ΣΕΒΤ: Τι ζητά η Βιομηχανία Τροφίμων για ανταγωνιστικές τιμές – Το μήνυμα Γιώτη –

ΣΕΒΤ: Τι ζητά η Βιομηχανία Τροφίμων για ανταγωνιστικές τιμές – Το μήνυμα Γιώτη - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε ο κλάδος τροφίμων και ποτών να έχει ένα σταθερό πλαίσιο ομαλής λειτουργίας, που προάγει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια, επισήμανε ο κ. Ιωάννης Γιώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων και Ποτών (ΣΕΒΤ), στην ανοικτή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες.

«Ο κλάδος μας δεν αντέχει να επιχειρεί πλέον υπό καθεστώς μόνιμης πίεσης», προειδοποίησε ο πρόεδρος του συνδέσμου.

ΣΕΒΤ: Η ακρίβεια, ο χειρότερος εχθρός της βιομηχανίας

Ο κ. Γιώτης αναφέρθηκε στον «αγώνα δρόμου» που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν οι ελληνικές βιομηχανίες προκειμένου να μην μετακυλιστεί η αύξηση των τιμών στους καταναλωτές.

«Απορροφήσαμε και απορροφούμε γενναίες ανατιμήσεις για να προστατέψουμε τους καταναλωτές… Καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις τιμές στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει σήμερα έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς τροφίμων στην Ευρώπη. Ο χειρότερος εχθρός της βιομηχανίας μας είναι η ακρίβεια: Δεν την επιδιώκουμε, δεν την υπηρετούμε, δεν την θέλουμε».

«Απορροφήσαμε και απορροφούμε γενναίες ανατιμήσεις για να προστατέψουμε τους καταναλωτές»

Μίλησε ακόμα για τη σημαντική συμβολή του κλάδου στην οικονομία, λέγοντας ότι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, εκπροσωπώντας το 27,7% των επιχειρήσεων του τομέα, με κύκλο εργασιών που φθάνει τα 20 δισ. ευρώ και εξαγωγές άνω των 7 δισ. ευρώ.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Για τον καθοριστικό ρόλο της βιομηχανίας των τροφίμων και ποτών στην ελληνική οικονομία μίλησε και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, λέγοντας ότι ο κλάδος δεν είναι απλώς ένας κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας αλλά μοχλός ανάπτυξης της χώρας, που καλύπτει σχεδόν το 1/7 των εξαγωγών μας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στις τιμές αλλά και στην ανάγκη εξωστρέφειας του κλάδου, έστειλε διπλό μήνυμα: Προστασία του καταναλωτή με καλύτερες τιμές και στήριξη της παραγωγής με έμφαση στην ποιότητα και την εξωστρέφεια. «Είναι κοινός μας στόχος οι καλύτερες τιμές και η καλύτερη ποιότητα».

Τόνισε ακόμα ότι η κατάργηση της διάταξης για το ανώτατο περιθώριο κέρδους στις 30 Ιουνίου, δεν σημαίνει ότι θα δώσει «περιθώριο για αδικαιολόγητες αυξήσεις».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πολιτικές στήριξης του παραγωγικού τομέα: Από το πρόγραμμα «Εξυπνη Μεταποίηση» προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ, που συγκέντρωσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεταποιητικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, μέχρι τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος κινητοποιεί πόρους άνω του 1 δισ. ευρώ και δίνει έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές και στις περιοχές με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου.

Εξήγησε ότι στο νέο νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα προβλέπεται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για τη μεταποίηση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με στόχο τις επενδύσεις, που συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και στη δημιουργία σταθερών, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις made in Greece

Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε ακόμα για τις δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η πρώτη αφορά στη συγκρότηση μιας σύγχρονης εθνικής πολιτικής ποιότητας, που θα αντιμετωπίζει την πιστοποίηση όχι ως μία τυπική διαδικασία αλλα ως ενα πραγματικό διαβατήριο αξιοπιστίας και εξωστρέφειας για τα ελληνικά προιοντα.

«Θελουμε να πετυχουμε το made in Greece να σημαίνει εμπιστοσύνη και όχι απλά να είναι ενα σλόγκαν αλλα μια εθνικη στρατηγική, που συνδέει την παραγωγή με την ποιότητα και την διεθνή μας παρουσία, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις  που επενδυουν στη διαφοροποίηση και την αυθεντικότητα», είπε ο υπουργός.

Η δεύτερη μεταρρύθμιση που πρόκειται να συζητηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αφορά το πλαίσιο εποπτείας της αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή.

Σε τροχιά ανάπτυξης η ελληνική οικονομία, αλλά με χρόνιες αδυναμίες

Στη συνέχεια, ο κ. Nίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης που υπερβαίνει συστηματικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξήγησε όμως ότι οι  χρόνιες αδυναμίες, όπως η σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα – που επιδρά και στο εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο – δεν έχουν αμβλυνθεί ακόμη στον επιθυμητό βαθμό.

«Σε ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον όπου η αβεβαιότητα εντείνεται, επιβαρύνοντάς το πλαίσιο για επενδύσεις και διεθνές εμπόριο, η εγχώρια μεταποίηση, και μέσα σε αυτήν ασφαλώς η βιομηχανία τροφίμων, πρέπει και μπορεί να προστατευθεί από τις διακυμάνσεις και να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται».

Ο αγροδιατροφικός τομέας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου για την αγροδιατροφική αλυσίδα.

Τόνισε πως «για να υποστηριχθεί συνολικά η βιομηχανία τροφίμων, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η ομαλή ροή από το χωράφι έως το ράφι – από την παραγωγή, δηλαδή, μέχρι το σημείο διάθεσης των προϊόντων στις ελληνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και των εθνικών στρατηγικών σχεδίων, υποστηρίζοντας πως «η πολιτική για τον πρωτογενή τομέα δεν είναι απλώς η διαχείριση οικονομικών κονδυλίων σε ορίζοντα πενταετίας. Είναι το βασικό εργαλείο σταθερότητας και προγραμματισμού για την ελληνική παραγωγή, και ο μόνος δρόμος για να πετύχουμε μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους».

Η κλιματική κρίση

Ειδική αναφορά στην κλιματική κρίση έκανε ο κ. Γιώτης, λέγοντας ότι απειλεί τη δραστηριότητα της βιομηχανίας αλλά και τον πρωτογενή τομέα, δημιουργώντας ανισορροπία μεταξύ επάρκειας πρώτων υλών και ζήτησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ιστορικά υψηλά επίπεδα σε πρώτες ύλες όπως ο καφές, το κακάο και τα βοοειδή.

«Τον τελευταίο χρόνο οι τιμές του κακάο έχουν τετραπλασιαστεί, οι τιμές του καφέ έχουν διπλασιαστεί, στα βοοειδή οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 50% και στη γαλοπούλα κατά 100%».

Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον η ανάγκη για μια ισχυρή βιομηχανία, για ένα πιο   ανθεκτικό και ισχυρό παραγωγικό μοντέλο και επενδύσεις σε εναλλακτικές καλλιέργειες, νέες τεχνολογίες και βιώσιμες πρακτικές, είναι πιο επιτακτική από ποτέ, πρόσθεσε ο κ. Γιώτης.

«Και μαζί με αυτές τις ανάγκες, εξίσου σημαντικός – ίσως σημαντικότερος από ποτέ – είναι ο ρόλος της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών. Γιατί η περιουσία της βιομηχανίας μας είναι ο καταναλωτής: Αυτόν υπηρετούμε και γι αυτόν θα συνεχίσουμε να είμαστε μια βιομηχανία για την οποία πρέπει να είναι και σίγουρος και περήφανος».

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ