Σαφάρι για είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ από εισφοροδιαφυγή και οφειλές στα Ταμεία…

"Σβήνουν" οριστικά οφειλές 10 δις ευρώ στα Ταμεία

Του Κώστα Κατίκου

Ψηλά μπαίνει ο πήχης των εσόδων από την εισφοροδιαφυγή και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με το επιχειρησιακό σχέδιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) να προβλέπει για φέτος εισπράξεις 1,82 δισ. ευρώ.  

Η προτεραιότητα για την αύξηση των εσόδων δίδεται σε τρείς τομείς:

*Στην αποτροπή δημιουργίας νέων οφειλών, καθώς θεωρείται η κύρια αιτία που αυξάνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

*Στην αύξηση των εσόδων από χρέη που έχουν υψηλό ποσοστό εισπραξιμότητας, όπως οι “φρέσκες” και αρρύθμιστες οφειλές. 

*Στις αναγκαστικές εισπράξεις από οφειλέτες με πολλά χρέη. Για τον σκοπό αυτό, στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ προβλέφθηκε ξεχωριστό τμήμα για την διαχείριση των μεγάλων οφειλετών.

Αναγκαστικά μέτρα

Στο πεδίο της αναγκαστικής είσπραξης οι δράσεις που προγραμματίζονται για το 2025 είναι: 

*Η άμεση λήψη μέτρων κατά οφειλετών που δεν ρυθμίζουν ή δεν εξοφλούν τα χρέη τους το αργότερο εντός 3 μηνών από την ένταξη των χρεών τους στη λίστα του ΚΕΑΟ. 

*Η λήψη αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη των χρεών εντός 70 ημερών  για οφειλέτες που σταματούν να πληρώνουν τη ρύθμιση.

*Η ενίσχυση των αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών που εξακολουθούν να δημιουργούν συστηματικά σε μηνιαία βάση νέο χρέος και με προσανατολισμό ιδίως την εγγραφή κατασχέσεων επί ακινήτων περιουσιακών στοιχείων αυτών. 

*Η λειτουργία του νέου τραπεζικού εργαλείου μέσω του οποίου οι Συμβολαιογράφοι θα προβαίνουν στην απόδοση με μία συναλλαγή όλων των παρακρατούμενων οφειλών οι οποίες καταγράφονται στην Βεβαίωση Οφειλής για μεταβίβαση ακινήτων με χρήση Κωδικού Πληρωμής RF. 

*Η καθιέρωση κριτηρίων χαρακτηρισμού και κατηγοριοποίησης των οφειλών.

Στα αναγκαστικά μέτρα που λαμβάνονται από το ΚΕΑΟ υπάρχει διαστρωμάτωση ανάλογα με την παλαιότητα και το ύψος της οφειλής.

Προτεραιότητα δίνεται στις πιο πρόσφατες οφειλές, οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα. Παράλληλα, εντατικότερες προσπάθειες για αναγκαστική είσπραξη απαιτούνται για τους οφειλέτες με υψηλές οφειλές.

Αποτροπή νέων οφειλών 

Ένα μέτρο που αξιοποιεί το ΚΕΑΟ για την αποτροπή αύξησης των οφειλών των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι η  αναστολή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ για τους οφειλέτες/εργοδότες που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω ΑΠΔ χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές αυξάνοντας συνεχώς το ποσό της οφειλής τους. 

Σήμερα εφαρμόζεται σε εργοδότες που αποφεύγουν συστηματικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ και αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης στρατηγικών εισφοροδιαφυγής. Πέραν του περιορισμού της συσσώρευσης οφειλών, σημαντικό όφελος από την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής είναι η συγκέντρωση φορολογικών και περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση της εισπραξιμότητας των οφειλών.

Τα 11 μέτρα

Οι δράσεις που θα υλοποιήσει το ΚΕΑΟ μέσα στο 2025 για να πετύχει το στόχο των 1,82 δισ. ευρώ, προβλέπουν: 

1. Καθημερινή παρακολούθηση των εντάξεων νέων οφειλετών. 

2. Συστηματική διενέργεια ελέγχων ορθότητας και πληρότητας των στοιχείων Μητρώου Οφειλετών με διασταύρωση και άντληση στοιχείων από κάθε διαθέσιμη πηγή (Γ.Γ.Π.Σ.Ψ.Δ., Γ.Ε.ΜΗ., ΕΛ.ΑΣ., Η.ΔΙ.Κ.Α., Εθνικό τυπογραφείο) 

3. Συνεχής βελτίωση των διαδικασιών για την επεξεργασία των δοκιμίων ελέγχου του μητρώου 

4. Εφαρμογή διαδικασιών για τον διαχωρισμό των οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας (σ.σ: οφειλές ανεπίδεκτες είσπραξης)

5. Αποστολή ατομικών ειδοποιήσεων. 

6. Αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων σε οφειλέτες προκειμένου να προβούν σε ενέργειες υπαγωγής/διατήρησης ρύθμισης. 

7. Υλοποίηση ειδικού τύπου ρυθμίσεων σύμφωνα με τον ν. 3869/10 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης του ν. 3588/2007.

8. Παραγωγή μηνιαίων αναφορών ελέγχου σχετικά με την πορεία των ρυθμίσεων για όλους τους τύπους ρύθμισης.

9. Διεκπεραίωση υποθέσεων εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν. 4738/2020.

10. Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης βάσει στόχου. 

11. Εντατικοποίηση των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης κατά επισφαλών εργοδοτών με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής διαδικτυακής υποβολής Α.Π.Δ.

Το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2024 προέβλεπε έσοδα 1,65 δισ. ευρώ και τελικά έφτασαν στα 1,94 δισ. ευρώ.  Με βάση τα νέα “όπλα” που περιλαμβάνει το σχέδιο για το 2025, η εκτίμηση είναι ότι ο στόχος για έσοδα 1,82 δισ. ευρώ μπορεί και να ξεπεραστεί.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ