Νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας εξετάζει η ΕΕ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν μια σειρά από νέες οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως και τις δυνατότητες να παρακαμφθεί το βέτο της Ουγγαρίας, η οποία έχει επανειλημμένα εκφράσει αντιρρήσεις σε προηγούμενα πακέτα κυρώσεων. Με το σοβαρό ενδεχόμενο διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο φόντο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί νομικές λύσεις για να διασφαλίσει την αποδοχή των μέτρων, ενώ η Ουγγαρία δηλώνει ότι θα υποστηρίξει την παράταση των κυρώσεων μόνον εάν δεν πλήττονται οι ενεργειακές της προμήθειες.

Δημοσίευμα των «Financial Times» αποκαλύπτει ότι εξετάζεται η μεταφορά μεγάλου μέρους των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, σε διαφορετική νομική βάση. Οι διαπραγματεύσεις για το 17ο πακέτο κυρώσεων συνεχίζονται, με την πιθανότητα παράκαμψης του βέτο της Βουδαπέστης να φαίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστική.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την οικονομική πίεση στη Μόσχα εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών να εξαναγκάσει τη Ρωσία να συμφωνήσει σε προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός και άμεσες ειρηνικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Ωστόσο, η Ουγγαρία, της οποίας ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έχει επανειλημμένα αναστείλει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχει απειλήσει να θέσει βέτο στην επέκταση των οικονομικών περιορισμών που λήγουν στο τέλος Ιουλίου, εκτός και αν υπάρξει συμφωνία των 27 να τους παρατείνουν για άλλους έξι μήνες. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν επίσης απαγορεύσεις εισαγωγών και πλαφόν τιμών σε τομείς όπως η ενέργεια.

Σύμφωνα με πηγές, εξετάζονται λύσεις που θα απαιτούσαν μόνο πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ για να παραταθούν οι κυρώσεις. Οι έλεγχοι κεφαλαίων, οι οποίοι θα αποτρέψουν τη ροή μετρητών προς τη Ρωσία, και εμπορικά μέτρα είναι δύο επιλογές που αναφέρθηκαν από την Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες. Προηγούμενες ιδέες περιελάμβαναν διμερή εθνικά μέτρα που θα επέτρεπαν σε χώρες όπως το Βέλγιο, όπου είναι «κλεισμένα» τα περισσότερα από τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ της Ρωσίας, να απαγορεύσουν την επιστροφή των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Οι πρεσβευτές

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών – μελών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν το πιθανό 17ο πακέτο μέτρων κατά της ρωσικής οικονομίας. Αυτό περιλαμβάνει κυρώσεις σε μια διευρυμένη λίστα πλοίων που αποτελούν τον «σκιώδη» ρωσικό στόλο που μεταφέρει τα βαρέλια πετρελαίου της Μόσχας – κάτι που ιστορικά συνιστά τη ραχοκοκαλιά των εσόδων της Ρωσίας – καθώς και σε άτομα και εταιρείες στην Κίνα και αλλού που θεωρείται ότι υποστηρίζουν τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Τα μέτρα ενδέχεται να τροποποιηθούν εντός των επόμενων ημερών, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως για τις νέες κυρώσεις την επόμενη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος της Ουγγαρίας Ζόλταν Κόβατς επανέλαβε τη γενική άποψη της Βουδαπέστης ότι «οι κυρώσεις δεν λειτουργούν». Ωστόσο, σημείωσε ότι, εφόσον το 17ο πακέτο κυρώσεων δεν περιλαμβάνει μέτρα που θα πλήξουν τις πηγές ενέργειάς της, η Ουγγαρία πιθανότατα δεν θα έχει πρόβλημα να το εγκρίνει.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Η ΕΕ τον Ιανουάριο επέβαλε δασμούς στα ρωσικά και λευκορωσικά λιπάσματα, σε μια κίνηση που αναλυτές αναδεικνύουν σε παράδειγμα του πώς οι υπάρχουσες κυρώσεις σε άλλες ρωσικές εισαγωγές μπορούν να μετατραπούν σε εμπορικά μέτρα. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει νομικές προτάσεις τον επόμενο μήνα που θα της επιτρέψουν να επιβάλει απαγόρευση στις νέες συμβάσεις ρωσικού φυσικού αερίου και στην αγορά spot φέτος και πλήρη απεξάρτηση μέχρι το 2027. Επίσης ετοιμάζεται να προτείνει δασμούς στο εμπλουτισμένο ουράνιο ως μέρος της προσπάθειας να μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά καύσιμα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ