Με «μαγιά» ένα αρχικό ποσό της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ εκκινεί το «καλάθι» της ΔΕΘ, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο και θα αφορά το 2026. Με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες η Ελλάδα (όπως και οι άλλες χώρες) θα είναι σε θέση να ανακοινώσει παρεμβάσεις ίσες με το ύψος της αύξησης πρωτογενών δαπανών από το 2025 στο 2026. Με βάση το διαρθρωτικό και δημοσιονομικό σχέδιο 2025-2028 που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 3,7% (επί των δαπανών του 2025), κάτι που αντιστοιχεί σε 1,4 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα 600 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής, με την έγκριση από την Κομισιόν να αναμένεται εντός του Μαΐου.
Επιπλέον χώρος και έσοδα από φοροδιαφυγή
Ωστόσο, πέραν αυτού, κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στον ΟΤ, εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει και επιπλέον χώρος, ο οποίος, όμως, δε θα είναι αποτυπωμένος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλά την άνοιξη του 2026, όταν και θα έχουν οριστικοποιηθεί τα στοιχεία για το 2025, όπως συνέβη και φέτος, με την ανακοίνωση της επιδότησης των ενοικίων και την ενίσχυση για μια μερίδα των συνταξιούχων. Αναφορικά με την οριστικοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, το υπερπλεόνασμα των 11,4 δισ. ευρώ, το οποίο καταγράφηκε από Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ για το 2024, έδωσε ένα περιθώριο νέων παρεμβάσεων, το οποίο διεύρυνε ουσιαστικά το περιθώριο δαπανών (οι προαναφερόμενοι δημοσιονομικοί κανόες) από το 3,6% που ήταν στο 4,8%.
Αξίζει να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο αναμένει πολλά από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Άλλωστε, στο αναθεωρημένο διαρθρωτικό και δημοσιονομικό σχέδιο 2025-2028 που υπέβαλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες τονίζεται ότι τα έσοδα από φοροδιαφυγή θα αποδίδουν πάνω από 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι και το 2028, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για κάθε χρόνο. Η μοναδική εκτίμηση που υπάρχει προς το παρόν είναι ότι τα έσοδα από φοροδιαφυγή για φέτος θα είναι 1,2 δισ. ευρώ περισσότερα από τα 2 δισ. ευρώ. Πάντως, η εκτίμηση για το πόσο θα είναι η αύξηση θα γίνει τον Ιούνιο. Κι αυτό διότι παρεμβάσεις όπως η σύνδεση των POS με τις ταμειακές τέθηκαν -επί της ουσίας- σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Βασική προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων
Το…δεύτερο πακέτο
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση της ΝΔ εκτιμά ότι το πακέτο της ΔΕΘ θα είναι «1+1» καθότι η πρώτη δέσμη θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ η επόμενη κατά την άνοιξη του 2026. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως βασική προϋπόθεση είναι να συνεχιστεί η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, η οποία πάτησε «φρένο» τον Απρίλιο, να πάει καλά ο ελληνικός τουρισμός και να μην υπάρξει κάποια διεθνής αναταραχή, η οποία δε μπορεί να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή.
Μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι «στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα αναφέρει μια σειρά από μέτρα τα οποία αφορούν τη μείωση βαρών για τη μεσαία τάξη. Μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε αυτήν την στιγμή». Ακόμη, πρόσθεσε πως «κάθε χώρος που δημιουργείται, διοχετεύεται στη μεσαία τάξη. Στοχεύσαμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, το κομμάτι που αφορά τους συνταξιούχους, το κομμάτι για τα ενοίκια. Όλο το κομμάτι που αφορά τη φορολογία και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης το προτεραιοποιούμε, είναι κάτι που στοχεύουμε ενόψει ΔΕΘ, δεν είναι κάτι που θα ανακοινώσουμε νωρίτερα».
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζουν την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας
Τα μέτρα
Ποια είναι όμως τα μέτρα, τα οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου;
Ανεξαρτήτως του εάν αυτές οι παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν κατά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή το 2026, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζουν την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 10.001 ευρώ μέχρι και τα 20.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής φορολόγησης από 9% που εφαρμόζεται για εισοδήματα μέχρι και τα 10.000 ευρώ αυξάνεται απότομα στο 22%. Η ενδεχόμενη μείωση του δευτέρου κλιμακίου της φορολογίας από το 22% στο 15% εκτιμάται πως μπορεί να έχει ένα κόστος κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Ακόμη, ο σχδιασμός περιλαμβάνει και την αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, εξετάζεται η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, ώστε να πάψουν να είναι παγίδες βαριάς φορολόγησης για πολλές χιλιάδες φορολογουμένους. Έστω και εάν δεν ανακοινωθεί τελικά κατά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, έστω κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Πάντως, δεν αποκλείεται αυτή η παρέμβαση να αφεθεί για το 2027 και όχι το 2026.
Παράλληλα, κάποια σενάρια φέρνουν τη μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης ενοικίων, η οποία ξεκινά σήμερα από 15% για εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και φτάνει 45% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 35.000 ευρώ, αλλά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους, ώστε να καταργηθεί οριστικά ο συγκεκριμένος φόρος.
Πηγή: ot.gr