Ασθενείς, γιατροί και θεσμικοί φορείς ένωσαν δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη για την πρώτη Στρογγυλή Τράπεζα καταγραφής προβλημάτων και διατύπωσης λύσεων για την Πνευμονική Υπέρταση, που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την νόσο της Πνευμονικής Υπέρτασης, την 5η Μαΐου, ο Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών «Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης» υλοποίησε την πρώτη από τις τέσσερις Στρογγυλές Τράπεζες Ασθενών, Ειδικών Ιατρών, νοσηλευτών και Θεσμικών Φορέων με τίτλο «Καταγραφή προβλημάτων ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση και έκδοση οδηγιών σε συμφωνία με Ειδικούς Ιατρούς και Θεσμικούς Φορείς».
Η πρώτη στρογγυλή τράπεζα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο Ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών και Πνευμονικής Υπέρτασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» του καθηγητή Γεωργίου Γιαννακούλα, στις 5 Μαΐου 2025.
Στην πρώτη συνεδρίαση, καταγράφηκαν ενδελεχώς τα προβλήματα που δημιουργούνται καθημερινά για τη διεκπεραίωση των θεμάτων των ασθενών με πνευμονική υπέρταση.
Η θεματολογία της στρογγυλής τράπεζας εστίασε στην ακριβή καταγραφή των προβλημάτων της κοινότητας της Πνευμονικής Υπέρτασης, καθώς και στην αποτελεσματική τεκμηρίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και των λειτουργών υγείας που ασχολούνται με την Π.Υ. τα οποία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς επηρεάζεται άμεσα η φροντίδα των ασθενών, η λειτουργεία των ιατρείων και των κλινικών, καθώς και η συνολική ροή εργασίας όλων των φορέων και των επαγγελματιών που εμπλέκονται με τη νόσο.
Οι Συμμετέχοντες αφού συζήτησαν την ακόλουθη θεματολογία της στρογγυλής τράπεζας:
1. Υποψία – Διάγνωση – Παραπομπή
2. Θεραπεία – Συνταγογράφηση – Φάρμακα
3. Οξυγόνα – Φάκελοι ΚΕΠΑ – Ιατρικές βεβαιώσεις
4. Καταγραφή – Επανέλεγχος – Ιατρικές πράξεις
5. Χρόνος εξετάσεων – Χρόνος ραντεβού
6. Ιατρική τεκμηρίωση – Νοσηλείες εξωτερικού
7. Ειδικές θεραπείες – Φάρμακα εξωτερικού
8. Συνεργασίες ειδικοτήτων – Επιστημονικές ομάδες
9. Φροντίδα – Παρηγορητική φροντίδα – Παιδιά
10. Κοινωνική Πρόνοια – ΑΜΕΑ – Ασφάλεια – Σύνταξη
11. Κλινικές μελέτες – Πρόσβαση σε θεραπείες
12. Καθοδήγηση διαχείρισης της νόσου – Παρενέργειες
13. Επείγοντα περιστατικά – Τηλέφωνα ανάγκης
14. Εκπαίδευση ιατρών, ασθενών & φροντιστών
15. Μετακίνηση και διαμονή ασθενών & φροντιστών
16. Ειδικές άδειες ασθενών & φροντιστών
17. Καθημερινότητα – Επικινδυνότητα
Επεσήμαναν την σημαντικότητα της καταγραφής της «προβληματικής» καθημερινότητας και θεώρησαν εξαιρετικά ωφέλιμη την πρωτοβουλία του συλλόγου για την κοινότητα της Π.Υ. και ιδιαίτερα με αυτή τη σφαιρική καταγραφή που γίνεται για πρώτη φορά στην χώρα μας και είναι πολύτιμη για μια νόσο σαν την Πνευμονική Υπέρταση όπου κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία για τη ομαλή διαχείριση της.
Η πρόεδρος του Συλλόγου κα Ιωάννα Αλυσανδράτου δήλωσε σχετικά: «αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανη που ο Σύλλογος μας υπηρετεί για ακόμα μια φορά τον σκοπό του και περιχαρακώνει την κοινότητα της Π.Υ. προσδοκώντας άμεσα να εκδοθεί η χάρτα που θα προτείνει ωφέλιμες λύσεις πρώτα από όλα για τους ίδιους τους ασθενείς και τελικά για όλο το σύστημα υγείας».
Ειδήσεις σήμερα
Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο ΕΣΥ – Τι ειπώθηκε στο 6ο συνέδριο του ygeiamou
Με ψηφιακή πλατφόρμα τα στρατιωτικά νοσοκομεία – Τι προσφέρει το νέο εργαλείο
H Ελλάδα και τρεις ακόμη χώρες προωθούν την επαλήθευση ηλικίας για δημιουργία λογαριασμών social media
Πηγή: ygeiamou.gr