Πολιτική κόντρα για την τροπολογία ίδρυσης εταιρειών στο εξωτερικό από…

Εγκρίθηκε με 277 "υπέρ" η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στα…ντεσιμπέλ που έχουν ανεβάσει οι αντιπολιτευτικές βολές εναντίον της κυβέρνησης για την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία αφορά το περιοριστικό πλαίσιο για την οικονομική δραστηριότητα συγγενών υπουργών, βουλευτών και αιρετών, κινείται το πολιτικό σκηνικό. Οι ανακοινώσεις κομμάτων, κατά κύριο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, βάζουν στο στόχαστρο την τροπολογία, με τα…γαλάζια στελέχη να βγαίνουν, τις τελευταίες ώρες, στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για διασπορά fake news και για μία ρύθμιση, η οποία κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν για την οποία η αντιπολίτευση εγκαλεί το κυβερνητικό…στρατόπεδο.

“Δεν ανοίγουμε κανένα παραθυράκι”

Όπως σχολιάζουν…γαλάζιοι παράγοντες, η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης εισήχθη και ήταν διαθέσιμη από την αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου. “Για πάνω από οκτώ ώρες,  κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έθεσε κάποιο ερώτημα στον υπουργό, έτσι ώστε να πάρει την αντίστοιχη απάντηση. Προς το τέλος της συζήτησης επελέγη από τον ΣΥΡΙΖΑ, να εκδοθεί μια ανακοίνωση και για άλλη μια φορά να διατυπωθούν μια σειρά από ψέματα και fake news. Η ρύθμιση αφορά το εντελώς αντίθετο από αυτό για το οποίο μας κατηγορεί η αντιπολίτευση”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη και προς επίρρωση των λεγομένων τους σημειώνουν ότι:

-Δεν αλλάζει τίποτα για κανένα πολιτικό πρόσωπο ή άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο

-Απαγορεύεται είτε στα ίδια τα πολιτικά πρόσωπα, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, να συμμετέχουν σε off shore εταιρίες ή σε εταιρείες του εξωτερικού που εδρεύουν σε χώρες “φορολογικούς παραδείσους” ή σε χώρες που δεν είναι φορολογικά συνεργάσιμες με τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Υπό το πρίσμα των κατηγοριών που εξαπολύει η αντιπολίτευση, από την κυβέρνηση επισημαίνουν πως η απαγόρευση για τα συγγενικά πρόσωπα ισχύει για τα κράτη τα οποία:

-Δεν υπόκεινται σε φορολογία ή αν υπόκεινται δεν φορολογούνται εν τοις πράγμασι.

-Υπόκεινται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων του κεφαλαίου, του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος με το 60% του συντελεστή φορολογίας. “Τέτοιες χώρες είναι για παράδειγμα η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ουγγαρία, όπου  απαγορεύεται η συμμετοχή συγγενικών προσώπων πολιτικών σε εταιρίες. Άρα η αιτίαση, ότι ανοίγουμε το παραθυράκι για συμμετοχή συγγενών πολιτικών σε off shores είναι fake news”, αναφέρουν “γαλάζια” στελέχη, ενώ, παράλληλα, υπενθυμίζουν πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, δήλωσε ότι δεν επιτρέπεται ούτε εάν η εταιρεία ενός συγγενικού προσώπου εδρεύει για παράδειγμα στη Γερμανία, να μπορεί η εταιρεία αυτή να έχει οποιαδήποτε σχέση με άλλη εταιρεία σε χώρα όπου ισχύει η απαγόρευση.

“Αυτό το υποτιθέμενο παραθυράκι, η υποτιθέμενη “τρύπα” δεν υφίσταται και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτή η κατηγορία. Η συγκεκριμένη τροπολογία ρυθμίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις και έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, που στην πραγματικότητα, και σε αντίδραση των τότε βουλευτών της ΝΔ, επιχείρησε μια φωτογραφική τροπολογία, μία εκδικητική διάταξη, αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο. Αν υπήρχε η οποιαδήποτε προσφυγή στην Ε.Ε. για αυτή τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα, η χώρα μας θα είχε καταδικαστεί. Κατά συνέπεια, με την τροπολογία δεν αλλάζει κάτι ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτικών προσώπων σε εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ