Η αποτίμηση της Αθήνας για τις συνομιλίες Μητσοτάκη-Μερτς στο Βερολίνο και…

Η "αλλαγή σελίδας" στην Ελλάδα το κεντρικό μήνυμα της επίσκεψης...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Ως μία “νέα δυναμική στις ελληνογερμανικές σχέσεις” καταγράφονται από κυβερνητικά στελέχη τα αποτελέσματα που έχουν παραγάγει οι διευρυμένες συνομιλίες που είχε στο Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης με τον καγκελάριο Μερτς. Μέλη της αντιπροσωπείας που συνόδευαν τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τα επόμενα κεφάλαια, τα οποία ανοίγονται στον ορίζοντα των δύο πρωτευουσών, με τους κυρίους Μητσοτάκη και Μερτς να εκπέμπουν ισχυρά σήματα για την οικονομία, την ευρωπαϊκή άμυνα, την Ουκρανία και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, θέτοντας επί τάπητος το σύνολο των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών προκλήσεων στον ορίζοντα των 27 κρατών-μελών της Ένωσης. “Το κύριο μήνυμα που προκύπτει από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανία είναι η αλλαγή σελίδας. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, υποδέχεται σημαντικό όγκο άμεσων ξένων επενδύσεων, έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη και έχει υλοποιήσει κομβικές δομικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες υστερούν ακόμα και μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Το ελληνικό παράδειγμα, με τον τρόπο αυτό, αποτελεί ένα αφήγημα επίκαιρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει μία κυβέρνηση που κινείται στον χώρο του ευρύτερου κέντρου, φέρνει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες και κατορθώνει να επικρατήσει σε εκλογικές αναμετρήσεις”, σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.

Σημείο αναφοράς της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο αποτελεί το οικονομικό μέτωπο. Εκεί που ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε στο γερμανικό κοινό και, κυρίως, στις γερμανικές επιχειρήσεις τα βήματα της χώρας προς τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, κρατώντας στην πρώτη γραμμή την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και τη δέσμευση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βιώσει ποτέ ξανά συνθήκες ασφυξίας, ανάλογες με αυτές της πολυετούς κρίσης. “Διαψεύσαμε τις προσδοκίες και αψηφήσαμε τον σκεπτικισμό. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα μπορούμε να μοιραστούμε αυτή την ιστορία και να καλέσουμε τις γερμανικές επιχειρήσεις να εξετάσουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του οικονομικό συμβούλιο της Γερμανίας, που είχε ως προτάγματα:

-Τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων έξι χρόνων “που μετέτρεψαν την Ελλάδα από “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης σε success story της ευρωζώνης”.

-Τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και του διαθέσιμου εισοδήματος.

-Τις κινήσεις προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης του κράτους.

-Τη νέα σελίδα της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και για τη νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των μεγάλων ευρωπαϊκών και διεθνών προκλήσεων. “Η οικονομία μας αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Αλλά αυτή η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως σε επενδύσεις, ξένες αλλά και εγχώριες, και όχι πλέον στην κατανάλωση, η οποία χρηματοδοτούνταν από ένα μη βιώσιμο χρέος. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει. Στην αρχή της δεύτερης θητείας μου έβαλα ένα στοίχημα ότι θα επιστρέφαμε στην επενδυτική βαθμίδα, και αυτό συνέβη. Τα δημόσια οικονομικά μας έχουν μπει σε τάξη. Για το 2024, το πρωτογενές μας πλεόνασμα αναμενόταν να είναι κοντά στο 2%. Κατέληξε να είναι 4,8%. Όπως επισημάνατε, το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ, που είναι ο πιο σημαντικός δείκτης για τους οίκους αξιολόγησης και για όλους τους οικονομολόγους που εξετάζουν τη μακροοικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, μειώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από κάθε άλλη χώρα του ΟΟΣΑ. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι αυτή η ανάπτυξη αντανακλάται κυρίως σε περισσότερες θέσεις εργασίας. Τα τελευταία έξι χρόνια δημιουργήσαμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και θεωρώ ότι αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο επίτευγμα της οικονομικής μας πολιτικής”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τα “κλειδιά” της πρωθυπουργικής παρουσίας

Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρίντριχ Μερτς, τρεις εβδομάδες μετά το τετ α τετ στην Βαλένθια και στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συζήτησαν στο Βερολίνο για οικονομία, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις, ασφάλεια και αμυντική θωράκιση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατλαντικές σχέσεις, εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, προσφυγικό-μεταναστευτικό.

“Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, αλλά έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στο πεδίο αυτό. Θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, διαφορετικά θα τίθενται σε κίνδυνο συμφέροντα ασφάλειας των επιμέρους κρατών μελών, όσο τελικά, όμως, και η αυτονομία και η ίδια η αξιοπιστία της Ευρώπης”, επεσήμανε, στις κοινές δηλώσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε ένα έμμεσο μήνυμα για τη συμμετοχή της Τουρκίας. “Για να μπορούμε, στο επίπεδο της Ένωσης, να έχουμε αμυντική συνεργασία με τρίτες χώρες δεν αρκεί μία χώρα να είναι τυπικά υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση. Πρέπει να διαθέτει προϋποθέσεις συμμόρφωσης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας ή να έχει Security and Defense Partership με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να  δημιουργήσουμε νέες εξαρτήσεις ή να αναπτύξουμε συνεργασίες με παίκτες που δρουν ενάντια στα συμφέροντα της Ένωσης” έλεγαν κυβερνητικές πηγές. Ο Γερμανός καγκελάριος, δημόσια τουλάχιστον δεν έβαλε φρένο στη συζήτηση για συμμετοχή της Τουρκίας στα αμυντικά προγράμματα. “Υπάρχει μία κατανόηση από τη γερμανική πλευρά ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις, αλλά και ενδεχόμενες μελλοντικές αμυντικές συνεργασίες να πληρούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. Και οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν με κάποιον τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη, θα πρέπει να δείχνουν μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή να υπογράψουν και μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να υπάρχει, δηλαδή, ένα πλαίσιο, στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες όλων των κρατών-μελών”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για τα Eurofighter.

Στο μεταναστευτικό, εκεί που η Αθήνα τονίζει ότι δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας, η ελληνική πρωτεύουσα επισημαίνει ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στην εξωτερική διάσταση, στις επιστροφές και στη σωστή υλοποίηση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο Γερμανός καγκελάριος έθεσε ως προτεραιότητα το ζήτημα των επιστροφών προσφύγων που είχαν πάρει άσυλο στη χώρα μας και σήμερα ζουν στη Γερμανία. “Το κυριότερο ζητούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον είναι η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η διαμόρφωση και εφαρμογή μίας συντεταγμένης πολιτικής επιστροφών. Δηλαδή, η εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού και η ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Οι δευτερογενείς ροές δεν αποτελούν κύριο θέμα πια και υπάρχει κατανόηση στη Γερμανία ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Η Ελλάδα έχει, μάλιστα, επιταχύνει ουσιαστικά τη διαδικασία απονομής ασύλου, που ήταν παλαιότερα  μείζον αίτημα που έθεταν προηγούμενες κυβερνήσεις στο Βερολίνο”, έλεγαν πηγές της κυβέρνησης, στον απόηχο των διευρυμένων συνομιλιών Μητσοτάκη-Μερτς.  

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ