Ουκρανικό: Ασφυκτικές πιέσεις ΕΕ, Ζελένσκι σε Τραμπ να αλλάξει στάση απέναντι στον Πούτιν

Ουκρανικό: Ασφυκτικές πιέσεις ΕΕ, Ζελένσκι σε Τραμπ να αλλάξει στάση απέναντι στον Πούτιν

Μετά τον θάνατο εννέα ανθρώπων από ρωσική επίθεση στο Σούμι, ο Ουκρανός πρόεδρος και Λονδίνο και Παρίσι ζητούν από τον Ντόναλντ Τραμπ να δώσει χείρα βοηθείας στο Ουκρανικό. Βοήθεια η οποία θα έχει όμως τη μορφή της πίεσης προς τη Μόσχα, η οποία έχει θέσει πολύ σκληρούς όρους για να σταματήσει ο πόλεμος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσεις αυτός ο πολύ βίαιος πόλεμος», που κοστίζει κάθε εβδομάδα 5.000 στρατιώτες, Ρώσους και Ουκρανούς.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι προετοιμασίες είναι σε εξέλιξη για τη συνομιλία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ.

«Mια συνομιλία προετοιμάζεται», δήλωσε ο Πεσκόφ στα ρωσικά ΜΜΕ.

Ζελένσκι: Σκόπιμη δολοφονία πολιτών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων προς τη Μόσχα για το Ουκρανικό, μετά την επίθεση στο λεωφορείο, αλλά και την ουσιαστική αποτυχία των συνομιλιών στην Τουρκία.

«Πότε είναι η ώρα να πούμε φτάνει πια στον Πούτιν», αναρωτήθηκε ο Μακρόν

«Όλοι οι νεκροί ήταν πολίτες. Και οι Ρώσοι δεν θα μπορούσαν να μην καταλάβουν τι είδους όχημα στόχευαν. Αυτή ήταν μια σκόπιμη δολοφονία πολιτών», έγραψε στο Χ ο Ουκρανός πρόεδρος. «Πρέπει να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία για να σταματήσουν οι δολοφονίες. Χωρίς αυστηρότερες κυρώσεις, χωρίς ισχυρότερη πίεση, η Ρωσία δεν θα επιδιώξει πραγματική διπλωματία», πρόσθεσε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία έστειλε στη συνάντηση για το Ουκρανικό στην Κωνσταντινούπολη «μια αδύναμη και απροετοίμαστη» αντιπροσωπεία χωρίς ουσιαστική εντολή, ενώ απαιτούνται πραγματικά βήματα για τον τερματισμό του πολέμου. «Αναμένουμε ισχυρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ, από την Ευρώπη και από όλους τους εταίρους μας. Η διπλωματία πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί», δήλωσε.

Εμανουέλ Μακρόν και Κιρ Στάρμερ στα Τίρανα

Δηλώσεις Ευρωπαίων για το Ουκρανικό

Από τη δική τους πλευρά, οι ηγέτες Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας έχουν ήδη καταθέσει τη δική τους πρόταση για το Ουκρανικό, καταδίκασαν την επίθεση στο Σούμι. Από τα Τίρανα, όπου πραγματοποιείται η 6η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, Βρετανία και Γαλλία απευθύνθηκαν στον Αμερικανό πρόεδρο για να ασκήσει πίεση στον Ρώσο ομόλογό του. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιέζει Μόσχα και Κίεβο να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες, έχει δηλώσει ότι «τίποτα δεν μπορεί να συμβεί» μέχρι να συναντηθεί απευθείας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπήρχαν πληροφορίες ότι οι τρεις ηγέτες θα του ζητήσουν να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αν η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης ήταν τελικά άκαρπη.

Μιλώντας στο Reuters, από το Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι κατηγόρησε τη Μόσχα για «μπλακ άουτ» στις συνομιλίες. «Για άλλη μια φορά βλέπουμε συσκότιση από τη ρωσική πλευρά και απροθυμία να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαρκή ειρήνη που απαιτείται τώρα στο Ουκρανικό», δήλωσε.

Ντέιβιντ Λάμι, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας

«Ακόμη μία φορά η Ρωσία δεν δείχνει σοβαρότητα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, που αναρωτήθηκε: «Πότε είναι η ώρα να πούμε στον Πούτιν ότι φτάνει πια;» Όσο για τις διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε: «Σήμερα, τι έχουμε; Τίποτα. Και σας λέω, αντιμέτωπος με τον κυνισμό του Προέδρου Πούτιν, είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Τραμπ, έχοντας επίγνωση της αξιοπιστίας των Ηνωμένων Πολιτειών, θα αντιδράσει».

Οι θέσεις Κιέβου και Μόσχας

Οι διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, η Μόσχα έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο. Ο Πούτιν έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν αναγνωρίζει ως πρόεδρο τον Ζελένσκι, διότι δεν ανανεώθηκε η θητεία του με εκλογές. Τους όρους για μια συνάντηση ενώπιος ενωπίω ανέλυσε, ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ:

Δηλαδή την «επίτευξη ορισμένων αποτελεσμάτων με τη μορφή συμφωνιών» για το Ουκρανικό μεταξύ των δύο πλευρών. «Ταυτόχρονα, κατά την υπογραφή εγγράφων στα οποία πρέπει να συμφωνήσουν οι αντιπροσωπείες, το κύριο και θεμελιώδες ζήτημα για εμάς παραμένει ποιος ακριβώς θα υπογράψει αυτά τα έγγραφα από την ουκρανική πλευρά».

Επιπλέον, Ουκρανός αξιωματούχος αποκάλυψε τις άλλες απαιτήσεις της Ρωσίας για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Αυτές, που φέρεται ότι δόθηκαν προφορικά, περιλαμβάνουν την παράδοση μεγαλύτερων εκτάσεων εδάφους από αυτά που ελέγχει ο ρωσικός στρατός. Ζητούν ολόκληρες τις επαρχίες Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ, αλλά και αναγνώρισή τους ως ρωσικών εδαφών, μαζί με την Κριμαία.

Επίσης, η Ουκρανία να γίνει «ουδέτερο κράτος», χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ οι δυτικοί σύμμαχοί της θα αποσύρουν από εκεί τα στρατεύματά τους. Τέλος, Ρωσία και Ουκρανία να αποκηρύξουν τις αξιώσεις τους για πολεμικές αποζημιώσεις. Οι δύο τελευταίοι όροι απουσίαζαν από την αμερικανική πρόταση για ειρηνευτική συμφωνία.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ