Πιερρακάκης: Στη ΔΕΘ τα μέτρα «ανάσα» για τη μεσαία τάξη –

globe

Μέτρα – ανάσα  για με τη μεσαία τάξη προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιεσσαράκης, επαναλαμβάνοντας ότι αυτά θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στην  «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα αναφέρει μια σειρά από μέτρα τα οποία αφορούν τη μείωση βαρών για τη μεσαία τάξη. Μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε αυτήν την στιγμή».

«Κάθε χώρος που δημιουργείται, διοχετεύεται στη μεσαία τάξη. Στοχεύσαμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, το κομμάτι που αφορά τους συνταξιούχους, το κομμάτι για τα ενοίκια. Όλο το κομμάτι που αφορά τη φορολογία και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης το προτεραιοποιούμε, είναι κάτι που στοχεύουμε ενόψει ΔΕΘ, δεν είναι κάτι που θα ανακοινώσουμε νωρίτερα».

«Έχουμε προτεραιοποιήσει το στεγαστικό»

Για το στεγαστικό ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «έχουμε σίγουρα προτεραιοποιήσει το συγκεκριμένο ζήτημα και αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις», λέει ο κ. Πιερρακάκης για το στεγαστικό πρόβλημα.

Κατά τον κ. Πιερρακάκη, «μέσα σε λίγες ημέρες και αφότου ανέλαβα το ΥΠΟΙΚ προχωρήσαμε σε μια πρώτη τέτοια ενέργεια, την στήριξη με ένα ενοίκιο μέσω της φορολογικής δήλωσης το οποίο είναι ένα μέτρο που θεωρούμε ότι θα βοηθήσει και να αποκαλυφθούν και τα πραγματικά επίπεδα ενοικίων στις φορολογικές δηλώσεις».

Συμπλήρωσε ότι «έχουμε δώσει και κίνητρα για ανακαινίσεις σπιτιών. Ένα από τα πράγματα που μας απασχολούν αυτό το διάστημα είναι να δούμε πώς μπορούμε τα ακίνητα που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες και οι servicers να πέσουν στην αγορά γρηγορότερα. Θα χρειαστούν θεσμικές διευκολύνσεις για να γίνει αυτό».

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισήμανε για τους δανειολήπτες που έχουν δάνειο σε ελβετικό φράγκο πως «όλα τα εξετάζουμε και ό,τι μπορούμε να κάνουμε με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια ή τις δεσμεύσεις της χώρας σε σχέση με το χρέος, ό,τι είναι εφικτό θα το κάνουμε».

Αντιδικίες ιδιωτών με το Δημόσιο

Αναφερόμενος αρχικά σε διάταξη νομοσχεδίου η οποία επιχειρεί να βάλει τέλος σε αντιδικίες του Δημοσίου με ιδιοκτήτες ακινήτων, σημειώνει:

«Θέλουμε να βάλουμε ένα ανάχωμα στο να κυνηγάει το Δημόσιο υποθέσεις, γενικώς εγώ θα σας έλεγα, μέχρι τέλους. Θέλουμε το Δημόσιο να είναι σύμμαχος του πολίτη, δεν θέλουμε να είναι αντίπαλος σε κάθε περίπτωση. Παραιτήθηκε το Δημόσιο στις διεκδικήσεις στη Μάνδρα και στο Μάτι. Τώρα, ήρθαμε μαζί με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τι είπαμε; Το νομικό συμβούλιο του κράτους ουσιαστικά να μπει στη διαμεσολάβηση. Πηγαίνει, σε περιπτώσεις τώρα μάλιστα που ολοκληρώνεται και το Κτηματολόγιο, με τίτλους ιδιοκτησίας το Δημόσιο ενίοτε και της τουρκοκρατίας και πηγαίνει τους πολίτες στα δικαστήρια για 10 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό».

Όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών:

«Αυτό σταματάει, το Δημόσιο μπαίνει στη διαμεσολάβηση, το νομικό συμβούλιο του κράτους μπαίνει στη διαμεσολάβηση. Θα κάνουμε και ένα τρίτο βήμα. Αυτό το οποίο είδατε ως φιλοσοφία στην περίπτωση Μάτι – Μάνδρα, δηλαδή το Δημόσιο να μην πηγαίνει τις υποθέσεις αυτές μέχρι τέλους, θα το δείτε να συμβαίνει για όλα. Θα φτιάξουμε μια ισχυρή διάταξη, ένα ισχυρό φίλτρο, όπου θα αποφασίζεται κάθε φορά το αν μια υπόθεση θα την κυνηγήσει το Δημόσιο ή όχι. (…) Ό,τι ίσχυσε για το Μάτι και για τη Μάνδρα, θα ισχύσει και για τα Τέμπη».

«Θέλουμε να φτιαχτεί κάτι ορθολογικό και σωστό», επισημαίνει.

«Απαγορεύει τις offshore η νέα διάταξη»

Μιλώντας για τη διάταξη η οποία προβλέπει την κατοχή ή τη συμμετοχή συγγενών πρώτου βαθμού πολιτικών σε εταιρίες στο εξωτερικό, σημειώνει:

«Είναι ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο η αντίδραση της αντιπολίτευσης. Είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ μια διάταξη, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Αν οποιοδήποτε ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σας λέω κατηγορηματικά ότι αυτό θα έπεφτε σε αυτό το δικαστήριο με κρότο, είναι τελείως αντιενωσιακό αυτό το οποίο ισχύει σήμερα».

«Οποιοσδήποτε πολιτικός απαγορεύεται να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα οπουδήποτε. Αυτό ισχύει, παραμένει. Η διαφορά ήταν ότι απαγόρευε η διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ σε συγγενείς πολιτικών πρώτου βαθμού να συμμετέχουν και να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα οπουδήποτε, πχ. και στην Ευρώπη», συμπληρώνει, τονίζοντας:

«Η ρύθμιση αυτή αφορά το σύνολο των δημοσίων λειτουργών, όχι μόνο τους πολιτικούς. Φυσικά απαγορεύει τις offshore, αυτό να το πούμε ρητά».

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ