Ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία εκδίδουν φυλλάδια με συμβουλές για το πώς να επιβιώσουν οι πολίτες τους σε έναν πόλεμο ή μια φυσική καταστροφή, οι Λετονοί δίνουν οδηγίες πώς να ανακαλύπτουν οι πολίτες περιπλανώμενους «Τζέημς Μποντ».
Στην ετήσια αξιολόγηση απειλών, η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας Άμυνας της Λετονίας (MIDD) όχι μόνο ανέλυσε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά προειδοποιεί τον πληθυσμό να είναι σε εγρήγορση για εισβολείς που στάλθηκαν από το Κρεμλίνο ή τη Λευκορωσία.
Η MIDD, μία από τις τρεις υπηρεσίες ασφαλείας της Λετονίας, μαζί με την Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας και το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος, κάνει λόγο για Ρώσους σαμποτέρ που ενδέχεται να επιχειρήσουν να υποκινήσουν αναταραχές ή να δολοφονήσουν «σημαντικά άτομα».
Έτσι, ένας αθλητικός, ατημέλητος ταξιδιώτης με σακίδιο στη πλάτη, φορτωμένος με εξοπλισμό επιβίωσης μπορεί να μην είναι ένας συνηθισμένος τουρίστας ή πεζοπόρος, αλλά θα μπορούσε να είναι ένας Ρώσος κατάσκοπος ή σαμποτέρ, προειδοποίησαν οι λετονικές αρχές.
Οι ενδείξεις
Μερικοί από τους παράγοντες που αναφέρει η λετονική αξιολόγηση απειλών θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τη διάκριση ενός κατασκηνωτή ή ενός χαμηλού προϋπολογισμού τουριστικού περιηγητή από έναν εισβολέα.
Εστιάζει την προσοχή σε ομάδες ή άτομα που είναι αθλητικά και ατημέλητα, με κακή προσωπική υγιεινή, κουρέματα στρατιωτικού τύπου και αθλητική ενδυμασία, ή που φέρουν ξένα έγγραφα ή νόμισμα ή μένουν σε δάση ή κοντά σε υδάτινα σώματα.
Άλλες ενδείξεις μπορεί να είναι οι εξής: άτομα που ρωτούν τους ντόπιους για τις πολιτικές τους απόψεις, φαίνονται να ενδιαφέρονται υπερβολικά ή φωτογραφίζουν κρίσιμες υποδομές, μιλούν επιτηδευμένα λετονικά ή έχουν εξοπλισμό επιβίωσης ή ραδιόφωνα.
Η λίστα συνεχίζεται: Ενώ λέει να προσέχετε άτομα με χάρτες και εξοπλισμό πλοήγησης, λέει επίσης να προσέχετε άτομα που δεν είναι καλά προσανατολισμένα στην περιοχή. Η υπηρεσία πληροφοριών προειδοποίησε επίσης ότι οι σαμποτέρ μπορεί να μιμούνται υπαλλήλους ομάδων όπως ο Ερυθρός Σταυρός ή τον ΟΗΕ.
Μην παριστάνετε τους Τζέημς Μποντ
Οι δραστηριότητές τους ενδέχεται επίσης να επικεντρώνονται στη «μελέτη της θέσης της κοινωνίας της χώρας-στόχου και στην υποκίνηση αναταραχής που στρέφεται κατά της υπάρχουσας κυβέρνησης».
Η υπηρεσία προειδοποίησε ότι φαινόμενα μπορεί να απατούν.
«Η ουκρανική εμπειρία δείχνει ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες είναι σε θέση να προσαρμοστούν», αναφέρει η έκθεση. Δεν ταιριάζουν όλοι οι κατάσκοποι στο καλούπι και οι υποψίες πρέπει να κρίνονται στο πλαίσιο.
Οι λετονικές υπηρεσίες προειδοποιούν τους πολίτες εάν εντοπίσουν ομάδες δολιοφθορέων να μην παριστάνουν τους Τζέημς Μποντ αλλά να το αφήσουν στους επαγγελματίες.
«Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εντοπίσει μια ομάδα δολιοφθοράς σε λετονικό έδαφος, το MIDD δεν συνιστά να την αντιμετωπίσετε μόνοι σας», ανέφερε. «Αντ’ αυτού, αναφέρετε τις υποψίες σας στην κρατική αστυνομία, στις ειδικές υπηρεσίες ή στην πλησιέστερη μονάδα των ενόπλων δυνάμεων».
Φρενίτιδα
Όπως αναφέρουν οι New York Times, δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη είναι η απειλή από σαμποτέρ ή κατασκόπους που διασχίζουν τα σύνορα, αλλά η προειδοποίηση δείχνει το άγχος, που έχει αυξηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια μικρή χώρα που αν και κάποτε μέρος της Ρωσίας, σήμερα φοβάται τον γείτονά της.
Η καθοδήγηση της Λετονίας για την κατασκοπεία είναι πιθανώς μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας έναντι ενός πολυεπίπεδου συνόλου απειλών από τη Ρωσία, από την παραπληροφόρηση έως τον κυβερνοπόλεμο και την απροκάλυπτη στρατιωτική δράση, δήλωσε ο Χανς Μπίνεντικ, πρώην ανώτερος διευθυντής αμυντικής πολιτικής στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Υπάρχει αυτή η γενική αίσθηση ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ή υπάρξει κάποιας μορφής κατάπαυση του πυρός, η Ρωσία θα είναι σε θέση να επαναπροσδιορίσει την έντασή της, να ανασυγκροτήσει τον στρατό της», είπε, προσθέτοντας, «Και μετά υπάρχει ένα ερώτημα: Θα παραμείνει το ΝΑΤΟ στην σημερινή του δύναμη για να το αποτρέψει;»
Η Λετονία, μαζί με άλλα κράτη της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, θεωρούν εδώ και καιρό τη Ρωσία ως πιθανή απειλή και εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μόλις μπόρεσαν, πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, αναφέρουν οι New York Times.
Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς, πως είναι δυνατόν να αισθάνονταν απειλή πριν 20 χρόνια οι Λετονοί; Εκείνη την περίοδο η Ρωσία όχι μόνο ήταν στενότατη σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά βοηθούσε και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η σημερινή φρενίτιδα των Λετονών είναι επακόλουθη της επιβίβασής τους στο τρελό βαγόνι του ΝΑΤΟ που πήγαινε όλο και ανατολικότερα.
Πηγές: New York Time, Arab News
Πηγή: in.gr