Απαντήσεις στα ερωτήματα επί της ουσίας δεν δόθηκαν, αλλά εγκρίθηκε από τη γαλάζια πλειοψηφία η νυχτερινή τροπολογία της κυβέρνησης για την άρση της απαγόρευσης συμμετοχής σε εταιρείες στο εξωτερικό σε συζύγους και συγγενείς α’ βαθμού των πολιτικών. Παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για το ότι η τροπολογία δείχνει «φωτογραφική» κι αφήνει «παραθυράκια» για συμμετοχή σε «θυγατρικές» offshore, ο Γιώργος Φλωρίδης επέμεινε χθες (στον Σκάι) ότι η ρύθμιση εξασφαλίζει τη… διαφάνεια. «Ο κόσμος τι θέλει για τους πολιτικούς; Οι ίδιοι και οι συγγενείς τους να είναι υπό καθεστώς διαφάνειας;», διερωτήθηκε ο υπουργός, συνεχίζοντας: «Τι σημαίνει αυτό; Να είσαι σε χώρα που η Ελλάδα έχει φορολογική σχέση. Δεν μπορεί συγγενής να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα σε χώρες ειδικού φορολογικού καθεστώτος και σε χώρα που δεν έχει φορολογική σχέση με την Ελλάδα». Σε εκκρεμότητα έμεινε και η απάντηση στο βασικό ερώτημα για την ανάγκη που επέβαλε την προώθηση της τροπολογίας αυτή τη χρονική στιγμή.
Το Μεταναστευτικό ανάμεσά τους
Μια αναπάντεχη εσωκομματική διάσταση απέκτησε η χθεσινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη τους ο Μάκης Βορίδης για τον επικείμενο κανονισμό της ΕΕ για την επιστροφή μεταναστών. Εκεί προέκυψε μία από τις εξαιρετικά σπάνιες φορές στο Κοινοβούλιο που εισηγητής κυβερνώντος κόμματος διαφοροποιήθηκε τόσο ξεκάθαρα από υπουργό. Και δεν ήταν ένας τυχαίος εισηγητής, αλλά ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος πήρε τον λόγο μετά τον Βορίδη, με αιχμές προς τον υπουργό ότι εξαγγέλλει απελάσεις για τις οποίες δεν έχει αρμοδιότητα, ενώ δεν εξασφαλίζεται η είσοδος νόμιμων μεταναστών που χρειάζεται η οικονομία.
«Η μπουκαπόρτα»
«Η πραγματικότητα σήμερα παραμένει εξαιρετικά δυσάρεστη και εγώ δεν θα κρύψω τα λόγια μου», είπε ο Καιρίδης, τονίζοντας ότι «στις υποχρεωτικές επιστροφές δεν έχετε ρόλο, περνάνε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – είναι ζήτημα της Αστυνομίας δηλαδή – και από το υπουργείο Εξωτερικών, που πρέπει να πάρει τη σύμφωνη γνώμη από τις χώρες προέλευσης». Ο Βορίδης δεν τσίμπησε, παραδεχόμενος πως πράγματι δεν έχει αρμοδιότητα για τις απελάσεις. «Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, θέλω να σας βάλω μια διάσταση την οποία θα συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα, αλλά σας τη βάζω από τώρα πάλι για να τη σκέφτεστε», συνέχισε ο Βορίδης, λέγοντας πως δέχεται να συζητήσουν ένα «λειτουργικό πλαίσιο, πιο ευέλικτο και πιο γρήγορο, αλλά μην ανοίξω μια μπουκαπόρτα που θα μπαίνουν νόμιμα και μετά θα μένουν παράνομα».
Εχουν προηγούμενα
Αν αναρωτιέστε από πού προέκυψε αυτή η κόντρα, να σας θυμίσω πως το πρώτο πράγμα που έκανε ο Βορίδης μόλις ανέλαβε το υπουργείο Μετανάστευσης ήταν να αποσύρει τη διάταξη Καιρίδη με την οποία δινόταν παράταση γραφειοκρατικών διαδικασιών νομιμοποίησης μεταναστών. Τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, ο νυν υπουργός αντέδρασε με αιχμηρές δηλώσεις σε δημοσίευμα της «Guardian» που αναφερόταν με θετικό τρόπο σε διάταξη του Καιρίδη, η οποία διευκόλυνε 30.000 εργαζόμενους μετανάστες να λάβουν άδειες παραμονής. Η αντίδραση Βορίδη θεωρήθηκε πολύ απαξιωτική. Και ο Καιρίδης, προφανώς, το μέτρησε…
Μασάζ για
τους οικισμούς
Αφού σήμερα η στήλη έπιασε τα νεοδημοκρατικά δράματα, να πω ότι σε μια άλλη συνεδρίαση τα πράγματα κύλησαν περίπου αδιατάρακτα. Αναφέρομαι στους σχεδόν 45 βουλευτές της ΝΔ που μαζεύτηκαν για να ακούσουν τον Σταύρο Παπασταύρου να τους ενημερώνει τι θα ισχύει με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την οριοθέτηση μικρών οικισμών και τα δικαιώματα δόμησης των μικροϊδιοκτητών που επηρεάζονται. Παρά την γκρίνια που ξέρουμε ότι έχει προκαλέσει, ιδίως στους «γαλάζιους» της περιφέρειας, το κλίμα στην αίθουσα ήταν ήρεμο.
Ανησυχίες
Πέραν των… κοινωνικών, μου λένε ότι καλά πήγε και η συζήτηση για τους οικισμούς, αν και οι περισσότεροι εκ των παριστάμενων ομολογούν ότι το θέμα είναι τεχνικό και οι ανησυχίες των ψηφοφόρων τους παραμένουν εύλογες. Κορυφαία ήταν η ατάκα του Θανάση Καββαδά «το φέρατε Μεγάλη Τρίτη και από τότε για εμένα κάθε μέρα είναι Μεγάλη Παρασκευή, κάθε μέρα με σταυρώνουν». Μόνο ο Αυγενάκης ύψωσε κάπως τους τόνους κάνοντας λόγο για απώλειες εμπορικής αξίας ακινήτων της τάξεως των 100 δισ. ευρώ. Ο Παπασταύρου καθησύχασε, ωστόσο, ότι δεν ισχύει, ότι το 95% των οικοπέδων είναι εξασφαλισμένο και ότι το διάταγμα έρχεται να «θεραπεύσει» προβλήματα που είχαν προκύψει από παλιές οριοθετήσεις. Από βουλευτές μεταφέρθηκαν στον υπουργό και αιτήματα από δήμους των περιφερειών τους που ζητούν περισσότερη ενημέρωση.
Πηγή: tanea.gr