Οι παράγοντες που τρέφουν την ακρίβεια και η προειδοποίηση Θεοδωρικάκου

Ν. Παππάς - Χρ. Γιαννούλης: Πανευρωπαϊκή κορυφή στον πληθωρισμό τροφίμων -...

Της Ξανθής Γούναρη

Η ακρίβεια, ο “χειρότερος εχθρός” της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, όπως ανέφερε εμφατικά ο Ιωάννης Γιώτης, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), συνεχίζει να τρέφεται από τη διεθνή αστάθεια.

Και παρότι ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ, είτε λόγω της απορρόφησης “γενναίων ανατιμήσεων” από την πλευρά της βιομηχανίας -όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες- είτε χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, προειδοποίησε τα μέλη του ΣΕΒΤ να μην προχωρήσουν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις εν όψει της κατάργησης στις 30 Ιουνίου της διάταξης για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Αν και ο ίδιος αναγνώρισε ταυτόχρονα ότι οι επιχειρήσεις των ειδών διατροφής σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα “έβαλαν πλάτη”.

Την ίδια ώρα, που σύμφωνα με τον Nίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, οι τιμές των τροφίμων δεν θα σταματήσουν να ανεβαίνουν.

“Εάν δούμε την παγκόσμια τάση στην προσφορά και τη ζήτηση, για διάφορους λόγους, όπως κόστος πρώτων υλών, ενέργεια, πράσινη μετάβαση, η προσφορά αγκομαχά πίσω από τη ζήτηση. Άρα εγώ δεν βλέπω ένα σενάριο όπου η μέση τιμή του μέσου τροφίμου τα επόμενα χρόνια θα πέσει. Αντίθετα πιστεύω ότι θα υπάρχει μια τεράστια αύξηση καθαρά για λόγους προσφοράς ζήτησης.”, σημείωσε ο καθηγητής Οικονομικών.

Η βιομηχανία τροφίμων ούτε επιδιώκει, ούτε υπηρετεί, ούτε θέλει την ακρίβεια

Ο κύριος Γιώτης, πρόεδρος του ΣΕΒΤ, σκιαγράφησε την κατάσταση στην οποία καλείται να λειτουργήσει η βιομηχανία τροφίμων, αναφερόμενος στις απρόβλεπτες επιπτώσεις που έχει ο δασμολογικός πόλεμος, με επίκεντρο την πολιτική Τραμπ και το ενδεχόμενο να επέλθουν νέες ανατιμήσεις.

“Ως βιομηχανία τροφίμων, ο χειρότερός μας εχθρός είναι η ακρίβεια. Την ακρίβεια δεν την επιδιώκουμε, δεν την υπηρετούμε και δεν τη θέλουμε”, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως ο κλάδος απορρόφησε και συνεχίζει να απορροφά γενναίες ανατιμήσεις για να προστατεύσει τους καταναλωτές, που είναι και η μεγαλύτερη περιουσία του.

Σημειώνεται ότι η συμβολή της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών για την ελληνική οικονομία είναι καθοριστική. Ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 27,7% της μεταποίησης με τζίρο 20 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 7 δισεκατομμύρια προέρχονται από τις εξαγωγές (περίπου το 1/7 του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών). Ταυτόχρονα, αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη με περισσότερους από 376.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

“Όμως είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο όπου η επιβράδυνση της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Η κλιματική κρίση συνεχίζει να απειλεί τη δραστηριότητα και τον πρωτογενή τομέα, δημιουργώντας ανισορροπία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ιστορικά υψηλά επίπεδα σε πρώτες ύλες όπως ο καφές, το κακάο και τα βοοειδή. Τον τελευταίο χρόνο είδαμε τις τιμές του κακάο να τετραπλασιάζονται και τις τιμές του καφέ να διπλασιάζονται. Οι μεταβολές τιμών στα βοοειδή φτάνουν το 50% και στη γαλοπούλα το 100%. Το πιο σημαντικό είναι ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να επηρεάσει την επάρκεια βασικών πρώτων υλών στο μέλλον. Την ίδια στιγμή η χώρα έχει να αντιμετωπίσει το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα με μόλις 69.000 γεννήσεις το 2024”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ.

Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή ο Αναπτυξιακός νόμος

Τονίζοντας ότι “η περίοδος που διανύουμε δεν είναι καθόλου εύκολη” ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι κατανοεί πως υπάρχουν προϊόντα που έχουν επιβαρύνσεις στις τιμές πρώτων υλών, “αλλά υποχρέωση της πολιτείας είναι να συνεχίσει τους στοχευμένους ελέγχους και να προστατεύει το εισόδημα του καταναλωτή, η μάχη είναι συνεχής”, τόνισε.

“Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αφήσουμε την αβεβαιότητα, την πολυνομία και την γραφειοκρατία να φρενάρουν την επιχειρηματικότητα”, ανέφερε. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κύριος Θεοδωρικάκος παρουσίασε το πλέγμα πολιτικών στήριξης του παραγωγικού τομέα – από το πρόγραμμα “Έξυπνη Μεταποίηση”, προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ, που συγκέντρωσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεταποιητικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, μέχρι τον νέο Αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος κινητοποιεί πόρους άνω του 1 δισ. ευρώ και δίνει έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές και στις περιοχές με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου.

Όπως τόνισε, στο νέο Αναπτυξιακό που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα προβλέπεται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για τη μεταποίηση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με στόχο επενδύσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και στη δημιουργία σταθερών, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης:

– αφενός στη συγκρότηση μιας σύγχρονης εθνικής πολιτικής ποιότητας, με στόχο το “Made in Greece” να καταστεί ένα ισχυρό brand εμπιστοσύνης και εξωστρέφειας για την ελληνική παραγωγή.

– αφετέρου στη μεταρρύθμιση του πλαισίου εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή, η οποία θα συζητηθεί στο τέλος του μήνα στο υπουργικό συμβούλιο.

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά: Βίοι αντίθετοι

Από την πλευρά του ο Νίκος Βέττας επισήμανε ότι “η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε μια ιδιαίτερα θολή περίοδο.

“Στην Ελλάδα παγιώνεται μια εικόνα όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα η οποία έχει μεγαλύτερες προσδοκίες από το μέσο όρο της Ευρώπης, ενώ τα εγχώρια νοικοκυριά έχουν χειρότερες προσδοκίες από την Ευρώπη. Τα ευχάριστα νέα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι βρίσκεται σε πολύ στέρεο έδαφος. Παρ’ όλα αυτά το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν νιώθει πλούσιο”. Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, βασική προϋπόθεση του οποίου είναι η αύξηση αξίας που παράγει η μέση θέση εργασίας. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ