Αυστηρότερα μέτρα

Αυστηρότερα μέτρα

Αυστηροποίηση του πλαισίου για την παράνομη μετανάστευση και την παραμονή στη χώρα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο του Μαΐου.

Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο, μάλιστα, όπως έχει αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης, θα συνοδεύεται από διοικητικά εργαλεία που θα ενισχύσουν τον μηχανισμό των επιστροφών και θα λειτουργούν ως… τροχοπέδη για την έλευση και την παραμονή των παράτυπων μεταναστών.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα τους άξονες του νέου νομοσχεδίου, οι οποίοι μεταξύ άλλων αφορούν την οικειοθελή αναχώρηση μεταναστών, την απαγόρευση εισόδου αλλά και το ζήτημα της διοικητικής κράτησης.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έχει μπει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, «υιοθετεί» διατάξεις του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις επιστροφές, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων.

Αλλωστε, ο υπουργός, μιλώντας την Πέμπτη στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τόνισε πως η ευρωπαϊκή εντολή επιστροφής των παρανόμως διαμενόντων τρίτων χωρών στην ΕΕ πρέπει να στηριχθεί, «ώστε να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή διαδικασία μέσα και από την αυστηροποίηση των κυρώσεων και υιοθέτησης μέτρων όπως οι κόμβοι επιστροφής». Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κ. Βορίδης, το 97% των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα δεν έχουν χαρτιά ενώ καθημερινά συλλαμβάνεται κι ένας διακινητής. Ετσι, λοιπόν, στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνεται η διεύρυνση της έννοιας χώρας επιστροφής. Προστίθενται, δηλαδή, στον κατάλογο των χωρών που μπορούν να επιστρέψουν οι μετανάστες, οι οποίοι έχουν απορριπτική απόφαση, και η χώρα συνήθους διαμονής, η ασφαλής τρίτη χώρα καθώς και η πρώτη χώρα ασύλου, λόγω των οποίων η αίτηση διεθνούς προστασίας απορρίφθηκε ως απαράδεκτη.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Την ίδια στιγμή, στο σχέδιο νόμου γίνεται προσθήκη ορισμών κινδύνου διαφυγής σε μια πιο αυστηρή κατεύθυνση. Είναι ενδεικτικό πως προστίθενται ως αντικειμενικά κριτήρια που αποτελούν κίνδυνο διαφυγής τόσο η μη ύπαρξη κατοικίας ή γνωστής διαμονής όσο και η άνευ προηγούμενης ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών εγκατάλειψη ή μεταβολή τόπου κατοικίας ή γνωστής διαμονής. Τέλος, ακόμη και η άρνηση υποβολής σε ταυτοποίηση με βιομετρικά ή άλλα μέσα αποτελεί κριτήριο κινδύνου διαφυγής.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Σε 14 ημέρες

Σε ό,τι αφορά, δε, στην οικειοθελή αναχώρηση, πλέον μειώνονται οι προβλεπόμενες προθεσμίες κι έτσι από 25 ημέρες, που ισχύει σήμερα, οι παράτυποι μετανάστες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα οικειοθελώς μέσα σε 14 ημέρες. Παράλληλα, παράταση δίνεται και στην προθεσμία οικειοθελούς αναχώρησης για εξαιρετικούς λόγους, η οποία από 120 ημέρες «πέφτει» στις 60.

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκού κανονισμού, τις οποίες η ελληνική πλευρά ενσωματώνει εμπροσθοβαρώς, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται ως υποχρεωτικός λόγος απαγόρευσης εισόδου ο κίνδυνος από την παρουσία του υπηκόου τρίτης χώρας για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, εθνική ασφάλεια και δημόσια υγεία της Ελλάδας. Στο μεταξύ, θα διπλασιαστεί η διάρκεια του χρονικού διαστήματος απαγόρευσης εισόδου, που σήμερα είναι τα πέντε χρόνια ενώ θα εισαχθεί και η δυνατότητα παράτασης της απαγόρευσης μέχρι και για πέντε έτη.

Ιδιαίτερης βαρύτητας στο εν λόγω νομοσχέδιο αποτελούν οι διατάξεις που αφορούν τη διοικητική κράτηση. Στους άξονες, λοιπόν, περιλαμβάνεται η επέκταση της διάρκειας κράτησης, συμπεριλαμβανομένων προβλεπόμενων παρατάσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κανονισμού, από 18 μήνες που είναι σήμερα σε δύο χρόνια.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ