Δείχνει τα Δυτικά Βαλκάνια για «κέντρα επιστροφής» μεταναστών

Δείχνει τα Δυτικά Βαλκάνια για «κέντρα επιστροφής» μεταναστών

Σε μια κίνηση με ξεκάθαρη στόχευση, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε σχέδια δημιουργίας «κέντρων επιστροφής» σε τρίτες χώρες για τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο. Κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, επέλεξε να προβάλει τη συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια ως εργαλείο περιορισμού της παράτυπης μετανάστευσης, την ώρα που στο εσωτερικό της Βρετανίας εντείνεται η πίεση από τη δεξιά πτέρυγα και το αντιμεταναστευτικό αφήγημα κερδίζει έδαφος. Η απόρριψη της Αλβανίας ως υποψήφιας χώρας υποδοχής είναι ενδεικτική της πρόθεσης του Στάρμερ να τηρήσει προσεκτική διπλωματική ισορροπία, ενώ η επιλογή του χρόνου – λίγες μόλις ημέρες μετά την παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για τη Μετανάστευση – της βούλησής του να χαράξει καθαρή γραμμή διαφοροποίησης, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και από τη ρητορική της Ακροδεξιάς.

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με αρκετές χώρες για τα κέντρα επιστροφής και τα θεωρώ μια πραγματικά σημαντική καινοτομία» δήλωσε από τα Τίρανα ο βρετανός πρωθυπουργός, χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες εννοούσε. Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να σταλούν απορριφθέντες αιτούντες άσυλο στην Αλβανία και παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» για το πρόβλημα. Ο επανεκλεγείς αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, από την πλευρά του χαρακτήρισε «μοναδική περίπτωση» παρόμοια συμφωνία που βρίσκεται σε ισχύ μεταξύ της χώρας του και της Ιταλίας. Ο Στάρμερ μίλησε για σχέδια σε συνάφεια με τη συνεργασία Βρετανίας – Αλβανίας για τη μείωση των διελεύσεων μεταναστών από τη Μάγχη. Η κυβέρνηση του Στάρμερ έχει χαρακτηρίσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επιτυχημένη και ανέφερε μείωση κατά 95% στις αφίξεις Αλβανών με μικρά σκάφη τα τελευταία τρία χρόνια. Παρόλο που η Αλβανία αποκλείστηκε ως πιθανός υποδοχέας βρετανικών «κέντρων επιστροφής», η κυβέρνηση Στάρμερ εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενδεχομένως τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι για τα κέντρα αυτά θα μπορούσε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και να αρθούν τυχόν εμπόδια στις απελάσεις, κάτι, όπως υποστήριξε, το οποίο θα οδηγούσε σε μείωση των δαπανών των φορολογουμένων για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η Λευκή Βίβλος

Αυτή την εβδομάδα ο Στάρμερ παρουσίασε αμφιλεγόμενα σχέδια στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου για τη Μετανάστευση, αρνούμενος πως αυτά αποτελούν απάντηση στην επιτυχία του ακροδεξιού Reform UK κατά τις πρόσφατες τοπικές εκλογές.Υποστήριξε ότι οι προτάσεις του θα φέρουν το Μεταναστευτικό «εκ νέου υπό έλεγχο».

Ο Στάρμερ παραδέχθηκε ότι τα κέντρα επιστροφής δεν θα σταματήσουν από μόνα τους τις διελεύσεις με σκάφη, αλλά υποστήριξε ότι, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που στοχεύουν τα κυκλώματα διακινητών και την επιστροφή όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής, θα φέρουν αποτέλεσμα. Στον σχεδιασμό του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και επέκταση στη Βόρεια Μακεδονία και στο Μαυροβούνιο της δύναμης κρούσης για τη μετανάστευση «Joint Migration Taskforce» που επιχειρεί ήδη σε Αλβανία και Κόσοβο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ