Εφικτή θεωρεί το Κρεμλίνο την συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά μόνο εάν επιτευχθούν ορισμένες συμφωνίες.
Αυτό δήλωσε το Κρεμλίνο το Σάββατο το πρωί 17 Μαίου, τη στιγμή που πρώτες άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη διήρκησαν μόλις δύο ώρες και είχαν πενιχρά αποτελέσματα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν διευκρίνισε ποιες συμφωνίες θα απαιτηθούν από την άποψη της Ρωσίας. Ο Πούτιν και ο Ζελένσκι δεν έχουν συναντηθεί από τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είχε προκαλέσει τον ηγέτη του Κρεμλίνου να τον συναντήσει στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα, αλλά ο Πούτιν αντ’ αυτού έστειλε μια ομάδα βοηθών και αξιωματούχων για να συναντηθούν με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές την Παρασκευή για τις πρώτες διμερείς, πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες από τον Μάρτιο του 2022.
Η Ουκρανία δήλωσε ότι έθεσε το ζήτημα μιας συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι στις συνομιλίες.
Το θεμελιώδες ζήτημα του Πεσκόφ
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θεώρησε μια τέτοια συνάντηση δυνατή, αλλά μόνο ως αποτέλεσμα της εργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για την «επίτευξη ορισμένων αποτελεσμάτων με τη μορφή συμφωνιών».
Πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα, κατά την υπογραφή εγγράφων στα οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι αντιπροσωπείες, το κύριο και θεμελιώδες ζήτημα για εμάς παραμένει ποιος ακριβώς θα υπογράψει αυτά τα έγγραφα από την ουκρανική πλευρά».
Ο Πεσκόφ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το σχόλιο. Ο Πούτιν έχει αμφισβητήσει στο παρελθόν τη νομιμότητα του Ζελένσκι ως προέδρου, επειδή η εκλεγμένη θητεία του έληξε πέρυσι.
Τι επιτεύχθηκε στις συνομιλίες και τι όχι
Όσον αφορά τη συνάντηση μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων το πρωί του Σαββάτου, συμφώνησαν να ανταλλάξουν 1.000 αιχμαλώτους πολέμου η καθεμία.
Η ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί σύντομα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ούμεροφ, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της χώρας του. «Γνωρίζουμε την ημερομηνία», είπε, «δεν την ανακοινώνουμε ακόμα».
Όσον αφορά στο διακύβευμα που είναι η κατάπαυση του πυρός, η ουκρανική πλευρά χαρακτήρισε παράλογη την απαίτηση της Μόσχας να αποσυρθούν ουκρανικά στρατεύματα από περιοχές που δεν έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις κι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ουκρανικό έλεγχο.
Η ρωσική αντιπροσωπεία επανέλαβε την αξίωση να αποσυρθεί τις τέσσερις περιοχές που η Ρωσία προσπάθησε να προσαρτήσει το 2022, δηλαδή Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Με πληροφορίες από Reuters
Πηγή: in.gr