Εκατοντάδες διαδηλωτές στη Λιβύη ζήτησαν την Παρασκευή την απομάκρυνση του διεθνώς αναγνωρισμένου πρωθυπουργού, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, και τουλάχιστον τρεις υπουργοί παραιτήθηκαν σε ένδειξη συμπάθειας προς τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το Reuters.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μαρτύρων στην Τρίπολη, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Το έθνος θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση» και «Θέλουμε εκλογές».
Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της πόλης. «Δεν θα φύγουμε μέχρι να φύγει», δήλωσε ένας διαδηλωτής.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες του πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Ιμπραήμ Ντιμπέιμπα και του υπουργού Εσωτερικών Εμάντ Ταρμπούλσι με τα πρόσωπά τους διαγραμμένα με κόκκινο χρώμα
Μετά τις ένοπλες συγκρούσεις οι διαδηλωτές στη Λιβύη ζητούν εκλογές
Ο Ντμπέιμπα, ο οποίος ηγείται της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της διαιρεμένης χώρας, ήρθε στην εξουσία μέσω μιας διαδικασίας που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ το 2021. Οι προγραμματισμένες εκλογές δεν προχώρησαν εκείνη τη χρονιά λόγω διαφωνιών μεταξύ των αντίπαλων φατριών και παρέμεινε στην εξουσία.
Την Παρασκευή, ο επιχειρηματίας Γαέλ Αμπντουλχαφέντ δήλωσε: «Βρισκόμαστε (εδώ) σήμερα για να εκφράσουμε την οργή μας κατά του Ντμπέιμπα και όλων εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία εδώ και χρόνια και (οι οποίοι) εμποδίζουν τις εκλογές. Πρέπει να εγκαταλείψουν την εξουσία».
Οι εκκλήσεις για παραίτηση του Ντμπέιμπα αυξήθηκαν μετά τις συγκρούσεις δύο αντίπαλων ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα, στις σφοδρότερες μάχες των τελευταίων ετών. Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η βία ξέσπασε μετά την εντολή του πρωθυπουργού την Τρίτη να διαλυθούν οι ένοπλες ομάδες. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν τον Ντμπέιμπα ότι απέτυχε να αποκαταστήσει τη σταθερότητα και ότι είναι συνένοχος στην αυξανόμενη δύναμη των ένοπλων ομάδων.
Οι παραιτήσεις των υπουργών που συντάχθηκαν με τους διαδηλωτές
Την Παρασκευή παραιτήθηκαν ο υπουργός Οικονομίας και Εμπορίου Μοχάμεντ αλ-Χαουί, ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μπαντρ Εντίν αλ-Τουμί και ο υπουργός Στέγασης Αμπού Μπακρ αλ-Γκάουι.
Ο ηγέτης της πολιτοφυλακής Αμπντουλγκανί Κίκλι, ευρέως γνωστός ως Γκανίουα, έχασε τη ζωή του στις συγκρούσεις, οι οποίες ηρέμησαν την Τετάρτη αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός.
Η Λιβύη έχει ελάχιστη σταθερότητα από το 2011, όταν μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ ανέτρεψε τον μακροχρόνιο απολυταρχικό Μουαμάρ Καντάφι.
Η διχοτόμηση της Λιβύης
Η χώρα διασπάστηκε το 2014 μεταξύ των αντίπαλων ανατολικών και δυτικών παρατάξεων, αν και το ξέσπασμα μεγάλων πολεμικών συγκρούσεων σταμάτησε με εκεχειρία το 2020.
Ενώ η ανατολική Λιβύη κυριαρχείται εδώ και μια δεκαετία από τον διοικητή Χαλίφα Χάφταρ και τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, ο έλεγχος στην Τρίπολη και τη δυτική Λιβύη έχει διασπαστεί μεταξύ πολυάριθμων ένοπλων φατριών.
Οι κύριες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του μεγάλου εξαγωγέα ενέργειας βρίσκονται στη νότια και ανατολική Λιβύη, μακριά από τις μάχες στην Τρίπολη.
Μηχανικοί σε διάφορα πετρελαϊκά πεδία και τερματικούς σταθμούς εξαγωγής δήλωσαν στο Reuters ότι η παραγωγή παρέμεινε ανεπηρέαστη από τις συγκρούσεις.
Πηγή: in.gr