Νέο επεισόδιο με την…πρόωρη αποπληρωμή των warrants φέρνει ο «συνασπισμός» κάποιων επενδυτών ενάντια στις κινήσεις της Ελλάδας και του ΟΔΔΗΧ. Οι επενδυτές που κατέχουν τίτλους χρέους συνδεδεμένους με την ανάπτυξη της Ελλάδας σχημάτισαν ομάδα προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, όπως δήλωσαν, σύμφωνα με το Reuters, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σχεδιάζει να επαναγοράσει τους τίτλους.
Τι έχει συμβεί; Η Ελλάδα ενημέρωσε τους επενδυτές ότι ήθελε να επαναγοράσει όλα τα ανεξόφλητα warrants που συνδέονται με το ελληνικό ΑΕΠ και λήγουν το 2042 σε τιμή αγοράς 25,2 σεντς του ευρώ. Σε σημείωμά της στις 7 Μαΐου, ανέφερε επίσης ότι θα ζητούσε να αποφανθεί το αγγλικό δικαστήριο σχετικά με τη νομική εγκυρότητα, αλλά και ότι η τιμή αγοράς είχε υπολογιστεί σωστά. Επί της ουσίας, κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή κατά της Wilmington Trust, η οποία λειτουργεί ως θεματοφύλακας (trustee) των warrants, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Τι ζητά η Ελλάδα μέσω της αγωγής
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η ελληνική πλευρά ζήτησε να αποφανθεί επί των εξής ζητημάτων:
-Για το ότι έγινε ορθώς η αγωγή από την Ελλάδα
-Σε σχέση με το αν είναι σωστή η τιμή που επέλεξε ή όχι
-Εάν το αγγλικό δικαστήριο αποφασίσει περί του αντιθέτου, η Ελλάδα ζητά να της υποδειχθεί τόσο η μέθοδος που θα πρέπει να ακολουθήσει όσο και η τιμή
-Δεσμεύεται για το ότι θα εκτελέσει την όποια απόφαση
Επίσης, η Ελλάδα φέρεται να ενημέρωσε το αγγλικό δικαστήριο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, περί του ότι όταν πληρώσει τα χρήματα (πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου), θα διατηρήσει τους τίτλους, προκειμένου να μπορεί να υλοποιήσει την απόφαση του δικαστηρίου εάν αυτή είναι -εν τέλει- διαφορετική. Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να έχει βγει εντός 18 μηνών.
Οι όροι και τα χρήματα
Σύμφωνα με τους όρους της αρχικής συμφωνίας, η Ελλάδα θα όφειλε να καταβάλει περίπου 375 εκατομμύρια ευρώ τόκους το 2027, εφόσον το ΑΕΠ της υπερέβαινε τα 267 δισεκατομμύρια ευρώ και η ανάπτυξη ξεπερνούσε το 2%. Με την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς το κόστος θα περιοριζόταν στα περίπου 156 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του OT, η απόφαση του ελληνικού δημοσίου εκτελέστηκε στις 14 Μαϊου, καθώς η Ελλάδα πήρε τους τίτλους και έδωσε τα αντίστοιχα χρήματα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, στην ad-hoc ομάδα πιστωτών περιλαμβάνονται μεταξύ των μελών της μεγάλοι θεσμικοί κάτοχοι, οι οποίοι κατέχουν ή ελέγχουν περισσότερο από το 40% των warrants που συνδέονται με το ΑΕΠ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ανέφερε ότι συγκροτήθηκε για να εξετάσει «ορισμένα θέματα» που συνδέονται με την επαναγορά. «Η ομάδα έχει εκφράσει ανησυχίες, ιδίως για τον υπολογισμό της τιμής αγοράς των τίτλων», σημείωνε.
Πηγές του ΟΤ σημείωναν πως η συγκεκριμένη ομάδα αξιώνει μια τιμή κοντά στα 34 σεντς (και όχι 25,2 που υπολόγισε το Δημόσιο), κάτι το οποίο συνιστά μια διαφορά, η οποία αγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η Ελλάδα εξέδωσε τα warrants το 2012 στο πλαίσιο της τεράστιας αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας. Παρόμοια μέσα έχουν επίσης εκδοθεί από την Ουκρανία και την Αργεντινή στο πλαίσιο πρόσφατων αναδιαρθρώσεων χρέους.
Πηγή: ot.gr