Οι Ευρωπαϊκές εταιρείες ενισχύουν τη δράση τους για την κλιματική αλλαγή

Οι Ευρωπαϊκές εταιρείες ενισχύουν τη δράση τους για την κλιματική αλλαγή

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ασκούν όλο και περισσότερες πιέσεις για την ανάληψη ισχυρών μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα.

Πρόκειται για μια «βαθιά μεταστροφή» που, σύμφωνα με τον Guardian, αμφισβητεί την άποψη ότι οι επιχειρήσεις θεωρούν τους πράσινους κανόνες απειλή για τα κέρδη τους.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα

Το ποσοστό των εταιρειών των οποίων η εταιρική πίεση είναι «ευθυγραμμισμένη» με τις διαδρομές για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων αυξήθηκε από 3% το 2019 σε 23% το 2025, σύμφωνα με ανάλυση σε 200 από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες από την InfluenceMap, ενώ το ποσοστό των εταιρειών που θεωρήθηκαν «μη ευθυγραμμισμένες» μειώθηκε από 34% σε 14%.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η έκθεση διαπίστωσε ότι περισσότερες από τις μισές εταιρείες ήταν τουλάχιστον «εν μέρει ευθυγραμμισμένες» με τις διαδρομές για την αποτροπή της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 °C πάνω από τα προindustrielle επίπεδα μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Όσοι οργανώνονται ανοιχτά για να αντιταχθούν στην ενεργειακή μετάβαση αποκτούν τεράστια βαρύτητα στη δημόσια συζήτηση», δήλωσε η Venetia Roxburgh, αναλύτρια της InfluenceMap, μιας ΜΚΟ που παρακολουθεί τις δραστηριότητες των εταιρειών.

«Ωστόσο, η έρευνα αυτή καταδεικνύει ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη, πιο σιωπηλή πλειοψηφία που υποστηρίζει μία οικονομία χαμηλού άνθρακα και προωθεί την πρόοδο μέσω της κλιματικής πολιτικής».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Η κλιματική πολιτική των εταιρειών

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην κλιματική πολιτική μέσω διαφόρων διαύλων, από εταιρικές γνωστοποιήσεις έως έγγραφα διαβούλευσης της ΕΕ και αναρτήσεις στα social media.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Διαπίστωσαν ότι «ένα ολοένα και σημαντικότερο τμήμα του εταιρικού τομέα» συμμετείχε σε θετικές δράσεις για την προώθηση της κλιματικής αλλαγής.

Το 2019, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πράσινη Συμφωνία, μόνο 1 στις 4 εταιρείες ασκούσε πιέσεις εν μέρει σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για την αποτροπή της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 °C, σύμφωνα με την έκθεση.

Μέχρι το 2025, το ποσοστό αυτό είχε διπλασιαστεί.

Η στάση των βιομηχανικών ενώσεων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βιομηχανικές ενώσεις υστερούσαν σε σχέση με τις μεμονωμένες εταιρείες.

Το ποσοστό των ενώσεων που ήταν ευθυγραμμισμένες ή εν μέρει ευθυγραμμισμένες αυξήθηκε από 2% το 2019 σε 12% το 2025, πολύ κάτω από το ποσοστό των εταιρειών που υποστήριζαν παρόμοια μέτρα.

Η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στο ότι εντός ενός βιομηχανικού συλλόγου, δεν έχουν όλα τα μέλη την ίδια επιρροή. Μερικές φορές, τα πιο ισχυρά μέλη —συχνά αυτά που αντιτίθενται περισσότερο στην κλιματική ρύθμιση— μπορούν να κυριαρχήσουν στην ατζέντα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Από την άλλη ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να χρησιμοποιούν τις εμπορικές ενώσεις και ομάδες πιέσεων ως μέσο για να αντιταχθούν έμμεσα στην κλιματική πολιτική, διατηρώντας παράλληλα μια καθαρότερη δημόσια εικόνα.

«Οι βιομηχανικές ενώσεις στην ΕΕ φαίνεται να δίνουν μια χαμένη μάχη ενάντια στο ρεύμα των θετικών εταιρικών δράσεων για την κλιματική πολιτική», δήλωσε ο Roxburgh.

«Πρέπει να επανεξετάσουν επειγόντως τις προτεραιότητές τους, εάν θέλουν να συνεχίσουν να ενεργούν ως πραγματικοί εκπρόσωποι της πλειοψηφίας των μελών τους».

Οι εταιρείες με χαμηλή δέσμευση

Οι εταιρείες με τη χειρότερη βαθμολογία στην κατάταξη, σταθμισμένες με βάση το επίπεδο της δέσμευσής τους στην πολιτική, ήταν η πολωνική εταιρεία κοινής ωφέλειας PGE, η αυστριακή εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV, η ισπανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Repsol, ο ισπανικός διαχειριστής συστημάτων μεταφοράς Enagás και η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa.

Η Enagás, την οποία η InfluenceMap ανέφερε ως υποστηρικτή του μακροπρόθεσμου ρόλου του ορυκτού φυσικού αερίου στην ενέργεια και τις μεταφορές και ως υπέρμαχο της αποδυνάμωσης των μέτρων για την ανίχνευση και την αποκατάσταση διαρροών μεθανίου, δήλωσε ότι η κλιματική της πολιτική είναι δεσμευμένη να επιτύχει μηδενικές εκπομπές έως το 2040 – εξαιρουμένων των εκπομπών από τους πελάτες που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της – και έως το 2050 συνολικά.

Η Lufthansa, την οποία η InfluenceMap ανέφερε ως εταιρεία που ασκεί πιέσεις κατά της υποχρέωσης της ΕΕ για βιώσιμα καύσιμα αεροπορίας και την πλήρη ένταξη της αεροπορίας στο σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται σε καμία από τις δύο πολιτικές, αλλά ζητά «υλοποίηση χωρίς στρέβλωση του ανταγωνισμού».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει την «ανταγωνιστικότητα» στο επίκεντρο της ατζέντας της από την έναρξη της νέας θητείας της τον Δεκέμβριο, σε μια μερική ανατροπή της Πράσινης Συμφωνίας μετά τις εκλογές του 2024, που έφεραν σημαντικά κέρδη για την ακροδεξιά και απώλειες για τους Πράσινους.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επικρίνει τη νέα έμφαση στην απλούστευση ως πρόσχημα για την απορρύθμιση, που θα επιτρέψει στις εταιρείες να ρυπαίνουν περισσότερο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ