Συγκλίσεις και αποκλίσεις στο Βερολίνο

Συγκλίσεις και αποκλίσεις στο Βερολίνο

Μέχρι την τελευταία στιγμή διορθωνόταν το «κόκκινο χαλί» για την υποδοχή του πρώτου ηγέτη που υποδέχτηκε στην καγκελαρία ο Φρίντριχ Μερτς μία εβδομάδα μετά την εκλογή του. Για τον έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μία «τιμή με βαθύ συμβολισμό», όπως είπε αργότερα στις κοινές τους δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αφού είχε προηγηθεί η τετ α τετ συνάντηση και η συζήτηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών επί μία και πλέον ώρα.

«Θα συνεργαστούμε στενά για να αναπτύξουμε και να εμβαθύνουμε τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε ο γερμανός καγκελάριος. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ένας «ειλικρινής διάλογος» για την ισχυροποίηση των δεσμών των δύο χωρών. Και όλα αυτά σε ένα κλίμα κατανόησης και από τις δύο πλευρές για τις θέσεις της άλλης. Οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές, «η ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη δεν είναι αυτονόητες» σημείωσε ο Μερτς. Περιμένοντας τη συμφωνία του Πούτιν στην κατάπαυση του πυρός η ΕΕ προετοιμάζει το 17ο πακέτο κυρώσεων που θα περιλαμβάνει τον ενεργειακό τομέα και τις τράπεζες.

Στο «διά ταύτα» όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Για τον νέο γερμανό καγκελάριο προέχει η αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών ρυθμίσεων ασύλου. «Οι αριθμοί πρέπει να μειωθούν και να αυξηθούν οι επαναπροωθήσεις», είπε ο Μερτς, όπως επίσης «πρέπει να μειωθεί και η δευτερογενής μετανάστευση». «Κατανοώ το πρόβλημα με τις δευτερογενείς ροές για τη Γερμανία», είπε ο Μητσοτάκης, ζητώντας ταυτόχρονα «κατανόηση» και για τη θέση της Ελλάδας. Στο Μεταναστευτικό «έχουμε επιτύχει μία σημαντική μετατόπιση με έμφαση στη φύλαξη των συνόρων», πρόσθεσε. Ο Μερτς όχι μόνο έδειξε κατανόηση, αλλά υπερθεμάτισε για την προστασία των συνόρων. «Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι μόνο των χωρών που είναι στα σύνορα, αλλά είναι και δικά μας εξωτερικά σύνορα… Η Ελλάδα έχει 150 χλμ. χερσαία σύνορα, η φύλαξή τους είναι και προς το δικό μας συμφέρον», σχολίασε.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Τα Eurofighter

Η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ που διαμορφώνεται μετά την τομή του πολέμου στην Ουκρανία δίνει, κατά τον Μερτς, «μεγάλες ευκαιρίες» να συμπεριληφθούν και χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, αλλά είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Νορβηγία. «Θα βρουν σ’ εμένα ευήκοον ους» είπε ο Μερτς. Απέφυγε όμως να αναφέρει την Τουρκία, μολονότι ρωτήθηκε ειδικά για αυτήν. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την προμήθεια Eurofighter με καθοριστικό λόγο της Γερμανίας. «Συστάσεις» στον Μερτς δημοσίως δεν μπορούσε να κάνει ο Μητσοτάκης. Εθεσε όμως το πλαίσιο για τη συνεργασία με τρίτες χώρες: «Υπάρχει κατανόηση, να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμμόρφωσης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας», σημείωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός, ή να έχει «Security and Defense Partership» με την ΕΕ.

Εύσημα για την οικονομία

Για την πορεία της Ελλάδας, που κατά τον Πρωθυπουργό αποτελεί «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» για γερμανικές επιχειρήσεις, ο γερμανός καγκελάριος είχε όχι μόνον κατανόηση, αλλά και συνεχείς επαίνους. «Με τον μέγιστο σεβασμό», όπως είπε ο Μερτς, βλέπει τα «τεράστια βήματα προόδου» της Ελλάδας, ειδικά τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες «στη Γερμανία μόνο να τις ονειρευτούμε μπορούμε». Η εικόνα επιτυχίας της Ελλάδας πέρασε και στην πανηγυρική βράβευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το «Οικονομικό Συμβούλιο Γερμανίας» (ένας οικονομικο-επιχειρηματικός σύνδεσμος του CDU) με το βραβείο «Λούντβιγκ Ερχαρντ».

Το κύριο μήνυμα που προκύπτει από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο είναι η αλλαγή σελίδας, εκτιμούσαν κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, υποδέχεται σημαντικό όγκο άμεσων ξένων επενδύσεων και έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ