Πόσο πιθανό είναι να δούμε τα επιτόκια της ΕΚΤ κάτω από το 2%

Η τιμή του φυσικού αερίου, ο "παράγοντας...

Του Τάσου Δασόπουλου 

Προβλέψεις για πληθωρισμό 1,8% στην Ευρωζώνη στις αρχές του 2026, αφήνουν περιθώρια να δούμε τα επιτόκια του ευρώ κάτω από το 2% όπου θα μειωθούν τον Ιούνιο και μάλιστα πριν από το τέλος του χρόνου. 

Παρά την αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έφυγε από την πορεία της μείωσης των επιτοκίων και προχώρησε στην 7η μείωση επιτοκίων, φέρνοντας τα επιτόκια του ευρώ στο 2,25%, τον περασμένο Απρίλιο. Στην παρούσα φάση το κλίμα ακόμη και στα συντηρητικά μέλη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής, όπως ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης κ. Όλι Ρεν, είναι ότι οι μειώσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν και τον Ιούνιο. Ωστόσο, βάζουν πάντα ως προϋπόθεση και την συνηγορία της ομάδας των ειδικών που συμβουλεύουν την ΕΚΤ, για την πορεία του πληθωρισμού.  

Σε κάθε περίπτωση, αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο από το θέμα των δασμών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η απόφαση κατά την συνεδρίαση του Νομισματικού Συμβουλίου στις 4 Ιουνίου να είναι για μείωση των επιτοκίων στο 2%, προσεγγίζοντας το επίπεδο των λεγόμενων “ουδέτερων” επιτοκίων. Δηλαδή των επιτοκίων που είναι ίσα με το στόχο του πληθωρισμού. 

Ωστόσο, στη συνεδρίαση του Ιουνίου θα συζητηθούν και οι προβλέψεις που γίνονται αυτό το μήνα για τη μεσοπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες προβλέψεις θέλουν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να μειώνεται κάτω από το 2% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας υπάρχουν μέσα στην ΕΚΤ στελέχη που είναι υπέρ και στελέχη που είναι ενάντια σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων. Ο Λιθουανός κεντρικός τραπεζίτης κ. Γκεντιμίνας Σίμκους μιλώντας στο Bloomberg, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο να μην είναι η τελευταία, αλλά να έχουμε άλλη μία πριν το τέλος του χρόνου. Ο Λιθουανός τραπεζίτης άφησε να εννοηθεί ότι τόσο η μείωση του Ιουνίου, όσο και ενδεχόμενη 9η μείωση των επιτοκίων, θα πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσει η ευρωπαϊκή οικονομία να αντέξει όλους τους δασμούς Τραμπ, όταν και όπως αυτοί επιβληθούν. 

Από την άλλη το μέλος του Συμβουλίου Ιζαμπέλ Σνάμπελ, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια διακοπή στις μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ, με δεδομένη την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.

Πάντως, παρά την προσήλωση που θέλει να δείχνει η ηγεσία της ΕΚΤ στο μέγεθος του πληθωρισμού, η πορεία της Ευρωζώνης δεν θα μείνει εκτός της συζήτησης που θα γίνει για τα επιτόκια τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις του Μαρτίου ήθελαν την Ευρωζώνη να αναπτύσσεται με ρυθμό 0,9% για φέτος, 1,2% για το 2026 και 1,3% για το 2027. 

Πληροφορίες θέλουν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τις δικές της προβλέψεις την Παρασκευή, να αναμένει ανάπτυξη κάτω από 1% για την Ε.Ε. το 2025, από 1,5% που προέβλεπε στην φθινοπωρινές της προβλέψεις τον περασμένο Νοέμβριο. 

Η επιβράδυνση της Ευρωζώνης αλλά και η σημαντική ενίσχυση του ευρώ, που έχει φτάσει πάνω από το 1,1 σε σχέση με το δολάριο – γεγονός που δυσκολεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χρονικό σημείο – απαιτούν αποφάσεις, τις οποίες μόνο η ΕΚΤ μπορεί να πάρει. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ