Τη σημασία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και την αξία εξ αποστάσεως υπηρεσιών υγείας ανέδειξε ο Καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας
Την εκτίμησή του για τους λόγους που καταρρέει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα έκανε ο Καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας στη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλο, στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Υγείας.
«Έχουμε τα δεδομένα του σήμερα και τα δεδομένα για τα δεδομένα έως τα επόμενα 10 χρόνια. Αν συγκρίνουμε τις χώρες της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τις κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία, η κατάσταση στην ΕΕ είναι πολύ καλύτερη. Δεν είναι μόνο να αυξάνεις τα λεφτά, δεν είναι λύση.
Έχουμε κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, γιατί ξοδεύουμε πολλά χρήματα ενώ ταυτόχρονα έχουμε μεγάλες ταξικές διαφορές. Πχ δεν είναι εύκολο για κάποιον να έρθει στην Αθήνα από τον Έβρο, να έρθουν στην Αθήνα για χημειοθεραπεία», ανέφερε.
Πρόσθεσε δε ότι ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα οδηγήσει σε ελάττωση κατά 50% των δαπανών υγείας. «Κάθε δολάριο που επενδύεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, σώζει 5 δολλάρια για την μετέπειτα φάση. Πρέπει να πάρουμε υπόψη τα δεδομένα για να κάνουμε τον σχεδιασμό μας».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αξία της e-health
Ο κ. Γεροτζιάφας σημείωσε ότι στην επόμενη 10ετρία θα επενδυθούν περίπου 3,5 τρις ευρώ στην e-health στις ΗΠΑ και την ΕΕ. «Αν μπορώ να κάνω διαγνώσεις σε όλο τον κόσμο χάρη στην τεχνολογία, αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζομαι απαραίτητα σε ένα νοσοκομείο, αλλά θα μπορεί μία ομάδα σε συνεργασία με εμένα να επιλύει καταστάσεις.
Επιστημονικά ένας γιατρός δεν θα πάει στην Ικαρία. Μπορείς να κάνεις όμως την αξονική τομογραφία στην Ικαρία και να έχεις ένα επιτελείο στον Ευαγγελισμό να κάνει τη διάγνωση. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να σπάσεις αυγά, να αλλάξεις σκεπτικό και να συγκρουστείς με το κατεστημένο των γιατρών και των τοπικών βουλευτών», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Ο Καθηγητής Αιματολογίας στάθηκε στους λόγους που μένουν νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό, λέγοντας ότι συνομιλώντας με έναν επιμελητή σε νοσοκομείο του Παρισίου, ο δεύτερος τού ανέφερε ότι η παραμονή στη γαλλική πρωτεύουσα του προσφέρει τη δυνατότητα να γράψει ένα επιστημονικό άρθρο με την εγκυρότητα του πανεπιστημίου της Σορβόννης, να εξελιχθεί χωρίς να είναι ένα σύστημα στο οποίο ο διευθυντής αποφασίζει και εκείνος εκτελεί. «Τι να το κάνω το επίδομα παραγωγικότητας εάν ο συνάδελφός μου δίπλα δεν εργάζεται και με σαμποτάρει; Η Ιατρική του μέλλοντος είναι ομαδική», σημείωσε.
Διαβάστε επίσης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να υπάρξει μπόνους επιβράβευσης για γιατρούς και νοσηλευτές στο ΕΣΥ
Άδωνις Γεωργιάδης: Ο πληθυσμός γηράσκει ραγδαία – Σύνθετο πρόβλημα το δημογραφικό
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Η κλιματική κρίση αποτελεί κρίση δημόσιας υγείας
Πηγή: ygeiamou.gr