ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.31
Μηνύματα τόσο σχετικά με το μεταναστευτικό όσο και σχετικά με τη συμπερίληψη της Τουρκίας στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας έστειλε από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, μετά την μεταξύ τους συνάντηση, με τον επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης να πλέκει το εγκώμιο της Ελλάδας για την πορεία εξόδου της από την κρίση χρέους που την ταλάνισε την περασμένη δεκαετία.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον καγκελάριο της Γερμανίας για το γεγονός ότι έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που υποδέχεται στο Βερολίνο κατά τη θητεία του, σημειώνοντας ότι ενέχει και έναν συμβολισμό για το πόσο έχουν προοδεύσει οι διμερείς σχέσεις.
“Τα τελευταία έξι χρόνια, η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο, με σταθερή ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, ταχύτατη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός.
“Γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εμπιστευτεί την πατρίδα μας, ακόμη και την περίοδο της κρίσης”, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε παράλληλα στην ελληνική κοινότητα στη Γερμανία, που ξεπερνά τις 500.000 μέλη, αποτελώντας συνδετικό δεσμό μεταξύ των δύο χωρών.
“Στηρίζουμε την πρόταση για άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών, καθώς και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη πολιτικά, οικονομικά, αμυντικά”, είπε ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αύξηση των αμυντικών δαπανών και από πλευράς της Γερμανίας.
“Οι συνεργάτες και εταίροι μας στην αμυντική πολιτική θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας έμμεσο μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία.
“Το μεταναστευτικό δεν είναι ζήτημα μόνον ανθρωπιστικό, αλλά και ζήτημα εθνικής ασφάλειας”, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός.
“Αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία”, απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση σχετική με τη ρήτρα διαφυγής, αλλά και την πιθανότητα κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού για την αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών.
“Η χώρα μας δεν θα περάσει ξανά μία κρίση όπως εκείνη που μας γονάτισε το 2015”, είπε ακόμη ο Πρωθυπουργός.
“Στην Ελλάδα το πενθήμερο είναι νομικά κατοχυρωμένο, έχουμε όμως δώσει βαθμούς ευελιξίας για να καλύπτονται οι ανάγκες των επιχειρήσεων, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων”, διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στάθηκε επίσης στη σημασία της ίδρυσης υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την ψηφιοποίηση να αλλάζει το τοπίο σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Επιστρέφοντας στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχει μία στροφή στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων και στην υλοποίηση επιστροφών όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο.
Για το ζήτημα της παροχής Eurofighter από τη Γερμανία στην Τουρκία, τόνισε ότι δεν μπορεί ως φιλοξενούμενος να κάνει υποδείξεις, συμπλήρωσε ωστόσο ότι οι τρίτες χώρες που θέλουν να συνεργαστούν αμυντικά με την ΕΕ θα πρέπει να δέχονται το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της και γιατί όχι να υπογράψουν μαζί της ένα σύμφωνο-πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας.
“Τελικός κριτής του κράτους δικαίου στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ετήσια έκθεσή της. Στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί και να πει και να γράψει ό,τι θέλει. Η κριτική που ασκείται στην κυβέρνησή μου είναι πολύ σκληρή και αποδεχόμαστε ότι αυτό είναι μέρος της δημοκρατικής πολιτείας”, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Μερτς: Παράδειγμα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα
Ο καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε κατ’ αρχήν τη χαρά του που υποδέχθηκε τον κ. Μητσοτάκη τόσο νωρίς κατά τη θητεία του στην καγκελαρία.
“Σε περίπτωση που η Ρωσία δεν δεχθεί την πρότασή μας για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, θα επιβάλουμε το 17ο πακέτο κυρώσεων, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών”, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
Σημείωσε ότι στη συζήτηση τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα αμυντικής συνεργασίας και το μεταναστευτικό, με έμφαση στους νέους αυστηρότερους κανόνες για τη χορήγηση ασύλου.
“Θέλουμε μείωση της δευτερογενούς μετανάστευσης από την Ελλάδα στη Γερμανία, αυτό ωστόσο είναι ένα θέμα που θα το λύσουμε σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών”, τόνισε ο κ. Μερτς.
“Κοινός ευρωπαϊκός δανεισμός προβλέπεται μόνο σε συνθήκες κρίσης και οι αμυντικές προκλήσεις πλέον πρέπει να θεωρούνται όχι κρίση αλλά κανονικότητα”, σημείωσε ο κ. Μερτς, τονίζοντας πόσο προσεκτικά πρέπει να αντιμετωπίζονται ζητήματα κοινού δανεισμού.
“Αποτελεί πολύ μεγάλη ευκαιρία να συνδέσουμε με την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας χώρες όπως η Βρετανία ή η Νορβηγία, που είτε δεν είναι πια μέλη της ΕΕ είτε δεν θέλουν να γίνουν. Έχουμε κι άλλες χώρες που θέλουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο και αυτό αποτελεί ευκαιρία”, συνέχισε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο κ. Μερτς έκανε λόγο για εντυπωσιακή επιτυχία της Ελλάδας στην πορεία που έχει ακολουθήσει την τελευταία δεκαετία και ειδικά μετά το 2019 – και τόνισε ότι είναι έτοιμος να δεχθεί τις συμβουλές του Έλληνα πρωθυπουργού για την εσωτερική γερμανική πολιτική στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
“Στον Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισα ότι διαπραγματευόμαστε ως ΕΕ και όχι ως Γερμανία για την εμπορική πολιτική. Πρέπει να λύσουμε ζητήματα που αφορούν την αμοιβαία αναγνώριση βιομηχανικών στάνταρντ μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, που αποτελεί έναν μη δασμολογικό φραγμό στο διμερές εμπόριο”, υπογράμμισε ακόμη ο Φρ. Μερτς.
Πηγή: capital.gr