Τέλος στις χρονοβόρες αντιδικίες του Δημοσίου με τους πολίτες επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με νέες ρυθμίσεις. Η αρχή γίνεται με τα ακίνητα ιδιωτών για τα οποία το Δημόσιο εγείρει αξιώσεις επί ακινήτων με βάση έγγραφα που ανάγονται ακόμη και στην εποχή της Τουρκοκρατίας.
Το Δημόσιο θα εκπροσωπείται από νομικό σύμβουλο του κράτους ή αρμόδιο έμμισθο ή πληρεξούσιο δικηγόρο
Με νέα διάταξη, η οποία ενεργοποιείται από τις 16 Σεπτεμβρίου 2025, το Δημόσιο εντάσσεται στις διαδικασίες διαμεσολάβησης και ουσιαστικά παρέχεται η δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, όταν εναγόμενοι είναι το Ελληνικό Δημόσιο, δήμοι και περιφέρειες (ΟΤΑ) ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Συγκεκριμένα, πριν από τη συζήτηση της αγωγής, οι διάδικοι καλούνται σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης ενώπιον κτηματολογικού διαμεσολαβητή, εγγεγραμμένου στο ειδικό μητρώο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το Δημόσιο θα εκπροσωπείται από νομικό σύμβουλο του κράτους ή αρμόδιο έμμισθο ή πληρεξούσιο δικηγόρο, οι οποίοι θα προστατεύουν τα συμφέροντα του Δημοσίου, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Σε περίπτωση μη παροχής των εγγράφων θα παράγεται τεκμήριο περί μη προβολής δικαιωμάτων του Δημοσίου, ενώ για τον υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας θα αποτελεί ειδικό παράπτωμα, για το οποίο θα επιβάλλονται πειθαρχικές ποινές.
Συνολική ρύθμιση
«Θέλουμε το Δημόσιο να είναι σύμμαχος του πολίτη» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο Mega, προσθέτοντας ότι «θα φτιάξουμε μία διάταξη, ένα ισχυρό φίλτρο όπου θα αποφασίζεται κάθε φορά με ορθολογικό τρόπο αν το Δημόσιο θα κυνηγήσει ή όχι μια υπόθεση». Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, το μέτρο αυτό θα πρέπει να ισχύει ειδικά σε περιπτώσεις εθνικού ενδιαφέροντος, σε εθνικές τραγωδίες, όπως το Μάτι, η Μάνδρα.
Επίσης αποκάλυψε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ταυτόχρονα και μια συνολική ρύθμιση και για τις προσφυγές του Δημοσίου εναντίον πολιτών σε μεγάλες υποθέσεις. «Οδηγός θα είναι η διάταξη που ήδη ψηφίστηκε, με βάση την οποία το Δημόσιο παραιτείται στο Εφετείο από τα ένδικα μέσα για τη Μάνδρα και το Μάτι», είπε, αποσαφηνίζοντας πως αυτό θα γίνει έως το καλοκαίρι και «θα αφορά και την τραγωδία των Τεμπών».
Για το στεγαστικό πρόβλημα ο υπουργός, αφού αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει λάβει ή έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, όπως η καταβολή ενός ενοικίου, δήλωσε ότι εξετάζονται θεσμικές διευκολύνσεις για να απελευθερωθούν ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους τράπεζες και servicers, ενώ για το θέμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στα ενοίκια συνέστησε υπομονή έως τη ΔΕΘ, όπου θα ανακοινωθούν φοροελαφρύνσεις με επίκεντρο τη μεσαία τάξη.
Κρατικά φέσια
Για την ταχύτερη πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ο υπουργός δήλωσε ότι στο υπουργείο έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, ενώ για τις ρυθμίσεις δανείων σε ελβετικό φράγκο επεσήμανε ότι ήδη είναι εφικτή η ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού.
Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»
Πηγή: ot.gr