Η ιστορική απόφαση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) να διαλυθεί και να τερματίσει τον ένοπλο αγώνα του σηματοδοτεί μια καμπή για την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν διασφαλίσεις.
Απαντώντας στην έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και με φόντο πολιτικές ζυμώσεις στην Αγκυρα, η οργάνωση ανακοίνωσε τη διάλυση της οργανωτικής της δομής σε συνέδριο στο Βόρειο Ιράκ.
Η εξέλιξη που χαιρέτισαν τούρκοι και σύροι αξιωματούχοι αναζωπυρώνει ελπίδες για δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων και ευρύτερων συνταγματικών αλλαγών στην Τουρκία και αναμένεται να επηρεάσει τη δυναμική στις γειτονικές χώρες – κυρίως τη Συρία – όπου υπάρχουν κουρδικές δυνάμεις.
Ωστόσο, το μέλλον της διαδικασίας παραμένει αβέβαιο, καθώς όλα θα κριθούν από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και των κουρδικών πολιτοφυλακών, τον ρόλο του Οτζαλάν και τις πολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.
Σε απόφαση με την οποία έκλεισε το συνέδριο που πραγματοποίησε το PKK την περασμένη εβδομάδα στο Βόρειο Ιράκ, αναφέρεται ότι ολοκλήρωσε την ιστορική του αποστολή απαντώντας στην έκκληση για διάλυσή του που είχε απευθύνει τον Φεβρουάριο ο επί 25 χρόνια φυλακισμένος ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Η έκκληση του απομονωμένου στο νησί – φυλακή Ιμραλί Οτζαλάν ακολούθησε τη μεσολάβηση την οποία είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο ο κύριος σύμμαχος του τούρκου προέδρου, ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μέσω του φιλοκουρδικού κόμματος DEM.
Μιλώντας έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Αγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την απόφαση σημαντικό βήμα που περνά το κατώφλι προς τον στόχο της Αγκυρας για μια χώρα απαλλαγμένη από την τρομοκρατία.
Το τι θα γίνει στη συνέχεια δεν είναι σαφές. Το PKK και φιλοκούρδοι πολιτικοί έχουν ζητήσει την απελευθέρωση του Οτζαλάν ή τουλάχιστον τη χαλάρωση των περιορισμών εις βάρος του ώστε να μπορεί να επιβλέψει τη διαδικασία.
Πολλοί Κούρδοι στην Τουρκία, όπως ανέφερε ρεπορτάζ των «New York Times», έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι το τέλος της σύγκρουσης θα οδηγήσει την κυβέρνηση να ενισχύσει επίσημα τα πολιτισμικά και εκπαιδευτικά δικαιώματα των Κούρδων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ανακοίνωση του PKK ίσως θεωρηθεί ευκαιρία για τον πρόεδρο Ερντογάν που θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι κατάφερε αυτό στο οποίο απέτυχαν οι προκάτοχοί του και ακόμη να επεκτείνει τη στήριξή του στους Κούρδους προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα και να επιδιώξει μια τρίτη προεδρική θητεία.
Παράλληλα, η ανακοίνωση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος μπορεί να επηρεάσει άλλες ένοπλες κουρδικές οργανώσεις, ιδιαίτερα στη Συρία, και να μεταβάλει τη δυναμική της περιοχής πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας.
Μεταξύ αυτών είναι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία, η οποία ηγείται μιας αμερικανοσυμμαχικής δύναμης κατά του Ισλαμικού Κράτους και θεωρείται από την Τουρκία παρακλάδι του PKK. Στο παρελθόν η YPG έχει δηλώσει ότι η πρόσκληση Οτζαλάν δεν ισχύει γι’ αυτήν.
Οι Κούρδοι – μια εθνοτική ομάδα περίπου 40 εκατομμυρίων ανθρώπων – είναι διασκορπισμένοι σε Τουρκία, Συρία, Ιράν και Ιράκ.
Ελαβαν υποσχέσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν για την παραχώρηση δικού τους κράτους από τις παγκόσμιες δυνάμεις μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και από τότε έχουν ξεκινήσει εξεγέρσεις εναντίον των κυβερνήσεων που προσπάθησαν να καταστείλουν την πολιτιστική τους ταυτότητα.
Για πρώτη φορά ο Μεχμέτ Ουτσούμ, επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη νομοθεσία της χώρας.
Εξάλλου, αποδιάρθρωση του PKK θα προσφέρει στον πρόεδρο Ερντογάν ευκαιρία να ενισχύσει την ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Τουρκία, περιοχή όπου οι συγκρούσεις έχουν επηρεάσει την τοπική οικονομία.
Σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος AKP του προέδρου της Τουρκίας, τονίζει πως η διαδικασία της διάλυσης του PKK θα παρακολουθείται επισταμένως από τους κρατικούς θεσμούς και πως για όλες τις εξελίξεις θα δίνεται αναφορά στον πρόεδρο Ερντογάν.
Ιστορική για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή χαρακτήρισε την απόφαση ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Ανάλογη ήταν η δήλωση και του προέδρου της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν Νεσιρβάν Μπαρζανί. Ως σημείο καμπής χαιρέτισε την απόφαση του PKK ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ασάντ αλ-Σαϊμπανί, ενώ ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαζλούμ Αμπντι, τόνισε πως η απόφαση αυτή είναι «άξια σεβασμού».
Πηγή: tanea.gr