Θεοδωρικάκος: Δεν θα επιτρέψουμε αδικαιολόγητες αυξήσεις μετά την κατάργηση του πλαφόν –

globe

Τον κώδωνα του κινδύνου για αδικαιολόγητες αυξήσεις μετά την κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους έκρουσε ο υπουργός Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, προειδοποίησε ότι η κατάργησή του στο τέλος Ιουνίου, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αφήσει κανένα περιθώριο για αδικαιολόγητες αυξήσεις.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, έστειλε διπλό μήνυμα: προστασία του καταναλωτή με καλύτερες τιμές και στήριξη της παραγωγής με έμφαση στην ποιότητα και την εξωστρέφεια. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Κοινός μας στόχος είναι καλύτερες τιμές και καλύτερη ποιότητα».

Ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων

Ο υπουργός Ανάπτυξης αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών ως «πυλώνα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, κομμάτι της καθημερινότητας κάθε νοικοκυριού και πρεσβευτή της ποιότητας του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές». Με κύκλο εργασιών άνω των 17 δισ. ευρώ, εξαγωγές άνω των 7 δισ. ευρώ και περισσότερες από 360.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ο κλάδος – όπως είπε – δεν είναι απλώς κρίκος της παραγωγικής αλυσίδας, αλλά βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε το πλέγμα πολιτικών στήριξης του παραγωγικού τομέα – από το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ, που συγκέντρωσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεταποιητικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, μέχρι τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος κινητοποιεί πόρους άνω του 1 δισ. ευρώ και δίνει έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές και στις περιοχές με εισόδημα κάτω του 70% του εθνικού μέσου όρου.

Όπως τόνισε, στο νέο Νόμο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, θα προβλέπεται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για τη μεταποίηση, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με στόχο επενδύσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και στη δημιουργία σταθερών, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Οι μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης:

– αφενός στη συγκρότηση μιας σύγχρονης εθνικής πολιτικής ποιότητας, με στόχο το «Made in Greece» να καταστεί ένα ισχυρό brand εμπιστοσύνης και εξωστρέφειας για την ελληνική παραγωγή.

– αφετέρου στη μεταρρύθμιση του πλαισίου εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή, ώστε οι κανόνες να εφαρμόζονται με διαφάνεια, συνέπεια και πραγματική ισοτιμία για όλους.

Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού τροφίμων στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί, στους αυστηρούς ελέγχους και στην ουσιαστική συνεργασία με τον κόσμο της παραγωγής.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας δεν θα χτιστεί με θεωρίες, αλλά με πράξη, με συνεργασία και με εμπιστοσύνη. «Προχωράμε μπροστά, για την Ελλάδα του 2030, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με κέντρο τον άνθρωπο, με απαντήσεις στο δημογραφικό, και με εθνική ταυτότητα την ποιότητα», κατέληξε.

Οι επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και εξήγησε ότι σε ένα περιβάλλον παγκόσμιων προκλήσεων η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά μεταπολεμικά με το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώτη, το επιχειρείν στις μέρες μας χρειάζεται προσαρμοστικότητα. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να επηρεάσει την επάρκεια βασικών πρώτων υλών στο μέλλον. Ενδεικτικά ανέφερε την άνοδο των τιμών σε κακάο, καφέ και βοοειδή. «Τον τελευταίο χρόνο οι τιμές του κακάο έχουν τετραπλασιαστεί, οι τιμές του καφέ έχουν διπλασιαστεί, στα βοοειδή οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 50% και στη γαλοπούλα κατά 100%», υπογράμμισε ο κ. Γιώτης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ από το βήμα της συνέλευσης έστειλε σαφές μήνυμα πως ο χειρότερος εχθρός της βιομηχανίας τροφίμων είναι η ακρίβεια. «Ως βιομηχανία τροφίμων, ο χειρότερός μας εχθρός είναι η ακρίβεια. Την ακρίβεια δεν την επιδιώκουμε, δεν την υπηρετούμε και δεν τη θέλουμε», σημείωσε. Παράλληλα, υποστήριξε πως «ως κλάδος απορροφήσαμε και συνεχίζουμε να απορροφούμε γενναίες ανατιμήσεις για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές».

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ