Όταν δυτικοί ηγέτες καλοδέχτηκαν την πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν για συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, μάλλον δεν φαντάζονταν πως λίγες ημέρες μετά αυτές θα έμοιαζαν με πλοίο που βυθίζεται προτού ανοίξει πανιά.
Μετά από την ανακοίνωση της σύνθεσης της ρωσικής αντιπροσωπείας από τον Ρώσο ηγέτη, η ουκρανική πλευρά ενέτεινε μια ρητορική που ανέπτυξε από την πρώτη στιγμή που ο Πούτιν έκανε την πρόταση για τις συνομιλίες: ότι δίχως τη συμμετοχή του ίδιου «δεν θα έχουν νόημα» (αυτό είπε στις 14 Μαΐου ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι).
Θα αναγκαστούν να ανακοινώσουν πως δεν αποδέχονται τους ρωσικούς όρους
Όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ποια πρόσωπα απαρτίζουν την αντιπροσωπεία της χώρας του, υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ζελένσκι, άρχισαν να κάνουν λόγο περί ακραίας υποβάθμισης των συνομιλιών εκ μέρους της Μόσχας, επειδή σε αυτές δεν θα μετάσχει ούτε ο Πούτιν ούτε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Η ένταση του συγκεκριμένου αφηγήματος, καθώς και η συχνότητα με την οποία επαναλαμβανόταν, αυξήθηκε τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Επί του παρόντος, οι αναλύσεις γύρω από το ερώτημα, εν τέλει, ποιοι έχουν ήδη υποβαθμίσει τη διαδικασία πριν καλά-καλά ξεκινήσει, ποικίλλουν.
«Κόλπο» Πούτιν;
Από τη μία, υπάρχουν αυτοί που λένε ότι η απουσία του Πούτιν από τις συνομιλίες αποδεικνύει ότι ο Ρώσος ηγέτης τις πρότεινε για να κερδίσει περαιτέρω χρόνο. Υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν σκαρφίστηκε να περιστείλει τις δυτικές πιέσεις για εκεχειρία, που ισχυροποιούνταν μέρα με τη μέρα, εγκαταλείποντας τη διπλωματική του αδράνεια.
Με αυτόν τον τρόπο, όπως λένε, από τη μία έδειξε διαλλακτικός, καταρρίπτοντας δυτικούς ισχυρισμούς για το αντίθετο, και από την άλλη κερδίζει κι άλλο χρόνο – και δη γνωρίζοντας πως η ουκρανική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους όρους που θα θέσει η Ρωσία στο «τραπέζι» της Πόλης.
Ποιοι είναι αυτοί; Σκιαγραφούνται στην τελευταία δήλωση της Μαρία Ζαχάροβα. Η θέση της Ρωσίας σχετικά με μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία έχει αλλάξει για να αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στα μέτωπα όπου η Ρωσία έχει προελάσει, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Απόδειξη «ενοχής»;
Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Ζελένσκι, υποβαθμίζουν τη διαδικασία διότι γνωρίζουν πως είναι οι ίδιοι αυτοί που θα αναγκαστούν να ανακοινώσουν πως δεν αποδέχονται τους ρωσικούς όρους και άρα δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη.
Με άλλα λόγια, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, αυτό που λέγεται είναι επί της ουσίας πως η εν λόγω πλευρά υποβαθμίζει τις συνομιλίες ισχυριζόμενη ότι η υποβάθμιση εκ μέρους του Πούτιν -επειδή δεν μετάσχει ούτε ο ίδιος ούτε ο Λαβρόφ- είναι αυτή που τις κάνει να μην έχουν αξία.
Είναι, επιπλέον, γεγονός ότι σημαντικό τμήμα αυτής της πλευράς σπεύδει να προδικάσει ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών θα είναι αρνητικό – με αναλυτές να το σχολιάζουν ως απόδειξη πως κομμάτι της δυτικής πλευράς δεν μοιάζει να «καίγεται» για τέλος του πολέμου το ταχύτερο δυνατόν.
«Μόνο ο Τραμπ μπορεί»
Τις κασσάνδρες εμπλούτισε ο Μάρκο Ρούμπιο, δηλώνοντας ότι δεν τρέφει «μεγάλες ελπίδες» για το αποτέλεσμα των συνομιλιών ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, κι εκτιμώντας ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου είναι μέσω απευθείας συνομιλιών μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, που έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια, είπε ότι την Παρασκευή (16/5) θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν και την ουκρανική αντιπροσωπεία.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα έχουμε πρόοδο μέχρι να επικοινωνήσουν απευθείας για το θέμα αυτό ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) και ο πρόεδρος (της Ρωσίας, Βλαντίμιρ) Πούτιν», πρόσθεσε.
«Θα δούμε τι θα συμβεί στις συνομιλίες της Παρασκευής και μετά θα αποφασίσουμε το χρονοδιάγραμμα για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν».
Πηγή: in.gr