Την εμπειρία από την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) κατέθεσαν κορυφαία στελέχη από τέσσερις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας στο πλαίσιο συνεδρίου του ΣΕΒ «AI στην πράξη: Πώς θα εφαρμόσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις μας».
Ο Chief Digital and Strategy Officer της TITAN, Αντώνης Κύρκος επεσήμανε πως στον Τιτάνα ξεκίνησαν τους πειραματισμούς στην ΑΙ πριν από 8 χρόνια, τονίζοντας πως όλα ξεκίνησαν στη μονάδα στο Κόσοβο από έναν μηχανικό που ήθελε να πειραματισθεί πάνω στη λειτουργία του μύλου που παράγει την σκόνη τσιμέντου.
Οι πρώτες ενδείξεις, όπως είπε, ήταν ενθαρρυντικές και έτσι αποφάσισαν να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στο πιο κερδοφόρο εργοστάσιο του ομίλου, στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα ήρθαν γρήγορα και ήταν εντυπωσιακά, σύμφωνα με τον κ. Κύρκο.
Αποδοτικότητα και μείωση κόστους
Τα οφέλη ήταν πολλαπλά, τόσο όσον αφορά στη βελτίωση της αποδοτικότητας όσο και στη μείωση του κόστους. Βέβαια, δεν ήταν όλα ρόδινα στην αρχή, αφού ο αλγόριθμος έπρεπε να προσαρμοστεί στη λειτουργία του εργοστασίου και να «εκπαιδευθεί σε ιστορικά δεδομένα δυο ετών».
Επιπλέον, πρόσθεσε, έπρεπε να εκπαιδευθεί και το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορούν να αλληλοεπιδρούν με ένα… αλγόριθμο. Αυτή η διαδικασία χρειάστηκε 9 μήνες, ωστόσο τα αποτελέσματα που ήρθαν ήταν εντυπωσιακά, υπογράμμισε το στέλεχος του Τιτάνα.
Από εκεί και πέρα, τα επόμενα βήματα ήταν πιο εύκολα, στα υπόλοιπα εργοστάσια του ομίλου αφού διαπίστωσαν τη μεγάλη απόδοση που είχε μια μικρή σχετικά επένδυση. Φιλοδοξία της εταιρείας, τώρα, σύμφωνα με τον κ. Κύρκο είναι να εκπαιδεύσουν το 100% του προσωπικού όλων των βαθμίδων πάνω σε ψηφιακές δεξιότητες, μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα.
Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
«Η αγωνία είναι να χρησιμοποιήσουμε την ΑΙ ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», σημείωσε, και πρόσθεσε πως βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το ρίσκο της κυβερνοασφάλειας, το οποίο πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Η υιοθέτηση της ΑΙ από τον όμιλο Public γίνεται με γνώμονα τη βασική αρχή της επιχείρησης που είναι να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενος. Και κατ’ επέκταση πόσο γρήγορα μπορεί να παραδώσει αυτό που έχει παραγγείλει ο πελάτης.
Αυτό ανέφερε ο Director, Growth Technology, Public NEXT, Ευάγγελος Κοτσώνης τονίζοντας πως επιλέγουν τους τομείς που θα χρησιμοποιήσουν την ΑΙ με κριτήριο που μπορεί να έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο συντομότερο διάστημα. «Ο αντίκτυπος της ΑΙ στο λιανεμπόριο θα εξαρτηθεί πόσο θα προσομοιάσει τον άνθρωπο», σχολίασε ο κ. Κοτσώνης.
Το μοντέλο
Ο Enterprise Solutions Business Unit Director, Uni Systems, Θεόδωρος Πούλιας ανέφερε ότι ξεκίνησαν εστιάζοντας στις διαδικασίες που θέλουν να βελτιώσουν. Προς αυτή τη κατεύθυνση, έθεσαν κάποια βασικά κριτήρια όπως ο όγκος και η αξιοπιστία των δεδομένων, προκειμένου να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Παραδέχθηκε ότι στο αρχικό ταξίδι, τα αποτελέσματα δεν ήταν επιθυμητά καθώς υπήρχαν αρκετές περιόδους πειραματισμού, ολίγων ημερών. Με βάση αυτά τα στοιχεία, σημείωσε, προσπάθησαν να βελτιώσουν το μοντέλο τους. Ωστόσο, η ΑΙ σημείωσε δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης των επιχειρήσεων.
Εκπαίδευση προσωπικού
Ο Chief Services Officer & General Manager Corporate Services για τις εταιρείες του ομίλου Viohalco, Bill Karnazes υπογράμμισε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βελτιστοποιήσουν την παραγωγική διαδικασία κάτι που διαπιστώνουν και οι ίδιοι στις μονάδες παραγωγής τους, όπου έχουν καταφέρει να μειώσουν τους χρόνους.
Και ο κ. Karnazes στάθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν ΑΙ, ώστε να μπορούν να σκέφτονται πιο στρατηγικά.
Πηγή: ot.gr