Του Τάσου Δασόπουλου
Τη δύσκολη αποστολή, να ελαφρύνει περίπου 70.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν πάρει δάνειο με ρήτρα ελβετικού φράγκου, αναλαμβάνει το ΥΠΕΘΟ γνωρίζοντας ότι τα περιθώρια ελαφρύνσεων είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένα.
Στην κατεύθυνση αυτή, η ηγεσία του Yπουργείου βρίσκεται σε τακτική επαφή με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών την ΤτΕ και την ΕΚΤ για την καλύτερη δυνατή λύση. Οι τράπεζες έχουν περιγράψει κατά τις επαφές τους ένα σχέδιο το οποίο προβλέπει μια νέα ρύθμιση στα δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου, η οποία θα επιμερίζει τη ζημία από τη μετατροπή του δανείου σε ευρώ μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών στους νέους όρους του δανείου. Βεβαίως, αυτή η γενική αρχή θα πρέπει να διευκρινιστεί στις λεπτομέρειες της, πριν ανακοινωθεί και αυτό είναι που θα επιχειρηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Θα πρέπει ειδικότερα να διευκρινιστεί ποιοι θα είναι οι νέοι όροι για τους δανειολήπτες, οι οποίοι, παρά την τεράστια αύξηση του κόστους της δόσης, συνεχίζουν να πληρώνουν και αυτούς, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εξυπηρετήσουν τις δόσεις, το δάνειο τους κατέστη ληξιπρόθεσμό και τώρα αντιμετωπίζουν αναγκαστικά μέτρα.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου είχαν ως βασικό πλεονέκτημα: πολύ χαμηλά επιτόκια που εξασφάλιζε η σύνδεση του με το ελβετικό νόμισμα. Συνεπώς οι δόσεις ήταν εξαιρετικά συμφέρουσες για ένα διάστημα. Στην πορεία όμως έγιναν δυσβάστακτα για τους δανειολήπτες, όταν το ευρώ άρχισε να διολισθαίνει έντονα έναντι του ελβετικού φράγκου. Ως αποτέλεσμα από εκεί που ένα ευρώ αγόραζε 1,50-1,68 ελβετικά φράγκα, πλέον το ελβετικό φράγκο έφθασε στην ισοτιμία 1:1 με το ευρώ και μετά το 2023 έγινε ακριβότερο του ευρώ.
Οι τράπεζες ρύθμισαν κάποια από αυτά τα δάνεια, ενώ η ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου είχε καταστήσει αδύνατη την εξόφλησή τους. Καθώς όμως η διολίσθηση του ευρώ συνεχιζόταν, έγινε φανερό ότι η μοναδική λύση ήταν η μετατροπή των δανείων σε ευρώ, καθώς το ελβετικό φράγκο επιβεβαίωσε τη φήμη του και αποδείχθηκε το πιο σταθερό νόμισμα διαχρονικά.
Ψάχνουμε ευνοϊκή λύση
Σε συνέντευξή του χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κυριάκος Πιερρακάκης παραδέχθηκε ότι αναζητείται μια λύση η οποία θα ελαφρύνει όσους πιάστηκαν στην παγίδα των δανείων με ελβετικό φράγκο. “Εξετάζουμε λύσεις που δεν θα χτυπούν όμως στις τιτλοποιήσεις του προγράμματος Ηρακλής”, είπε συγκεκριμένα ο υπουργός. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε κάθε ανάλογη περίπτωση, κάθε προσπάθεια απομείωσης των απαιτήσεων των τραπεζών, σε κεφάλαιο ή τόκους δάνείων, θα σημάνει συναγερμό στον ενιαίο ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό των Τραπεζών (SSM) , ο οποίος θα απαιτούσε και όσα δάνεια δεν είναι “κόκκινα” να εγγραφούν αυτόματα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανατρέποντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει τις δυνατότητες, τις οποίες είχαν άλλες χώρες που έδωσαν ευνοϊκή λύση στο θέμα.
Τι ζητούν οι δανειολήπτες
Ο σύλλογος δανειοληπτών ελβετικού φράγκου απορρίπτει τη λύση του εξωδικαστικού μηχανισμού, αφού κάτι τέτοιο θα μετέφερε τα δάνεια σε ευρώ στη σημερινή του ισοτιμία με το ελβετικό φράγκο, άρα δεν θα έλυνε, αλλά θα παγίωνε το πρόβλημα.
Ο σύλλογος σε ανακοίνωση του επικαλείται δύο συλλογικές αγωγές, οι οποίες θα δικαστούν στο τέλος του χρόνου, οι οποίες θα αποδυναμώνονταν αν κάποιοι δανειολήπτες εντάσσονταν στοΝ εξωδικαστικό. Τούτο διότι, σε αυτή την περίπτωση, τα δάνεια όσων εντάσσονταν στον εξωδικαστικό θα γύριζαν σε ευρώ, χάνοντας το δικαίωμα των ένδικων μέσων. Τούτο, παρότι ο Άρειος Πάγος έχει γνωμοδοτήσει ήδη ότι τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο δεν μπορούν να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από όλα τα άλλα δάνεια, τα οποία εκ της φύσης τους εμπεριέχουν ένα ποσοστό κινδύνου.
Ο σύλλογος των δανειοληπτών αντιπροτείνει στην Κυβέρνηση να νομοθετήσει την επαναφορά όλων των δανείων στην ισοτιμία της ημερομηνίας εκταμίευσής τους, δηλαδή περίπου 20 χρόνια νωρίτερα όταν η ισοτιμία του ευρώ ήταν στο 1,5 -1,6 σε σχέση με το ελβετικό φράγκο.
Πηγή: capital.gr