Βαβέλ η αντιπολίτευση για την προανακριτική- Συνεννοήσεις και…

ΠΑΣΟΚ σε δίνη - Σχέδιο αντεπίθεσης από ΣΥΡΙΖΑ

Της Νίκης Ζορμπά

Το πόρισμα Καρώνη για την τραγωδία των Τεμπών πυροδότησε νέα άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – για την ακρίβεια, μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ το οποίο διάλεξε το Μαξίμου για αντίπαλο σε αυτή τη “μάχη”- αλλά καμια μετατόπιση άλλη δε συντελέστηκε στις (αν)ισορροπίες της αντιπολίτευσης , εξ ευωνύμων του Κ. Μητσοτάκη, σχετικά με τις νέες δικογραφίες και την πρόθεση για παραπομπή του Κ.Αχ. Καραμανλή σε προανακριτική Επιτροπή. 

Στην ευρύτερη… Κεντροαριστερά, επικρατεί χάος στις συνεννοήσεις. Κατά πώς εξελίσσονται τα γεγονότα, δεν θα υπάρξουν μόνο δυο διαφορετικές προτάσεις για προανακριτική αλλά τρεις. 

Τρεις ( ; ) χωριστές προτάσεις

– Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει καμιά συνάφεια με τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν θα συνυπογράψει καμια πρόταση, ούτε καν θα καλέσει την “προοδευτική αντιπολίτευση” να στοιχηθεί πίσω του. 

Έχει διατρανώσει εξ αρχής πως θα κινηθεί αυτοτελώς. 

Η αλήθεια είναι πως μετά τις σοβαρές εσωκομματικές γκρίνιες αλλά και τις κακές δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν την πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση, δεν έχει καμια διάθεση να διακινδυνεύσει ίδια εξέλιξη ο Ν. Ανδρουλάκης.

Αντιμετώπισε εκτεταμένη εσωκομματική κριτική για την απόφαση τότε να συνυπογράψει πρόταση δυσπιστίας με το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και ας είναι έκτοτε επωδός του και της Χαριλάου Τρικούπη πως “ουρά” δεν έγινε το ΠΑΣΟΚ αλλά όσοι προσήλθαν στις θέσεις του υπογράφοντας την πρόταση δυσπιστίας που διαμόρφωσε. Εν πάση περιπτώσει, εκπλήξεις από αυτή την πλευρά δεν αναμένονται και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κινείται αυτόνομα προς την κατάθεση του αιτήματός του. Απαιτούνται 30 υπογραφές βουλευτών, που τις διαθέτει.

ΣΥΡΙΖΑ- Νέα Αριστερά

Σε διαδικασία συνεννόησης βρίσκονται Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης για την από κοινού κατάθεση αιτήματος για προανακριτική. 

Μπορεί το σενάριο της άμεσης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς να “ναυάγησε” στην Κεντρική Επιτροπή της δεύτερης παραμονές του Πάσχα, με το μπλόκο των Τσακαλώτου- Σακελλαρίδη στην εισήγηση του προέδρου Αλέξη Χαρίτση, αλλά εν προκειμένω, δεδομένης της άρνησης του ΠΑΣΟΚ σε κοινό μέτωπο, τριάντα υπογραφές μπορεί να συγκεντρωθούν με τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ- ΝΕΑΡ. 

Υπήρξε και μια κοινή ερώτηση των δυο κομμάτων για την απόλυση Γεννηδούνια, η οποία ερμηνεύτηκε όχι αδίκως, ως “πρόβα” συνεργασίας για την πρόταση προανακριτικής. 

Στους δυο συγκεκριμένους, τρίτοι δε χωρούν. Και τούτο γιατί η Πλεύση της Ζωής Κωνσταντοπούλου βρίσκεται ήδη σε συνεννοήσεις με το κόμμα Κασσελάκη. 

Κωνσταντοπούλου- Κασσελάκης και ακροδεξιά;

Μεσούντος του Σαββατοκύριακου, από το συνέδριο του κόμματός του, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι με τη “δημοκράτισσα Ζωή” έχουν αποφασίσει να πορευτούν μαζί εντός και εκτός Βουλής, όπως χαρακτηριστικά είπε, για να γίνουν ο “εφιάλτης” του συστήματος της Ν.Δ. 

Για αρχή πάντως, σίγουρα να πορευτούν μαζί για τη συγκρότηση κοινής πρότασης για προανακριτική. Επιβεβαίωσε τις συνεννοήσεις για την προανακριτική -τουλάχιστον- η Ζωή Κωνσταντοπούλου ( αν και για τα υπόλοιπα του τράβηξε χειρόφρενο διαμηνύοντάς του να μην προτρέχει , το “πάνω χέρι” το έχει το δικό της κόμμα. 

Υπάρχει πάντως κοινό έδαφος για τη συνεργασία επί της πρότασης για προανακριτική για τον Κ. Αχ. Καραμανλή, με…  ουσιώδεις εκκρεμότητες να απαιτούν λύση. 

Η Κωνσταντοπούλου λέει “ποτέ με τον ΣΥΡΙΖΑ”, ο ΣΥΡΙΖΑ εννοείται πως δεν τη συμπεριλαμβάνει στα σχέδιά του, ενώ είναι μάλλον εκ του περισσού εκτενέστερη ανάλυση γιατί δεν υπάρχει περίπτωση καμιας συνεννόησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη. Όπερ σημαίνει τα δυο κόμματα επουδενί δεν μαζεύουν τριάντα υπογραφές. 

Είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να τις αναζητήσει η Ζ. Κωνσταντοπούλου στα (πολύ) δεξιά των κοινοβουλευτικών εδράνων. Ήτοι, στον Κυριάκο Βελόπουλο και τον πρόεδρο της “Νίκης” Δημήτρη Νατσιό.

 

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ