Τα δύο ορόσημα που καθορίζουν τον εκλογικό χρόνο

Τα δύο ορόσημα που καθορίζουν τον εκλογικό χρόνο

Ο χρονικός τους ορίζοντας είναι ο ίδιος, το 2027. Οπως και το γεγονός ότι απαιτούν και τα δύο «διαπραγματεύσεις» σε βάθος, παρότι διαφορετικού ύφους και περιεχομένου. Οι προετοιμασίες του Μεγάρου Μαξίμου είναι από νωρίς στραμμένες σε εκείνα τα δύο ορόσημα της επόμενης διετίας, τα οποία αν και μακρινά, προδιαγράφεται ότι θα ενταχθούν και στο προεκλογικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν φτάσει η ώρα των διλημμάτων και των συγκρίσεων για την εθνική αναμέτρηση.

Από τη μία πλευρά είναι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει πριν από το τέλος του 2025 (σίγουρα πάντως θα τρέξει το 2026), επιφυλάσσοντας πολλαπλά τεστ αντιθέσεων ή σύμπλευσης ανάμεσα στα κόμματα και άρα λειτουργώντας ως δείκτης για τις διαθέσεις των πολιτικών δυνάμεων, τους μεταξύ τους συσχετισμούς και το «αποτύπωμα» που θα θελήσουν να αφήσουν οι αρχηγοί τους. Ο Μητσοτάκης έχει μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη «τολμηρής» αναθεώρησης, που θα περιλαμβάνει εκ μέρους της ΝΔ προτάσεις αλλαγών από τα άρθρα 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και 86 για τον τρόπο εμπλοκής της Βουλής στην άσκηση δίωξης μέχρι τη λειτουργία του κράτους, το περιβάλλον, τα δημοσιονομικά.

Από την άλλη αναμένεται η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2027. Ειδικά αυτή η εξέλιξη συζητιέται στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο ως καθοριστική παράμετρος ως προς τον καθορισμό του εκλογικού χρόνου, ο οποίος προσδιορίζεται (στον γαλάζιο σχεδιασμό επί χάρτου) το αργότερο στην αρχή της άνοιξης του 2027, τον Μάρτιο. Η Ελλάδα θα πάρει τη σκυτάλη της εξαμηνιαίας προεδρίας τον Ιούλιο του 2027, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα θέλει να έχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία (και μια δεύτερη κάλπη, δηλαδή) μήνες πριν, προκειμένου να τρέξουν εντατικές ζυμώσεις με τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι γαλάζιοι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους δεν αποκλείουν την πιθανότητα εκλογικού αιφνιδιασμού νωρίτερα, δηλαδή στο τέλος του 2026, με αυτό το επιχείρημα, παρά τις κατηγορηματικές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού για κάλπες «κανονικά, στην ώρα τους». Ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ προσπαθεί ήδη να κινείται ο ίδιος, επιχειρώντας γέφυρες με ευρωπαίους ηγέτες – για την επιβεβαίωση σχέσεων, για το χτίσιμο προσωπικών επαφών ή για έναν αναγκαίο επαναπροσδιορισμό τους. Ενδεικτικό ότι το θέμα τέθηκε στο πρόσφατο τετ α τετ του Μητσοτάκη με την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στην έπαυλη Ντόρια Παμφίλι, δεδομένου ότι η προεδρία της ΕΕ θα περάσει από την Αθήνα στη Ρώμη στο πρώτο εξάμηνο του 2028, με τις δύο χώρες, αντιμέτωπες με κοινές προκλήσεις, να επιδιώκουν σε κάθε περίπτωση ενίσχυση της ατζέντας του Νότου στην ευρωπαϊκή οικογένεια και προώθηση των προτεραιοτήτων τους σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου για έναν χρόνο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Διπλωματική κινητικότητα

Το ασταθές διεθνές περιβάλλον αναγκάζει την Αθήνα να εντείνει σε πολλά επίπεδα τη διπλωματική κινητικότητά της τις τελευταίες εβδομάδες για τα ανοιχτά θέματα στην ευρύτερη γειτονιά της και για τα ευρωπαϊκά στοιχήματα της επόμενης περιόδου. Είναι σαφές ότι και σε πολιτικό επίπεδο ο Μητσοτάκης θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί τις διεθνείς εξελίξεις και τυχόν διατήρηση του σημερινού τοπίου αβεβαιότητας, κατά τη διατύπωση των προεκλογικών διλημμάτων στο εσωτερικό. Αλλωστε η εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό στην κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο «σηκώνεται» με κάθε ευκαιρία από την κυβερνητική έδρα. Σε συνέχεια των συζητήσεων του Μητσοτάκη στη Ρώμη με τη Μελόνι στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας και στο Βερολίνο με τον νέο γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο Μητσοτάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ (επιστρέφει στο Μαξίμου την ερχόμενη Τετάρτη) για την ειδική συνεδρίαση στο πλαίσιο της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αποκλειστικό θέμα της, η θαλάσσια ασφάλεια μέσω της διεθνούς συνεργασίας.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Στην κεντρική εκδήλωση στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη Τρίτη, 20 Μαΐου, θα μιλήσει μεταξύ άλλων και ο γενικός γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ ο Μητσοτάκης στη δική του «εθνική παρέμβαση» από αμερικανικού εδάφους, όπως λένε συνεργάτες του, αναμένεται να αναδείξει τις απειλές για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, τη σημασία της ασφάλειας στη θάλασσα για τη διεθνή σταθερότητα και τον ρόλο της Ελλάδας. Το θέμα άλλωστε δεν αφορά μόνο την ελληνική ναυσιπλοΐα αλλά, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, λόγω Ερυθράς Θάλασσας, είναι αυτή τη στιγμή στην κορυφή του ενδιαφέροντος της Ευρώπης και της αμερικανικής διοίκησης.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί τον Ιούνιο στη Χάγη για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία αναμένεται να παραστεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και στη Νίκαια της Γαλλίας για τη σύνοδο για τους ωκεανούς, ωστόσο μένει μια σημαντική εκκρεμότητα: η οριστικοποίηση ημερομηνίας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και το ραντεβού του Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν. Αρμόδιες πηγές χαράσσουν νέο χρονοδιάγραμμα, το οποίο φτάνει έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, που είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο, αν και δεν φαίνεται να έχει βγει οριστικά εκτός κάδρου το δεύτερο μισό του Ιουνίου.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ