Μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας τέθηκαν στο τραπέζι του Eurogroup και του ECOFIN που συνεδρίασαν διαδοχικά χτες και σήμερα στις Βρυξέλλες. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.
Τραπεζική Ένωση και Ψηφιακό Ευρώ
Στη συνεδρίαση του Eurogroup που έγινε με τη συμμετοχή της Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, o Έλληνας Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβάθυνσης της θεσμικής αρχιτεκτονικής της Τραπεζικής Ένωσης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “η ολοκλήρωσή της θα συμβάλει τόσο στην απλοποίηση όσο και στην ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα”. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξέφρασε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες εισαγωγής και κυκλοφορίας του ψηφιακού ευρώ, το οποίο εκτός από τεχνικό είναι, όπως είπε, “και πολιτικό εγχείρημα ιδιαίτερης σημασίας”.
Φορολόγηση προϊόντων τρίτων χωρών που πωλούνται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες
Στο σημερινό συμβούλιο ECOFIN, οι Υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν την Οδηγία σχετικά με τους κανόνες ΦΠΑ για τις εξ’ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών από τρίτες χώρες και την καταβολή του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των προϊόντων αυτών. Η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια και τάσσεται υπέρ της ανάγκης για επίτευξη προόδου ως προς την φορολόγηση εισαγόμενων αγαθών από τρίτες χώρες, τα οποία μέχρι σήμερα δεν υπόκεινται σε φορολογία.
Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων
Ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τον στρατηγικό στόχο για μία Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων ως “εμβληματική πολιτική” και τόνισε ότι κομβικής σημασίας σε αυτή τη διαδικασία, είναι η χαρτογράφηση και απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών που παρεμβάλλονται μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και κράτους. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω της πλατφόρμας MITOS, για περιορισμό της γραφειοκρατίας. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης χαιρέτισε την πρόθεση της Επιτροπής να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για αποταμιευτικούς και επενδυτικούς λογαριασμούς, καθώς και τις πρωτοβουλίες της για τη συγκέντρωση ιδιωτικών επενδύσεων σε καινοτόμες εταιρείες.
Χρηματοδότηση ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιδοκίμασε τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας και τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στη Λευκή Βίβλο για την ευρωπαϊκή άμυνα. Για την Ευρώπη και την Ελλάδα, τόνισε, “η Άμυνα συνιστά γεωπολιτική αναγκαιότητα”, ενώ για χώρες όπως η Ελλάδα και η Πολωνία “είναι και γεωγραφικό πεπρωμένο”.
Αναφερόμενος στο υπό διαπραγμάτευση κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ασφάλεια στην Ευρώπη (SAFE), ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε οικονομίες κλίμακος και να προωθήσει καλύτερα την ευρωπαϊκή καινοτομία και έρευνα. Ο κανονισμός αποτελεί θετική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Πιερρακάκης επέμεινε στο ότι “η Άμυνα είναι ευαίσθητο θέμα, είναι ζήτημα κυριαρχίας. Πρέπει να γίνουν περισσότερα κοινά βήματα”. Και συμπλήρωσε: “Όταν συγκεντρώνουμε πόρους και δυνάμεις, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες ασφαλείας όλων των κρατών-μελών. Κατά συνέπεια η ενδεχόμενη συμμετοχή τρίτων χωρών, μη μελών της ΕΕ, πρέπει να διέπεται από σαφείς προϋποθέσεις, όπως ο σεβασμός των συμπερασμάτων του Συμβουλίου και η ευθυγράμμισή τους με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ”.
Διμερείς επαφές
Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του ECOFIN, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευημερία και τη Βιομηχανική Στρατηγική, Στεφάν Σεζουρνέ, με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ραφαέλε Φίτο και με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού, Καταπολέμησης της Απάτης και Δημόσιας Διοίκησης, Πιοτρ Σεράφιν. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είχε, τέλος, διμερή συνάντηση εργασίας με τον Ιταλό Υπουργό Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.
Πηγή: capital.gr