Πλώρη για την έκτη συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αγκυρα βάζουν πλέον η Ελλάδα και η Τουρκία μετά και την πρόσφατη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν στην Αττάλεια, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Οι ομόλογοι δεν συμφώνησαν, βέβαια, ούτε σε αυτό το τετ α τετ, για το ποια θα είναι η οριστική ημερομηνία διεξαγωγής του ΑΣΣ, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση κορυφής του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρ’ όλα αυτά, διπλωματικές πηγές σημείωσαν πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται εντός των επόμενων ημερών. Και χρησιμοποιώ πληθυντικό διότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε δύο… δόσεις, αφού πρώτα θα προσδιοριστούν οι ημερομηνίες για τους επόμενους γύρους του Πολιτικού Διαλόγου και της Θετικής Ατζέντας που θα προηγηθούν, ώστε τα αποτελέσματά τους να είναι διαθέσιμα προς συζήτηση κι επεξεργασία από το ΑΣΣ. Πρέπει να πω βέβαια ότι το ερώτημα που πλανάται εδώ και καιρό είναι για ποιο λόγο δεν έχουν ως τώρα προγραμματιστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και η συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν σε αυτό. Κι υπήρχε η αίσθηση ότι μια υποβόσκουσα ένταση ή εν πάση περιπτώσει «παγωμάρα» ήταν η αιτία αναβολής του ραντεβού. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πάντως, η σεναριολογία που αναπτύχθηκε δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.
Το τάιμινγκ
Αρμόδιες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν, συγκεκριμένα, ότι η κύρια αιτία η οποία δυσκολεύει τους συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου και του προεδρικού παλατιού της Αγκυρας να «κλειδώσουν» μια ημερομηνία είναι απλώς και μόνο ο φόρτος του προγράμματος των Μητσοτάκη και Ερντογάν και ο συντονισμός τους. Αλλά και η επιθυμία να γίνει η συνάντηση στο σωστό τάιμινγκ ώστε να είναι πιο παραγωγική. Ενα πρόσφορο χρονικό άνοιγμα, από ό,τι μου λένε, φαίνεται να εντοπίζεται από τα μέσα Ιουνίου (οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι θρησκευτικές γιορτές της Τουρκίας) έως και τα μέσα Ιουλίου περίπου, προτού διεξαχθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη για το Κυπριακό στο πλαίσιο της άτυπης Πενταμερούς.
Τριμερής καλεί
Ρούμπιο
Την ενίσχυση του σχήματος 3+1 της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει ότι επιθυμούν οι εταίροι του, με φόντο το συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό η επιστολή που έφτασε στον Μάρκο Ρούμπιο από τους τρεις ομολόγους του, Γεραπετρίτη, Κωνσταντίνο Κόμπο και Γκιντεόν Σάαρ, είναι το κείμενο μιας επεξεργασίας διάρκειας σχεδόν δύο μηνών, μιας κι είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο της Τριμερούς σε επίπεδο υπουργών τον περασμένο Μάρτιο να καλέσουν τον Ρούμπιο να συμμετάσχει στην επόμενη συνάντησή τους. Στην επιστολή οι υπουργοί εκφράζουν τη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε κρίσιμους τομείς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία μας καλύπτει καίριους τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η καινοτομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες και η κυβερνοασφάλεια», προσθέτοντας ότι «η Ανατολική Μεσόγειος θα αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία ως κόμβος ενέργειας και διασυνδεσιμότητας υποδομών».
Επεσε τσιγκουνιά
στα δώρα
Μια όμορφη ιστορία ελληνικής διαφάνειας α λα ελληνικά είναι αυτή η λίστα με τα δώρα που έλαβαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί της κυβέρνησής του κατά τα έτη 2022, 2023 και 2024. Προσέξτε… Η λίστα δημοσιεύεται από την Προεδρία της Κυβέρνησης, ύστερα από προσφυγή της ΜΚΟ Vouliwatch που είχε γίνει δεκτή. Ενώ για τα δώρα ισχύει νόμος αυτής της κυβέρνησης, ο οποίος, με επίκληση της δεοντολογίας κ.λπ., ορίζει ότι τα αντικείμενα που προσφέρονται ως δώρα στα μέλη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των υφυπουργών, «περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου και τελούν υπό τη διοίκηση και τη διαχείριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης». Εφόσον η εκτιμώμενη αξία τους υπερβαίνει τα 200 ευρώ, τότε θα πρέπει να καταγραφεί, ενώ εάν είναι μικρότερης αξίας ή κάτι αναλώσιμο, τότε μπορεί ο λήπτης να αποφασίσει αν θα καταχωριστεί στο ειδικό βιβλίο δώρων. Αυτά ισχύουν σε όλες τις σοβαρές χώρες άλλωστε. Κι αφού διαβάσατε όλα τα παραπάνω, να σας πω ότι για τα δεκάδες μέλη της κυβέρνησης τα δώρα που περιλαμβάνει ο επίσημος κατάλογος για το 2024 που δημοσιοποιήθηκε είναι μόλις 18 και για τη διετία 2022-2023 είναι 25.
Πρόστιμα και δίκες
για τρίχες
Εχουμε ακούσει γενικώς διάφορες καταπληκτικές υποθέσεις υπερβολών και γραφειοκρατικής ακαμψίας, αλλά αυτή που θα σας διηγηθώ ομολογώ ότι είναι από τις πιο πρωτότυπες. Εδώ και κάποια χρόνια μια ομάδα αστυνομικών έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να έχουν… γένια. Οχι για θρησκευτικούς λόγους ή κάτι τέτοιο, αλλά επειδή θέλουν να έχουν μούσια και θεωρούν την απαγόρευσή τους ανεξήγητη. Το θέμα έφτασε, λοιπόν, ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο, ακολουθώντας την τυπική οδό, έστειλε στα δύο μέρη μια επιστολή καλώντας τα, αν επιθυμούν, να προχωρήσουν σε φιλικό διακανονισμό. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους – δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση – απάντησε με επίσημη επιστολή ότι δεν επιθυμεί φιλικό διακανονισμό στην εν λόγω υπόθεση και άρα δεν προτίθεται να αλλάξει τη σχετική διαταγή, επιλέγοντας να ρισκάρει ενώπιον του Δικαστηρίου και να χρεωθούμε πάλι εμείς οι φορολογούμενοι μερικές χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα και δικαστικά έξοδα, προκειμένου να υποστηρίξει την απαγόρευση. Και κάνω λόγο για ρίσκο διότι υπάρχει ήδη δεδικασμένο του ΕΔΔΑ, σε παρεμφερή υπόθεση με μούσια, σε άλλο κράτος – μέλος, και αναγνώριση ότι δεν δικαιολογείται από κάποιον ανώτερης αξίας σκοπό αυτή η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Κι ένα σχόλιο περί αναχρονισμών: στις γυναίκες αστυνομικούς για πρώτη φορά επιτράπηκε να φορέσουν παντελόνι το 1990.
Πηγή: tanea.gr