Στα 69 του χρόνια ο Πάπας Λέων ΙΔ’ θεωρείται νέος σε σχέση με άλλους ποντίφικες, είναι επτά χρόνια νεότερος από τον προκάτοχό του Φραγκίσκο όταν έγινε Πάπας και εννέα χρόνια από τον Βενέδικτο ΙΣΤ’ πριν από αυτόν.
Παρόλα αυτά, ο νέος Πάπας είναι ήδη μεγαλύτερος από ό,τι είναι η πλειονότητα των ανθρώπων όταν συνταξιοδοτούνται. Και δεν υιοθετεί απλώς ένα νέο χόμπι, αλλά αναλαμβάνει έναν ρόλο με υψηλό ρίσκο και μεγάλη πίεση, τον οποίο αναμένεται να καταλάβει μέχρι το θάνατό του.
«Η παποσύνη είναι μια τεράστια προσπάθεια για κάθε άνθρωπο», δήλωσε ο Δρ Νέλσον Κάστρο, γιατρός και δημοσιογράφος που ήταν κοντά στον Φραγκίσκο και έγραψε το βιβλίο «Η υγεία των Παπών». Ο Πάπας είναι αρχηγός κράτους και παγκόσμιος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υπεύθυνος για την εποπτεία της εκκλησιαστικής θεολογίας, τον διορισμό καρδιναλίων και επισκόπων, την τέλεση λειτουργιών και την ανάληψη προσκυνηματικών ταξιδιών σε μακρινούς προορισμούς.
«Έχει να κάνει μια βαριά δουλειά και η υγεία του θα είναι βασικός παράγοντας», δήλωσε ο Δρ Κάστρο.
Τα οφέλη για την υγεία
Το «μεγαλύτερο όφελος» της εργασίας μέχρι τα βαθιά γεράματα είναι το διανοητικό, δήλωσε η Μάρα Μάδερ, καθηγήτρια γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Ο εγκέφαλος εξακολουθεί να είναι προσαρμόσιμος, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, είπε- η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων στη δουλειά μπορεί να διατηρήσει την ικανότητα του ατόμου να σκέφτεται και να επεξεργάζεται νέες πληροφορίες, παρά την πτώση που έρχεται φυσιολογικά με τη γήρανση, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ μπορεί ήδη να διατρέχει χαμηλότερο κίνδυνο για γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία, πρόσθεσε: Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με τουλάχιστον πανεπιστημιακή εκπαίδευση ή που μιλούν πολλές γλώσσες (και τα δύο ισχύουν για τον Λέοντα) μπορούν να λειτουργούν κανονικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους συνομηλίκους τους χωρίς αυτά τα πτυχία και τις δεξιότητες, ακόμη και αν έχουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Επιπλέον, η αίσθηση του σκοπού αυξάνει τη θετική προοπτική του ατόμου και μειώνει την πιθανότητα κατάθλιψης και άνοιας στα τέλη της ζωής, δήλωσε η Δρ Μάργκαρετ Φλάναγκαν, νευροπαθολόγος στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο.
Και οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι οι κοινωνικές υποχρεώσεις μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της γνωστικής παρακμής.
Ο Τζέιμς Μάρτιν, ιησουίτης ιερέας και σύμβουλος του γραφείου επικοινωνίας του Βατικανού που γνώριζε τον Φραγκίσκο, δήλωσε ότι η παποσύνη ελέγχει και τα τρία κουτάκια. «Έχει 1,4 δισεκατομμύρια καθολικούς να ασχοληθεί. Έχει μια αίσθηση του σκοπού από τον Ιησού Χριστό. Δεδομένου ότι γράφει εγκυκλίους και κηρύγματα και βιβλία, έχει σίγουρα γνωστική δέσμευση», δήλωσε ο Μάρτιν.
Οι κίνδυνοι της θέσης του Πάπα
Το να γίνεις Πάπας φέρνει νέους στρεσογόνους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού προφίλ και των διπλωματικών πιέσεων που θα μπορούσαν να είναι ψυχικά επιβαρυντικές. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Καθολική Εκκλησία είχε να αντιμετωπίσει μια σειρά από σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης, εσωτερικές πολιτικές διαιρέσεις και ακανθώδη ερωτήματα σχετικά με τη θεολογία και το ρόλο της στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Ένα από τα πιο εξαντλητικά στοιχεία της δουλειάς μπορεί να είναι όλα τα ταξίδια. Μόλις το περασμένο φθινόπωρο, ο Πάπας Φραγκίσκος, σε ηλικία 87 ετών και σε αναπηρικό καροτσάκι, πέταξε στην Παπούα Νέα Γουινέα στο πλαίσιο μιας 11ήμερης επίσκεψης σε τέσσερις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.
«Όταν βρίσκεται σε αυτές τις χώρες, κάνει μια λειτουργία το πρωί, μια ομιλία το απόγευμα, συναντιέται με αρχηγούς κρατών», είπε ο Μάρτιν.
Το χρόνιο άγχος που συνεπάγεται ένας τόσο σημαντικός ρόλος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μεταβολικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, δήλωσε ο δρ Ρομπέρτο Βιτσινάνζα, αναπληρωτής καθηγητής γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Και καθώς γερνάμε, το σώμα είναι λιγότερο ικανό να ανακάμψει γρήγορα από το στρες, είπε.
Οι καθημερινές απαιτήσεις της δουλειάς, σε συνδυασμό με την πίεση να παραμείνει στη θέση για όλη του τη ζωή, θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εξουθένωσης του πάπα, ο οποίος «με τη σειρά του μπορεί να οδηγηθεί σε μεγαλύτερους χρόνους ανάρρωσης από ασθένειες και σε χειρότερη ψυχική υγεία», δήλωσε ο Άαρον Γκεστ, επίκουρος καθηγητής γήρανσης στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Επιπλέον, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απώλεια ακοής, λήθη ή μειωμένη κινητικότητα, όλα κοινά προβλήματα για τους ανθρώπους στα 60 και 70 τους χρόνια. Μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να κάνει πολλαπλές εργασίες, να τηρήσει προθεσμίες ή να αντιδράσει γρήγορα σε στρεσογόνους παράγοντες, δήλωσε ο Δρ. Ρ. Σον Μόρισον, πρόεδρος του τμήματος γηριατρικής και παρηγορητικής ιατρικής στην Icahn School of Medicine at Mount Sinai.
Πώς η ενδυνάμωση του πνεύματος ενισχύει τον εγκέφαλο και το σώμα
Όπως τονίζουν οι New York Times, ορισμένες μελέτες σε ηλικιωμένους Αμερικανούς ενήλικες έχουν δείξει ότι η εβδομαδιαία παρακολούθηση θρησκευτικών υπηρεσιών συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δρ Γουόρεν Κίνγκχορν, ψυχίατρος και θεολογικός ηθικολόγος στο Πανεπιστήμιο Duke. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η θρησκευτική πρακτική τείνει να συνδέεται με άλλες υγιείς συμπεριφορές, όπως το να μην καπνίζει κανείς ή να μην πίνει πολύ, δήλωσε ο Δρ Κίνγκχορν.
Η μελέτη «Nun Study», η οποία παρακολούθησε 678 καθολικές καλόγριες επί πολλές δεκαετίες για να μελετήσει τη γήρανση και την άνοια, έδειξε ότι εκείνες που παρέμειναν πνευματικά, και κοινωνικά ενεργές μέχρι τα 80 και 90 τους χρόνια συχνά διατηρούσαν καλύτερη γνωστική και σωματική λειτουργία από εκείνες που δεν το έκαναν, δήλωσε ο Δρ Φλάναγκαν, ο οποίος τώρα διευθύνει τη μελέτη.
Τηρώντας τα απαραίτητα
Ο Πάπας πρέπει να ασκείται, να έχει καλή διατροφή και να κοιμάται επαρκώς για να παραμείνει υγιής, δήλωσε ο Δρ Κάστρο. «Αυτά είναι τα φυσιολογικά πράγματα που πρέπει να κάνει ο καθένας για να διατηρήσει την υγεία του», είπε. «Οι Πάπες είναι ανθρώπινα όντα».
Σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα μαρτυρίες, ο Λέων είναι καλά στην υγεία του, σημείωσε ο Δρ Κάστρο. Του αρέσει το τένις και το Βατικανό διαθέτει γήπεδο. Ο Ιωάννης Παύλος Β’ φημίζεται για την πεζοπορία και το σκι για χρόνια κατά τη διάρκεια της παποσύνης του και έχτισε μια πισίνα στη θερινή κατοικία του Πάπα. Ο Βενέδικτος έπαιζε πιάνο.
Παρόλα αυτά, η γήρανση διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο και το πώς θα τα πάει ο Λέων – και πόσο καιρό θα καταλάβει τον παπισμό – θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ατομική του κατάσταση και τη φιλοσοφία του, είπαν οι ειδικοί.
Ο Ιωάννης Παύλος Β’ επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας και αργότερα ανέπτυξε τη νόσο του Πάρκινσον, με αποτέλεσμα να εξασθενήσει μέχρι το τέλος της παποσύνης του. Ο Βενέδικτος έσπασε την παράδοση και παραιτήθηκε, λέγοντας ότι δεν ήταν πλέον αρκετά δυνατός για να ασκήσει τα παπικά του καθήκοντα. Ο Φραγκίσκος εργάστηκε μέχρι την ημέρα που πέθανε.
«Έχω πολλούς ασθενείς που συνεισφέρουν σημαντικά στην κοινωνία μέχρι τα 70, 80 ή και 90 τους χρόνια», δήλωσε ο Δρ Μόρισον και πρόσθεσε: «Είναι πολύ πιο σημαντικό να εστιάζουμε στη φυσιολογική και γνωστική ικανότητα παρά στη χρονολογική ηλικία».
Πηγή: in.gr