Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Παράθυρο για φθηνότερα επιτόκια δανείων έχουν ανοίξει οι μειώσεις από την ΕΚΤ, η εξομάλυνση στις αγορές ομολόγων, οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και ο τραπεζικός ανταγωνισμός.
Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται για να δώσουν περισσότερα δάνεια και πλέον ανταγωνίζονται εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς η αύξηση των δανείων είναι το βασικό όπλο τους για να αντισταθμίσουν τη μείωση των περιθωρίων από την πτώση του τριμηνιαίου euribor, το οποίο ήδη κυμαίνεται στο 2,124%.
Καθώς αναμένεται τουλάχιστον μία μείωση επιτοκίων, ακόμα στο 2% και οι περισσότερες τράπεζες υπολογίζουν ότι μπορεί πλέον να υποχωρήσει κάτω και από το 2% με τη διοίκηση της Eurobank να δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει ακόμα και πτώση στο 1,50% φέτος, ο ανταγωνισμός αναμένεται να αυξηθεί και τα επιτόκια των δανείων θα γίνουν πιο ελκυστικά.
Στο μεταξύ, όλοι οι παράγοντες που καθιστούν φθηνότερα τα επιτόκια αρχίζουν και συμβάλουν προς αυτή την τάση. Αντίξοες ήταν οι συνθήκες για δανεισμό στις αγορές ομολόγων και τις χρηματαγορές το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες δεν επέτρεπαν στην ΕΚΤ να περάσει απόλυτα την πολιτική της. Ενώ μείωνε τα επιτόκια, ο πόλεμος των δασμών και η απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει σε μεγάλες δαπάνες εξοπλισμού και υποδομών με δανεισμό, ωθούσαν προς την αντίθετη κατεύθυνση και “έτρωγαν” τις μειώσεις.
Ωστόσο, εδώ και περίπου ένα μήνα η τάση αυτή έχει ομαλοποιηθεί, ενώ και ο πληθωρισμός παρουσιάζει σημεία κάμψης, με αποτέλεσμα οι αγορές να αναμένουν νέες μειώσεις επιτοκίων και η προσδοκία αυτή να περνάει στις αγορές κεφαλαίων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το μέσο κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ήταν στην αρχή του έτους στο 1,2% και τώρα υποχωρεί ξανά προς αυτό το επίπεδο, χάρη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων.
Σε γενικές γραμμές, οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται στην αποταμίευση για την παροχή χρηματοδότησης και έχουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τις ευρωπαϊκές τράπεζες από το δανεισμό τους από τις αγορές. Σε ποσοστό 60,18% η χρηματοδότησή τους προέρχεται από αποταμιεύσεις νοικοκυριών και σε ποσοστό 21,85% από αποταμιεύσεις επιχειρήσεων, συνολικά δηλαδή ποσοστό πάνω από 82% προέρχεται από τις αποταμιεύσεις.
Και στον τομέα αυτό, η τάση είναι καθοδική αν και οι ελληνικές τράπεζες καθυστερούν στη μείωση των επιτοκίων, όπως το έκαναν και όταν η ΕΚΤ αύξανε τα επιτόκιά της, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ρόλο κλειδί στην περαιτέρω χρηματοδότησή τους, εφόσον η ΕΚΤ έχει επιβάλει το δανεισμό των τραπεζών για τη διατήρηση υψηλής ρευστότητας, θα παίξουν οι νέες εκδόσεις ομολόγων στις οποίες θα προχωρούν τμηματικά, για να αντικαταστήσουν παλαιότερα ομόλογα, τα οποία λήγουν μεταξύ 2026 και 2030 και έχουν ακριβότερα επιτόκια από αυτά με τα οποία θα μπορούσαν να δανειστούν τώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της Eurobank ανέφερε στη συνέντευξη με τους αναλυτές ότι σχεδιάζει να επαναγοράσει παλαιότερο ομόλογο και να το αντικαταστήσει με άλλο. Ήδη, η τράπεζα αξιοποίησε τη θέση της στην αγορά για να αναχρηματοδοτήσει φθηνότερα και την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, με ανάλογη κίνηση.
Στο μεταξύ, έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις (επιτόκια) των τραπεζικών ομολόγων χάρη στις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών και τις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης. Οι αποδόσεις στα ομόλογα πρώτης εξοφλητικής προτεραιότητας των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν κατά 23 μονάδες βάσης, στο 3,39% από 3,62% που είχαν φθάσει στις 10 Απριλίου. Στα τραπεζικά ομόλογα χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, οι αποδόσεις υποχώρησαν 38 μονάδες βάσης στα 4,35% από 4.73%.
Πηγή: capital.gr