Το ταξίδι του Τραμπ είχε τόσο εμπορική όσο και πολιτική ουσία

Το ταξίδι του Τραμπ είχε τόσο εμπορική όσο και πολιτική ουσία

Οι αμερικανοί πρόεδροι πραγματοποιούν συχνά επισκέψεις στη Μέση Ανατολή. Στην περίπτωση, όμως, της πρόσφατης περιοδείας του Ντόναλντ Τραμπ δεν υπήρχε τίποτα το συνηθισμένο. Παρά τις επικοινωνιακές φιέστες και τα οικονομικά mega deals που ήταν φυσικό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον, οι φίλοι αλλά και οι αντίπαλοι του αμερικανού προέδρου αναγνωρίζουν ότι ήταν ένα ταξίδι που είχε πολύ περισσότερη πολιτική ουσία από αυτή που ίσως να άφησε εκ πρώτης όψεως να φανεί.

Η συστράτευση με τις χώρες του Κόλπου για την επίτευξη μιας συμφωνίας με το Ιράν, η άρση των κυρώσεων στη Δαμασκό μαζί με την πρώτη εδώ και 25 χρόνια χειραψία ενός αμερικανού και ενός σύρου ηγέτη, καθώς και οι προσπάθειες για την αδρανοποίηση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή ήταν ορισμένες από τις κινήσεις που σφράγισαν το πρόσφατο ταξίδι του Τραμπ.

Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει αυτή την επίσκεψη είναι τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που εξασφάλισε ο Τραμπ τόσο για την πώληση αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών όσο και για επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός των ΗΠΑ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Μια άλλη εξίσου σημαντική εξέλιξη που προέκυψε είναι η κατάργηση των ελέγχων εξαγωγών της εποχής Μπάιντεν που εμπόδιζαν τα κράτη του Κόλπου να αγοράζουν προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Η συγκεκριμένη απόφαση οδήγησε τις μετοχές αμερικανικών εταιρειών κατασκευής τσιπ όπως η Nvidia και η AMD να εκτοξευθούν την Τετάρτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος βλέπει τη συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης ως μια ευκαιρία για να παραγκωνίσει σε επιρροή την Κίνα, παρότι το Πεκίνο παραμένει ο μεγαλύτερος πελάτης των χωρών του Κόλπου σε ορυκτά καύσιμα. Οι περιφερειακές φιλοδοξίες, όμως, του Τραμπ διευρύνονται πολύ πέρα από την αναχαίτιση της κινεζικής επιρροής, καθώς με όχημα την οικονομική διπλωματία και τις επιχειρηματικές συμφωνίες θέλει να μεταμορφώσει τη γεωπολιτική εικόνα της πολύπαθης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Υπό αυτό το πρίσμα, θα προσπαθήσει να πετύχει δύσκολες συμφωνίες για τη Γάζα αλλά και για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν,  προτρέποντας συγχρόνως τη Σαουδική Αραβία να προσχωρήσει στις Συμφωνίες του Αβραάμ και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ