Καρκίνος: Ετήσια τεστ αίματος τον ανιχνεύουν και τον σταματούν εγκαίρως

Καρκίνος: Ετήσια τεστ αίματος τον ανιχνεύουν και τον σταματούν εγκαίρως

Οι επιστήμονες βρίσκονται όλο και πιο κοντά σε μια ετήσια εξέταση αίματος που θα προλαμβάνει τον καρκίνο, με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και την αναχαίτησή του, προτού είναι ήδη αργά 

Μια και μόνο απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια στη μάχη κατά του καρκίνου. Για την ακρίβεια, μια ετήσια τέτοια εξέταση θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου τις μισές περιπτώσεις που φτάνουν σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με νεότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open.

Επί του παρόντος, μόνο λίγοι καρκίνοι μπορούν να ελεγχθούν αξιόπιστα, όπως του μαστού, του εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και του πνεύμονα για όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Γι’ αυτό, οι επιστήμονες επιδιώκουν να διαπιστώσουν αν οι απλές εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές στην ανίχνευση του καρκίνου πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων και αν βελτιώνουν την επιβίωση σε περισσότερους τύπους καρκίνου. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) δοκιμάζει τέτοιες μεθόδους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ετήσιος -ή και διετής- έλεγχος των ατόμων θα μπορούσε να ενισχύσει την έγκαιρη ανίχνευση και να αποτρέψει την εξέλιξη του καρκίνου προτού φτάσει στο στάδιο όπου οι θεραπείες αποτυγχάνουν.

«Φρένο» στον καρκίνο

Για να προετοιμάσουν καλύτερα τις μελλοντικές κλινικές δοκιμές, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ήδη υπάρχον μοντέλο που προβλέπει την εξέλιξη διαφόρων τύπων καρκίνου. Με αυτό, υπολόγισαν πώς ο τακτικός έλεγχος με την εξέταση αίματος MCED (Multi-cancer Early Detection Tests), ένας νέος τύπος εξέτασης αίματος, μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο διάγνωσης και τη θνησιμότητα σε άτομα 50-79 ετών που λαμβάνουν την τυπική ιατρική φροντίδα.

Οι ειδικοί μελέτησαν διάφορα προγράμματα ελέγχου, με συχνότητα από κάθε έξι μήνες έως κάθε τρία χρόνια. Εστίασαν κυρίως στον ετήσιο και τον διετή έλεγχο, εξετάζοντας δύο σενάρια ανάπτυξης καρκίνου. Στο πρώτο («γρήγορο»), οι όγκοι μένουν στο πρώτο στάδιο για 2 έως 4 χρόνια πριν εξελιχθούν. Στο δεύτερο («γρήγορο επιθετικό»), παραμένουν στο πρώτο στάδιο μόνο για 1 έως 2 χρόνια, με ταχύτερη μετάβαση στα επόμενα στάδια.

Ο ετήσιος έλεγχος σύμφωνα με το σενάριο ταχείας ανάπτυξης όγκων οδήγησε σε υψηλότερο αριθμό διαγνώσεων από ό,τι η συνήθης φροντίδα – 370 περισσότερα σημεία καρκίνου ανιχνεύθηκαν ετησίως ανά 100.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο. Υπήρχαν επίσης 49% λιγότερες διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο και 21% λιγότεροι θάνατοι εντός πέντε ετών σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν τη συνήθη περίθαλψη.

Παρόλα αυτά, ο έλεγχος κάθε δύο χρόνια δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός όσο ο ετήσιος. Οι ερευνητές εντόπισαν 292 περισσότερα σημάδια καρκίνου ανά έτος ανά 100.000 άτομα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο σε σύγκριση με τη συνήθη περίθαλψη. Υπήρξαν επίσης 39% λιγότερες διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο και 17% λιγότεροι θάνατοι εντός πέντε ετών.

Συνολικά, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι «μια εξέταση αίματος κάθε ένα ή δύο χρόνια έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίσει το 31-49% των καρκίνων στο στάδιο ένα-δύο που διαφορετικά θα εμφανίζονταν στο στάδιο τρία-τέσσερα».

Σύμμαχος η πρόοδος της τεχνολογίας

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Peter Sasieni, καθηγητής επιδημιολογίας του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ο οποίος έχει ηγετικό ρόλο σε μια δοκιμή γνωστή ως «Galleri», δήλωσε: «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με την επιστήμη πίσω από αυτές τις εξετάσεις, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογική αλλαγή μεταφράζεται σε κλινικό όφελος. Για τον λόγο αυτό διεξάγουμε μια τεράστια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για να δούμε αν η πρόβλεψη που γίνεται από αυτή τη μοντελοποίηση είναι αρκετά ακριβής.

«Η πρόοδος στη μοριακή βιολογία και την τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει ότι είμαστε πλέον σε θέση να βρούμε μικροσκοπικά θραύσματα πολλών καρκίνων σε ένα μικρό δείγμα αίματος. Αυτό είναι απίστευτο».  Όπως συμπληρώνει, «μέχρι το 2032, θα πρέπει να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να πούμε κατηγορηματικά πόσες ζωές μπορούν να σωθούν με τον ετήσιο έλεγχο».

Ήδη τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκε ότι το NHS θα δοκιμάσει το τεστ «miONCO-Dx» σε 8.000 ασθενείς. Με μόλις ένα μικρό δείγμα αίματος, η εξέταση, αξιοποιώντας τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί όχι μόνο να εντοπίσει τον καρκίνο, αλλά και το σημείο του σώματος που υπάρχει.

Διαβάστε επίσης

Καρκίνος Ωοθηκών: Εξέταση αίματος τον εντοπίζει έγκαιρα

Καρκίνος Μαστού: Νέα εξέταση αίματος προβλέπει τον κίνδυνο υποτροπής

Καρκίνος: Έξι ύποπτα σημάδια που προειδοποιούν για τη νόσο – Τι να κάνετε

 

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ