε μια εκπληκτική ‘πύλη’ για πιο βαθιές ιδέες: βιοποικιλότητα, καπιταλισμός, αποικιοκρατία, κλιματική αλλαγή, δικαιώματα των τρανς και όλα τα ενδιάμεσα.
Στο εσωτερικό του, θα βρείτε εκθέματα για την εξέλιξη των καβουριών, τις περίεργες τελετουργίες ζευγαρώματος των καβουριών και την παγκόσμια ιστορία των ανθρώπων που τρώνε, λατρεύουν και μυθοποιούν το συγκεκριμένο είδος.
Μουσείο των Αγίων Ψυχών στο Κολαστήριο (Ρώμη, Ιταλία)
Σύμφωνα με τον καθολικισμό, το κολαστήριο είναι μια κατάσταση αιωνιότητας για τις ψυχές στη μεταθανάτια ζωή που περιμένουν τον εξαγνισμό τους πριν εισέλθουν στον ουρανό. Δεν είναι ακριβώς μια εμπειρία που ακούγεται ευχάριστη – αλλά είναι ιδανική για ένα μουσείο.
Αν και μικρό σε έκταση, το Μουσείο των Αγίων Ψυχών στο Κολαστήριο είναι γεμάτο περίεργα πράγματα. Ιδρύθηκε από έναν ιερέα ονόματι Victor Jouët μετά από μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα παρεκκλήσι το 1897, κατά τη διάρκεια της οποίας ισχυρίστηκε ότι είδε ένα βασανισμένο πρόσωπο καμένο στον τοίχο. Πιστεύοντας ότι αυτό ήταν το σύμβολο μιας ψυχής που φώναζε από το κολαστήριο, ο Jouët ταξίδεψε στην ήπειρο αναζητώντας περισσότερα αντικείμενα από τη μετά θάνατον ζωή.
Η συλλογή του παραμένει στεγασμένη σε ένα δωμάτιο απέναντι από τη νεογοτθική Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio και περιλαμβάνει καμένα αποτυπώματα σε υφάσματα, βιβλία και ξύλινες πλάκες, μαζί με μια αναπαραγμένη εικόνα του αρχικού «πάσχοντος προσώπου» που έδωσε το έναυσμα για την αποστολή του Jouët.
Το Μουσείο των Αντικειμένων του Σεξ (Πράγα, Τσεχία)
Η Πράγα διαθέτει μερικές καταπληκτικές γκαλερί που εξυμνούν τα περίεργα και εκκεντρικά πράγματα. Το Μουσείο Αλχημείας, η σήραγγα βιβλίων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη… Και μετά υπάρχει και το Μουσείο των Αντικειμένων του Σεξ (SMM).
Ιδρύθηκε το 2002 και βρίσκεται στην καρδιά της πανέμορφης Παλιάς Πόλης, αποτελώντας το μοναδικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο αποκλειστικά στα αντικείμενα για το σεξ.
Το SMM παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα ιστορικών και σύγχρονων συσκευών που σχετίζονται με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα – πάντα με μια εκπαιδευτική πινελιά για να προσφέρει καλύτερα μια εις βάθος ματιά στην εξέλιξη των σεξουαλικών βοηθημάτων ανά τους αιώνες, καθώς και στις διαφορετικές αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα σε διάφορους πολιτισμούς, αναφέρει το δημοσίευμα του Euronews.
Από τους ιμάντες του 16ου αιώνα και τα καρφιά δακτύλων μέχρι τα «τραπέζια συνουσίας» και τις συσκευές κατά του αυνανισμού της δεκαετίας του 1920, μέχρι και τον σύγχρονο δονητή, πρόκειται για μια εμπειρία που ανοίγει τα μάτια.
Προφανώς, το μουσείο απευθύνεται μόνο σε άτομα από 18 ετών και άνω, και ενώ ήταν αμφιλεγόμενο όταν άνοιξε – με τους ανώτερους αρμόδιους της πόλης να το επικρίνουν – το SMM ήταν πάντα ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των τουριστών.
KattenKabinet (Άμστερνταμ, Ολλανδία)
Κρυμμένο σε ένα γοητευτικό σπίτι στο κανάλι του 17ου αιώνα στο Άμστερνταμ, το KattenKabinet (Cat Cabinet) είναι ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στον καλλιτεχνικό εορτασμό των αγαπημένων μας γατών.
Στο εσωτερικό του θα βρείτε μια εκλεκτική και εντυπωσιακά επιμελημένη συλλογή τέχνης εμπνευσμένης από γάτες: πίνακες, σκίτσα, γλυπτά, σπάνια αντικείμενα, ακόμη και μια μουμιοποιημένη αιγυπτιακή γάτα από το 200 π.Χ. περίπου. Έργα από μεγαθήρια της τέχνης όπως ο Picasso, ο Rembrandt, ο Toulouse-Lautrec, ο Corneille, ο Sal Meijer, και ο Théophile Steinlen παίρνουν περήφανα τη θέση τους. Ένας τοίχος παρουσιάζει μια γκαλερί με εμβληματικούς καλλιτέχνες, συγγραφείς και αστέρες του κινηματογράφου που απεικονίζονται με τους αιλουροειδείς συντρόφους τους.
Αλλά η ιστορία προέλευσης του μουσείου είναι τόσο συγκινητική όσο και μοναδική είναι η συλλογή του. Το KattenKabinet ιδρύθηκε το 1990, στη μνήμη του J.P. Morgan – όχι του τραπεζίτη, αλλά ενός αγαπημένου κοκκινόξανθου γάτου που απεβίωσε το 1983. Ο θλιμμένος ιδιοκτήτης του, ο Ολλανδός επιχειρηματίας Bob Meijer, άρχισε να συλλέγει έργα τέχνης που σχετίζονται με γάτες ως έναν τρόπο να αντιμετωπίσει την απώλεια. Η συλλογή μεγάλωσε τόσο πολύ που τελικά μετατράπηκε στο μουσείο που βλέπουμε σήμερα.
Και αν είστε τυχεροί, μπορεί να πέσετε πάνω σε μια από τις γάτες που ζουν στο μουσείο, οι οποίες περιφέρονται σαν ζωντανά εκθέματα.
Φωτογραφία: Jorge Royan/2008
Πηγή: in.gr