Πρωταθλήτρια προστίμων η ψηφιακή κάρτα (πίνακας)

Επιθεώρηση Εργασίας: Πρωταθλήτρια προστίμων η ψηφιακή κάρτα (πίνακας)

Του Κώστα Κατίκου

Πρώτες σε κυρώσεις ήρθαν τον Απρίλιο οι παραβάσεις στην ψηφιακή κάρτα εργασίας ξεπερνώντας ακόμη και την αδήλωτη εργασία. 

Τα πρόστιμα που επέβαλλε η Επιθεώρηση Εργασίας για μη εφαρμογή ή για πλημμελή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας ανήλθαν στα 643.500 ευρώ, ενώ η αδήλωτη εργασία που είχε πάντα το μεγαλύτερο ύψος προστίμων, ήρθε δεύτερη σε ποινές με 619.500 ευρώ.

Στην τρίτη θέση των παραβάσεων είναι η μη κατάρτιση πινάκων προσωπικού από επιχειρήσεις με πρόστιμα ύψους 507.000 ευρώ. 

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φώς από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, περί αύξησης των υπερωριών που δηλώθηκαν στον τουριστικό κλάδο κατά 637% λόγω της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στον συγκεκριμένο κλάδο καθώς και στην εστίαση από την 1η Μαρτίου. Αυτό που δείχνει όμως ο πίνακας των προστίμων για τον Απρίλιο που δημοσιεύει το Capital.gr είναι ότι ενώ θα περίμενε κανείς μείωση των προστίμων λόγω της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς οργάνωσης του χρόνου εργασίας με την ψηφιακή κάρτα, στην πραγματικότητα έγινε το αντίθετο με αύξηση προστίμων, λόγω αύξησης των παραβάσεων. Με λίγα λόγια, η συμμόρφωση της αγοράς στην ψηφιακή κάρτα έχει ακόμη δρόμο και σίγουρα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς.

Η αύξηση των υπερωριών στον τουρισμό για τον Μάρτιο του 2025 είναι εντυπωσιακή, σε σχέση με τον Μάρτιο 2024 που δεν υπήρχε ψηφιακή κάρτα στον τουρισμό, αλλά σε απόλυτα μεγέθη οι υπερωρίες που δηλώθηκαν ήταν οι λιγότερες σε σύγκριση με άλλους κλάδους. Για παράδειγμα, τον  Μάρτιο του 2024 οι τουριστικές επιχειρήσεις δήλωσαν μόλις 1.281 ώρες υπερωριακής απασχόλησης και φέτος λόγω ψηφιακής κάρτας εμφανίστηκαν 9.452 δηλωμένες υπερωρίες. Ετσι βγαίνει η αύξηση 637%. Σε σύγκριση με άλλους κλάδους όμως όπου εφαρμόζεται η ψηφιακή κάρτα, ο τουρισμός βρίσκεται πολύ πίσω στη δήλωση των υπερωριών.

Στις ΔΕΚΟ για παράδειγμα που απασχολούνται λιγότεροι εργαζόμενοι απ΄ότι στον τουρισμό, δηλώθηκαν τον Μάρτιο 31,189 ώρες υπερωριακής απασχόλησης από 26,568 ώρες που είχαν δηλωθεί πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Στην εστίαση, όπου η ψηφιακή κάρτα εργασίας ξεκίνησε μαζί με τον τουρισμό τον Μάρτιο δηλώθηκαν πολλαπλάσιες υπερωρίες απ΄ότι στον τουριστικό κλάδο, με 38,637 επιπλέον ώρες απασχόλησης έναντι 24,896 ωρών που είχαν δηλωθεί πέρυσι.

Ακόμη και στις εταιρίες security που απασχολούνται πολύ λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με τον τουριστικό κλάδο, τον Μάρτιο δηλώθηκαν 76,635 ώρες υπερωριακής απασχόλησης  από 66,301 που είχαν δηλωθεί πέρυσι.

Στην τρίτη θέση των παραβάσεων που εντόπισε η Επιθεώρηση Εργασίας στους ελέγχους του Απριλίου είναι η μη κατάρτιση πινάκων προσωπικού από επιχειρήσεις όπου τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν έφτασαν στις 507.000 ευρώ. 

Συνολικά τον Απρίλιο έγιναν 5.825 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα 3,26 εκατ. ευρώ για 1.265 παραβάσεις.

Στο σύνολο του 4μήνου Ιανουαρίου-Απριλίου, η Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησε  24.158 ελέγχους και επέβαλλε πρόστιμα ύψους 13,9 εκατ. ευρώ για 5.385 παραβάσεις. 

Από τα 13,9 εκατ. ευρώ τα  6 εκατ. ευρώ των προστίμων ήταν για αδήλωτη απασχόληση και ψηφιακή κάρτα.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ