Πάπας Λέων ΙΔ’
Μην «πυροβολείτε» τους ρεπόρτερ
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ ζήτησε να απελευθερωθούν οι δημοσιογράφοι που έχουν φυλακισθεί «επειδή έψαξαν και αφηγήθηκαν την αλήθεια», εκφράζοντας «την αλληλεγγύη της Εκκλησίας», στη διάρκεια χθεσινής του συνάντησης με εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης. Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας απηύθυνε επίσης έκκληση για την προστασία του πολύτιμου αγαθού της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου. «Είστε στην πρώτη γραμμή για να αφηγείστε συγκρούσεις και ελπίδες για ειρήνη, καταστάσεις αδικίας και φτώχειας και τη σιωπηρή προσπάθεια πολλών για έναν καλύτερο κόσμο. Γι’ αυτό σας ζητώ να επιλέξετε συνειδητά και με θάρρος την οδό μιας επικοινωνίας ειρήνης», δήλωσε ο 69χρονος νεοεκλεγείς Πάπας. Ανέφερε ακόμη ότι «η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα πραγματοποιηθεί» και προετοιμάζεται χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται να υπάρξει μικρή αναβολή,για οργανωτικούς λόγους, ή αν θα μεταβεί στη Νίκαια της Τουρκίας κανονικά σε δύο εβδομάδες.
Ινταν Αλεξάντερ
Τον απελευθέρωσε η Χαμάς
Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απελευθέρωσε χθες τον αμερικανοϊσραηλινό όμηρο Ινταν Αλεξάντερ ανοίγοντας τον δρόμο για μια πιθανή επιστροφή στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο θύλακα. Ο 21 ετών Αλεξάντερ παραδόθηκε στον Ερυθρό Σταυρό λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα και αργότερα έφθασε στο Ισραήλ μέσω του περάσματος Κισουφίμ από τη Λωρίδα της Γάζας. Στην ανακοίνωσή της, η Χαμάς δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. «Το Ισραήλ δεν έχει δεσμευτεί για εκεχειρία κανενός είδους», ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος νωρίτερα αποφάσισε να στείλει σήμερα αντιπροσωπεία για διαπραγματεύσεις στην Ντόχα του Κατάρ, μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ και τον πρέσβη Μάικ Χάκαμπι στην Ιερουσαλήμ.
Κιρ Στάρμερ
Λευκή Βίβλος για το Μεταναστευτικό
Η απόκτηση δικαιώματος παραμονής στη Βρετανία είναι «προνόμιο που πρέπει να κερδηθεί και όχι δικαίωμα», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παρουσιάζοντας χθες τη Λευκή Βίβλο για το Μεταναστευτικό. Ο Στάρμερ ανακοίνωσε «αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης» με στόχο μέχρι το τέλος της θητείας της, το 2029, να έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός της «καθαρής μετανάστευσης». Τηρώντας πάντως μετριοπαθή στάση δεν έθεσε στόχο ή ανώτατο όριο για τη μείωση τονίζοντας μόνο ότι θα περιοριστεί σημαντικά. Ως αριθμός της «καθαρής μετανάστευσης» ορίζεται ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν στη χώρα μείον τον αριθμό των μεταναστών που αναχωρούν. Από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι τον Ιούνιο του 2024, η «καθαρή μετανάστευση» έφτασε τους 728.000 ανθρώπους ενώ η σημερινή κυβέρνηση των Εργατικών προεκλογικά είχε υποσχεθεί πως ο αριθμός αυτός θα πέσει στους 340.000 ετησίως. Αναλυτές προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες της βρετανικής οικονομίας για εργατικά χέρια από το εξωτερικό.
Πηγή: tanea.gr