Επανεκλογή Ράμα με ιστορικό θρίαμβο

Επανεκλογή Ράμα με ιστορικό θρίαμβο

Την τέταρτη θητεία του στον πρωθυπουργικό θώκο της Αλβανίας σφράγισε ο Εντι Ράμα, σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων που έως χθες αργά είχε φτάσει στο 96% της επικράτειας και οδηγούσε στην επανεκλογή του νυν πρωθυπουργού για μία τέταρτη θητεία. Το ποσοστό του Ράμα κυμαινόταν στο 52%, εξασφαλίζοντας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 82 έδρες στη νέα Βουλή. Ο διαφαινόμενος εκλογικός θρίαμβος του Εντι Ράμα σηματοδοτεί ταυτόχρονα και τη συντριπτική ήττα των αντιπάλων του και κυρίως του Σαλί Μπερίσα, τον οποίο κατά την προεκλογική περίοδο στήριξε εμφανώς και με όλες του τις δυνάμεις ο ρεπουμπλικανός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, στρατηγικός αναλυτής, Κρις Λατσίβιτα, χωρίς ωστόσο να επιτύχει στον μεγαλεπήβολο στόχο της πολιτικής ανάστασης του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο περιοριζόταν σε ποσοστό περί του 34%. Η Αθήνα, που παρακολουθεί τα αποτελέσματα της αλβανικής κάλπης με ενδιαφέρον, δεν σχολιάζει, ως είθισται, την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας στη γειτονική χώρα, αναμένοντας την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, την ώρα που αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν πως στις 3 Ιουνίου αναμένεται στην ελληνική πρωτεύουσα ο επόμενος αλβανός ΥΠΕΞ, για διμερείς επαφές και συζητήσεις επί των ελληνοαλβανικών ζητημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

52 έδρες για Μπερίσα

Το κόμμα του Σαλί Μπερίσα, με βάση τη χθεσινή εικόνα θα περιοριστεί στις 52 έδρες, και ο ίδιος έσπευσε ουσοιαστικά να αμφισβητήσει το οδυνηρό για τον ίδιο αποτέλεσμα. Οπως δήλωσε, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα αποδεχθεί ποτέ αυτές τις εκλογές, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία τα Τίρανα θα φιλοξενούν τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΚΕΠ) – με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν –, με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην οποία συμμετέχουν ηγέτες από 27 κράτη – μέλη της ΕΕ και 20 χωρών εκτός Ενωσης. Παρόντες στη σύνοδο της Παρασκευής θα είναι και οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο γγ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας καθώς και η ανάπτυξη καλών σχέσεων με χώρες της Δύσης ήταν δύο παράγοντες, εξάλλου, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική πρωτιά του Εντι Ράμα, στον οποίο οι αλβανοί πολίτες αποφάσισαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το κυβερνητικό του έργο στο τιμόνι της χώρας. Διεθνής αποστολή, ωστόσο, παρατηρητών στην Αλβανία, υπό την ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, επεσήμανε πως κατά την προεκλογική εκστρατεία υπήρξε κατάχρηση δημοσίων πόρων και θεσμικής εξουσίας εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος ενώ, παράλληλα, έκανε λόγο και για «πολυάριθμες αναφορές περί πιέσεων σε δημοσίους υπαλλήλους και άλλους ψηφοφόρους καθώς και για περιπτώσεις εκφοβισμού».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Αντικείμενο αντιδικίας μεταξύ των δύο πολιτικών αντιπάλων στην Αλβανία αποτέλεσε χθες και η επιστολική ψήφος των αλβανών ψηφοφόρων από την Ελλάδα, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να προσφεύγει στην Επιτροπή Εφέσεων και Κυρώσεων με το αίτημα να ακυρωθεί η απόφαση του αρχιεκλογικού επιτρόπου να θέσει προσωρινά εκτός τις ψήφους των αλβανών της διασποράς που προέρχονται από την Ελλάδα έπειτα από σχετικό αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο είχε επικαλεστεί «παρατυπίες». Εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος μάλιστα δήλωσε πως η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεν έχει την αρμοδιότητα να μπλοκάρει ψήφους, καθώς το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν το επιτρέπει χωρίς την ταυτόχρονη ύπαρξη συγκεκριμένων αποδείξεων. Εκπρόσωπος, πάντως, του Δημοκρατικού Κόμματος τόνιζε χθες πως δεν ζητήθηκε η ακύρωση των ψήφων αλλά η προσωρινή τους απομόνωση έως ότου διερευνηθούν οι σχετικές καταγγελίες. Ο αρχιεκλογικός επίτροπος σημείωσε επιπλέον πως η απόφασή του δεν αποτελεί αποκλεισμό των ψήφων από την Ελλάδα αλλά ένα μέτρο ασφαλείας εν αναμονή της αξιολόγησης των όσων καταγγέλθηκαν για «σοβαρές παρατυπίες» όσον αφορά τη σύμβαση με την ταχυδρομική υπηρεσία.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ