Τετ α τετ κορυφής Μητσοτάκη

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μερτς στο Βερολίνο

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Το Βερολίνο, μετά την Ρώμη και τα αποτελέσματα που έχει παραγάγει σε επίπεδο συμφωνιών το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, αποτελεί σήμερα τον δεύτερο σταθμό του διπλωματικού…σπριντ 48 ωρών του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, στον απόηχο της συνάντησης με την Τζόρτζια Μελόνι, στοχεύει στο άνοιγμα της επόμενης σελίδας στις σχέσεις της χώρας μας με την Γερμανία. Στο πλαίσιο αυτό, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διευρυμένες συνομιλίες με τον καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς. Σε μία περίοδο, δε, έντονων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών αβεβαιοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που γίνεται δεκτός στην καγκελαρία από τον κ. Μερτς, ο οποίος έχει ανοίξει κύκλο επαφών με τους 26 ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο…περπατώντας στα πρώτα βήματα της θητείας του.

Το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργό με τον Γερμανό καγκελάριο έρχεται περίπου τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντηση που είχαν στην Βαλένθια και στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στη διάρκεια εκείνης της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τη νέα γερμανική κυβέρνηση για ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με την ατζέντα των συνομιλιών να κινείται πέριξ των θεμάτων της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε χαιρετίσει την απόφαση του κ. Μερτς να ιδρύσει ξεχωριστό υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης στη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο συνέβαλε δραστικά στον μετασχηματισμό της λειτουργίας του κράτους.

Η ατζέντα

Έξι χρόνια μετά το τέλος της σκληρής για την χώρα μας κρίσης, η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα, οι επενδύσεις, το διεθνές εμπόριο, οι εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και στη Μέση Ανατολή, αλλά και το προσφυγικό-μεταναστευτικό θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των κυρίων Μητσοτάκη και Μερτς. Ο καγκελάριος της Γερμανίας, προωθεί…εντός των συνόρων μία οικονομική πολιτική, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις, με τον κ. Μητσοτάκη να προτάσσει, την ίδια στιγμή, τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται στην ελληνική οικονομία, υπό το πρίσμα μίας σταθερής αναπτυξιακής πορείας που έχει ως σημεία αναφοράς τη δημοσιονομική ισορροπία και την επιστροφή του μερίσματος στους πολίτες, μέσα από μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο, νέες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές. “Σήμερα, οι ευρωπαϊκές σχέσεις και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την ισορροπία των δυνάμεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι πια ο ίδιος με αυτόν που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Πριν από κάποιο διάστημα ο νότος φαινόταν να είναι η πηγή των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, οι οικονομίες του νότου αναπτύσσονται πιο γρήγορα από πολλές οικονομίες του βορρά, έχοντας αποδείξει ότι έχουμε τη βούληση, οι κυβερνήσεις μας, να υλοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών και τελικά να μπορούμε να είμαστε και στην πρώτη γραμμή σημαντικών εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε, στη διάρκεια των χθεσινών κοινών δηλώσεων με την Τζόρτζια Μελόνι, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο τετ α τετ κορυφής Μητσοτάκη-Μερτς στην πρώτη γραμμή θα βρεθεί το σύνολο των μεγάλων ευρωπαϊκών προκλήσεων της επόμενης περιόδου, όπως:

-Η ανταγωνιστικότητα.

-Η άμυνα και η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Το μεταναστευτικό.

Στον τομέα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, αλλά και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει, εκ νέου, ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μη δημιουργεί, δηλαδή, νέες εξαρτήσεις. “Μπορούμε να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας βιομηχανίες. Μπορούμε να επενδύσουμε στην έρευνα, στην τεχνολογία, να διαμορφώσουμε μία κοινή στρατηγική ασφάλειας. Και στο πλαίσιο αυτό νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης. Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις. Και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια συμπόρευση ως προς τα κοινά μας ενδιαφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, βεβαίως και είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιους είδους συνεργασίες”, σημείωσε χθες στην Ρώμη ο κ. Μητσοτάκης, σε μία έμμεση αναφορά για τις συμφωνίες της Τουρκίας με ιταλικές εταιρίες.

Στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών με τον καγκελάριο της Γερμανίας, αναμένεται να σταθεί και πάλι:

-Στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος.

-Στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

-Στην ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες.

-Στην ενίσχυση των επιστροφών.

Η αποτίμηση της συνάντησης στην Ρώμη.

Νέα σελίδα στην συνεργασία της Αθήνας με την Ρώμη άνοιξαν οι διευρυμένες συνομιλίες του πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι και η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι ανέδειξαν την κοινή οπτική και στρατηγική των δύο χωρών σε θέματα-αιχμή στον ευρωπαϊκό ορίζοντα, όπως η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, το Ουκρανικό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σημείο αναφοράς αποτελεί το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου των σιδηροδρόμων, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Με δεδομένη τη σειρά επενδύσεων του ελληνικού κράτους για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για:

-Την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου.

-Τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών.

Παράλληλα, στη συμφωνία:

-Προβλέπεται ότι ο ιταλικός όμιλος έχει υποχρέωση να επενδύσει  σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης και δεσμεύεται να υλοποιήσει όσα περιγράφονται στο νομοσχέδιο για τα συστήματα ασφαλείας.

-Ελληνική δέσμευση είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις στο δίκτυο.

Οι δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα. Ταυτόχρονα, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW. Καθώς η Ελλάδα αυξάνει την εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική ισχύ, ειδικά μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η χώρα μας αναβαθμίζει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ