Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσσού έκλεισε εκτάκτως χθες όταν κατέρρευσε τμήμα της τοιχογραφίας των Δελφινιών που βρίσκεται στα λεγόμενα “διαμερίσματα της βασίλισσας”, την στιγμή που βρίσκονταν εκεί εκατοντάδες επισκέπτες.
Η συγκεκριμένη τοιχογραφία χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960 και αποτελεί αντίγραφο της αυθεντικής τοιχογραφίας η οποία εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αλλά η κατάρρευσή της, δεδομένου ότι σημειώθηκε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των επισκεπτών, προκάλεσε τις αντιδράσεις των ξένων αλλά και τις καταγγελίες των τοπικών επαγγελματιών του τουρισμού και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Τόσο η κατάρρευση της τοιχογραφίας όσο και το γεγονός ότι ο αρχαιολογικός χώρος των “διαμερισμάτων της βασίλισσας ” παραμένει σήμερα αποκλεισμένος για το κοινό έχει προκαλέσει πλήθος αρνητικά σχόλια από ξένους επισκέπτες, και όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα cretalive, “την έντονη δυσαρέσκεια και κριτική εισπράττουν τις τελευταίες ώρες ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, οι αρχαιολόγοι και οι ξεναγοί. Στο στόχαστρο έχουν τεθεί οι υπεύθυνοι διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου και γενικότερα η Πολιτεία, λόγω της φανερής έλλειψης συντήρησης”.
Τι λέει o πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης
Επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, με δηλώσεις τους στο τοπικό μέσο του Ηρακλείου cretalive, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, επισημαίνοντας ότι, παρά τα σημαντικά έσοδα που αποφέρει η Κνωσός – ο δημοφιλέστερος αρχαιολογικός προορισμός στην Κρήτη και ένας από τους πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα – τα χρήματα αυτά δεν φαίνεται να επανεπενδύονται στη φροντίδα και ανάδειξη του μνημείου.
“Ο αρχαιολογικός χώρος έχει να συντηρηθεί από τη δεκαετία του 1960. Τα εισιτήρια αυξάνονται, αλλά θα πρέπει να γίνονται και οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του μνημείου”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Cretalive ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, κ. Μιχάλης Βλατάκης.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η απογοήτευση είναι έντονη και από την πλευρά των επισκεπτών, οι οποίοι – αφού έχουν καταβάλει το αντίτιμο για να δουν ένα εμβληματικό μνημείο στην πλήρη μορφή του – συναντούν αποκλεισμένες περιοχές, όπως η αίθουσα των Δελφινιών. “Το Υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να δώσει μια λύση, έστω προσωρινή, για όσο διάστημα παραμένει εκτός λειτουργίας το συγκεκριμένο τμήμα του μνημείου”, επισημαίνει.
Παράλληλα, ο κ. Βλατάκης εξέφρασε την πρόθεση του Συνδέσμου να συνεχίσει, όπως πάντα, να προωθεί την Κρήτη, τους αρχαιολογικούς της χώρους και τον πολιτισμό της σε κάθε γωνιά του κόσμου. “Αυτό ξέρουμε να το κάνουμε καλά και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όμως η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της: να συντηρεί, να προστατεύει, και να αποκαθιστά άμεσα τα μνημεία μας, ώστε να μπορούμε να δείχνουμε στους επισκέπτες αυτά που πραγματικά τους υποσχεθήκαμε”.
Πρόεδρος ξεναγών: “Η Κνωσός δε συντηρείται- Είναι χρυσορυχείο αλλά τα έσοδα δεν καταλήγουν στο μνημείο”
Οργισμένοι δήλωσαν επίσης οι ξεναγοί της Κρήτης.
Η πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης, κ. Ελένη Σαμαριτάκη, δήλωσε μιλώντας στο Cretalive πως η πτώση μέρους της τοιχογραφίας των δελφινιών δεν πρέπει να οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του ΥΠΠΟ.
Τα βασιλικά ανάκτορα, τα λεγόμενα γυναικεία, είναι ένας κλειστός χώρος με μόνο μια μικρή εσωτερική αυλή στο πλάι, υποστηρίζοντας ότι κατά τη γνώμη της η κατάρρευση της τοιχογραφίας μπορεί να οφείλεται στον πρόσφατο ισχυρό σεισμό που έγινε αισθητός στο Ηράκλειο.
“Ίσως, λόγω της δόνησης, προέκυψαν ρωγμές ή αποκόλληση. Όποια και αν είναι η αφορμή, η αιτία είναι μία: η ελλιπής συντήρηση. Τα πάντα στον χώρο της Κνωσού χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης και συντήρησης, αυτό δε γίνεται και κατά καιρούς έχουμε τέτοια επεισόδια”, ανέφερε η κ. Σαμαριτάκη, καταλήγοντας πως πως “είναι οδυνηρό αυτό που συνέβη, είμαστε όλοι σε σοκ”!
Η κ. Σαμαριτάκη προσέθεσε πω το προηγούμενο διάστημα έγιναν έργα αποκατάστασης, σε άλλο, όμως, σημείο του μνημείου. “Δόθηκαν χρήματα, ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως η φθορά είναι παντού!”
Η πρόεδρος των ξεναγών τόνισε πως είναι αναγκαίο να γίνονται διαρκώς έργα συντήρησης, κάτι που δε συμβαίνει. “Η Κνωσός είναι ένα χρυσορυχείο, κι ενώ το κράτος λαμβάνει υψηλά έσοδα από την Κνωσό, δεν καταλήγουν στο μνημείο και το ποσό που δίνεται δεν αρκεί για να συντηρηθεί, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του”.
Η Κνωσός έχει φθορές και λόγω της χρήσης, “είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο”, λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν να οργανώνονται δεξιώσεις στη Σπιναλόγκα, από τη μία, και από την άλλη να καταρρέει η Κνωσός…
ΣΥΡΙΖΑ: Ηχηρή προειδοποίηση η φθορά ακόμη ενός αντιγράφου σε τόσο κεντρικό σημείο
“Η κατάρρευση τμήματος της τοιχογραφίας με τα δελφίνια στο Ανάκτορο της Κνωσού, παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών, αναδεικνύει με δραματικό τρόπο τα προβλήματα στη διαχείριση και συντήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μ. Κοντοκόλη τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. “Η Κνωσός, δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της χώρας, απαιτεί διαρκή φροντίδα και όχι ευκαιριακές παρεμβάσεις. Η φθορά ακόμη και ενός αντιγράφου, σε τόσο κεντρικό σημείο, συνιστά ηχηρή προειδοποίηση. Καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού να προβεί άμεσα σε αποκατάσταση των ζημιών και κυρίως να εξασφαλίσει την ουσιαστική προστασία του χώρου. Η πολιτιστική πολιτική οφείλει να υπηρετεί τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης με επαγγελματισμό και συνέπεια”.
Τι απάντησε το Υπουργείο Πολιτισμού
Απαντώντας με ανακοίνωσή του σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού, απέδωσε την αποκόλληση της τοιχογραφίας στους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν χτες στην περιοχή, και ανέφερε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ολοκλήρωσε άμεσα από χθες το βράδυ την συλλογή και την απομάκρυνση των θραυσμάτων του αντιγράφου, από τα λεγόμενα “διαμερίσματα της βασίλισσας”, στην Κνωσσό. Προσέθεσε δε ότι “για το συγκεκριμένο τμήμα του μινωικού ανακτόρου της Κνωσσού έχουν ήδη εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες συντήρησης και αποκατάστασής του και επίκειται η έναρξη του έργου, στο πλαίσιο των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Κρήτης- ΕΣΠΑ 2021-2027”.
Πηγή: capital.gr