Το emoji «χαμόγελο» ίσως να μην σημαίνει αυτό που νομίζετε

Το emoji «χαμόγελο» ίσως να μην σημαίνει αυτό που νομίζετε

Το πιο εμβληματικό από όλα τα emoji είναι το απλό χαμογελαστό πρόσωπο.

Ωστόσο, αν στέλνετε χαμογελαστά πρόσωπα στις ομαδικές συνομιλίες σας, ίσως να δίνετε λάθος εντύπωση στους άλλους.

Για τους millennials και τις παλαιότερες γενιές, ένα χαμογελαστό πρόσωπο είναι απλώς ένας τρόπος έκφρασης της ευτυχίας, αλλά μπορεί να έχει πολύ διαφορετική σημασία για τη Gen Z σύμφωνα με την Daily Mail.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Τι σημαίνει για την Gen Z;

Αντί για ένα γνήσιο χαμόγελο, η Gen Z χρησιμοποιεί αυτό το χαμογελαστό πρόσωπο για να εκφράσει σαρκασμό ή ειρωνεία.

Αυτό σημαίνει ότι το να στέλνετε emoji με χαμογελαστά πρόσωπα στους νεότερους συναδέλφους σας σε επαγγελματικά email μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε έμμεσα επιθετικοί αντί για φιλικοί.

Σύμφωνα με την Έρικα Νταουάν, συγγραφέα του βιβλίου «Digital Body Language:Πώς να χτίσετε εμπιστοσύνη και σχέσεις, ανεξάρτητα από την απόσταση», οι άνθρωποι άνω των 30 ετών τείνουν να χρησιμοποιούν τα emoji σύμφωνα με το «λεξικό» τους.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Ωστόσο, για τους νεότερους «ψηφιακούς ντόπιους» που μεγάλωσαν με την τεχνολογία, κάθε emoji μπορεί να έχει μια ολόκληρη σειρά διαφορετικών εννοιών.

Σε συνέντευξή τους στο Wall Street Journal, η Gen Z και οι Millennials αποκάλυψαν πόσο διαφορετικά χρησιμοποιούν το χαμογελαστό πρόσωπο.

Μία διαφορετική γλώσσα

Η Χαφιζάτ Μπίσι, μια 21χρονη ασκούμενη, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ένιωθε ότι οι μεγαλύτεροι συνάδελφοί της ήταν ψυχροί μαζί της όταν χρησιμοποιούσαν emoji.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Η κ. Μπίσι είπε ότι συνήθως θεωρούσε το χαμόγελο «απορριπτικό» και ότι εκφράζει «υποτιμητικό χαμόγελο» αντί για γνήσιο ενθουσιασμό.

Πρόσθεσε: «Έπρεπε να θυμάμαι ότι είναι μεγαλύτεροι, γιατί εγώ το χρησιμοποιώ σαρκαστικά».

Η Σάρα Άντερσον, μια 31χρονη προπονήτρια μαζορετών, είπε ότι χρησιμοποιούσε τακτικά το emoji στα μηνύματά της για να προσθέσει «ελαφρότητα» στα μηνύματα προς την ομάδα της.

Η Νταουάν λέει ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι παλαιότερες γενιές τείνουν να ερμηνεύουν τα emoji ως αντικείμενα που απεικονίζουν κυριολεκτικά.

Ερμηνεία ή κυριολεξία;

Αυτό σημαίνει ότι ένα χαμογελαστό πρόσωπο είναι ένα χαρούμενο χαμόγελο, μια νιφάδα χιονιού σημαίνει ότι χιονίζει και μια μελιτζάνα αναφέρεται σε ένα είδος λαχανικού.

Αλλά για όσους μεγάλωσαν στέλνοντας μηνύματα μέσω των κοινωνικών μέσων, τα emoji έχουν συχνά άλλες σημασίες που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Το ίδιο ισχύει και για το emoji «μπράβο», το οποίο χρησιμοποιείται για να εκφράσει θετική επιβεβαίωση από τους παλαιότερους χρήστες, αλλά συχνά θεωρείται σαρκαστικό από τη Gen Z.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Γλωσσολόγοι που μελετούν τη χρήση των emoji έχουν επίσης επισημάνει ότι οι νέες έννοιες των συμβόλων συχνά προκύπτουν από αργκό που οι παλαιότεροι χρήστες μπορεί να μην γνωρίζουν.

Για παράδειγμα, οι παλαιότεροι χρήστες των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μπορεί να βλέπουν το emoji «κρανίο» ως κυριολεκτικό σύμβολο του θανάτου ή ως ένδειξη ότι κάποιος είναι μεταφορικά νεκρός – όπως στο «νεκρός από την κούραση» μετά από άσκηση.

Ωστόσο, για τους νεότερους χρήστες, το κρανίο χρησιμοποιείται για να πει «είμαι νεκρός», που σημαίνει ότι βρήκαν κάτι ξεκαρδιστικό και «πέθαναν από τα γέλια».

Έτσι, αν λάβετε μια σειρά από emoji με κρανία ως απάντηση σε ένα αστείο, μπορεί στην πραγματικότητα να σημαίνει ότι κάποιος το βρήκε εξαιρετικά αστείο.

Ομοίως, το emoji με τη φωτιά δεν αντιπροσωπεύει κυριολεκτικά φωτιά ή ζέστη, αλλά χρησιμοποιείται για να πει ότι κάτι είναι «φωτιά», που σημαίνει πολύ καλό ή ωραίο, ή ότι κάποιος είναι «καυτός», όπως όταν είναι εξαιρετικά ελκυστικός.

Η σκοτεινή πλευρά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κρυφή έννοια των emoji μπορεί να είναι πολύ πιο σκοτεινή.

Το 2023, η αστυνομία του Σάρεϊ εξέδωσε έναν οδηγό για τους γονείς σχετικά με την τελευταία αργκό των emoji για το εμπόριο ναρκωτικών.

Αν δείτε το παιδί σας να χρησιμοποιεί ένα emoji με άλογο, για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι αναφορά στην κεταμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική για την αναισθησία των αλόγων.

Ένα emoji με εξωγήινο, μάσκα δαίμονα, εισβολέα από το διάστημα ή κρανίο και σταυρωμένα κόκαλα, εν τω μεταξύ, μπορεί να είναι αναφορά στο MDMA.

Σύμφωνα με την αστυνομία η κοκαΐνη αναφέρεται συνήθως με emoji που αντιπροσωπεύουν διάφορα ψευδώνυμα για το ναρκωτικό, όπως μια νιφάδα χιονιού ή ένας χιονάνθρωπος για να αναφερθεί στο «χιόνι».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ