Η πιο μεγάλη αγκαλιά που χωράει τα πάντα γιορτάζει στις 15 Μαΐου

Η πιο μεγάλη αγκαλιά που χωράει τα πάντα γιορτάζει στις 15 Μαΐου

Διεθνής Ημέρα Οικογένειας – εκεί που επιλέγεις να ανήκεις

Τη δεκαετία του 1980, τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να εστιάζουν συστηματικά σε ζητήματα που αφορούν την οικογένεια. Το 1983, κατόπιν σύστασης του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, η Επιτροπή Κοινωνικής Ανάπτυξης υιοθέτησε την απόφαση «Ο ρόλος της οικογένειας στη διαδικασία ανάπτυξης» (1983/23), καλώντας τον Γενικό Γραμματέα να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση των πολιτικών ηγετών και του κοινού σχετικά με τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες, καθώς και με τις αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους.

Με την απόφαση 1985/29 της 29ης Μαΐου 1985, το Συμβούλιο κάλεσε τη Γενική Συνέλευση να εξετάσει την ένταξη στην ημερήσια διάταξη της 41ης συνόδου της ενός θέματος με τίτλο «Οικογένειες στη διαδικασία ανάπτυξης», προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα έναρξης μιας παγκόσμιας εκστρατείας ενημέρωσης για τα σχετικά ζητήματα, απευθυνόμενης σε κυβερνήσεις, διακυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς και στην ευρύτερη κοινωνία.

Αργότερα, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής Κοινωνικής Ανάπτυξης κατά την 30ή σύνοδό της, η Γενική Συνέλευση προσκάλεσε όλα τα κράτη να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την πιθανή ανακήρυξη ενός Διεθνούς Έτους της Οικογένειας, καθώς και να διατυπώσουν σχόλια και προτάσεις.

Το Συμβούλιο ζήτησε επίσης από τον Γενικό Γραμματέα να υποβάλει στη Γενική Συνέλευση, κατά την 43η σύνοδό της, μια συνολική έκθεση που θα βασιζόταν στις προτάσεις των κρατών-μελών. Η έκθεση θα διερευνούσε τρόπους βελτίωσης της θέσης και της ευημερίας των οικογενειών, καθώς και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την κοινωνική πρόοδο και ανάπτυξη.

Με την απόφαση 44/82 της 9ης Δεκεμβρίου 1989, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το Διεθνές Έτος της Οικογένειας.

Το 1993, με την απόφαση A/RES/47/237, η Γενική Συνέλευση καθόρισε ότι η 15η Μαΐου κάθε έτους θα τιμάται ως Διεθνής Ημέρα Οικογένειας. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για την προώθηση της ενημέρωσης σχετικά με τα ζητήματα που επηρεάζουν τις οικογένειες και για την κατανόηση των κοινωνικών, οικονομικών και δημογραφικών παραγόντων που τις διαμορφώνουν.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ υιοθέτησαν ομόφωνα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης – ένα σύνολο 17 στόχων που αποσκοπούν στην εξάλειψη της φτώχειας, των διακρίσεων, της κακοποίησης και των αποτρέψιμων θανάτων, καθώς και στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης, προάγοντας μια νέα εποχή ανάπτυξης για όλους. Οι οικογένειες και οι πολιτικές που τις υποστηρίζουν διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην επίτευξη πολλών από αυτούς τους στόχους.

Μπορούν οι οικογένειες να είναι το κλειδί για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης;

Οι πολιτικές στήριξης της οικογένειας αποτελούν έναν από τους πιο ισχυρούς μηχανισμούς κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο και το κύριο μέσο με το οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να επηρεάσουν τις συνθήκες διαβίωσης των μελλοντικών γενεών. Στο πλαίσιο της επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι οικογενειακές πολιτικές συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη πολλών επιμέρους στόχων, ενισχύοντας τη συνοχή και την ευημερία της κοινωνίας συνολικά.

 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ