Ενα παιχνίδι τακτικής υψηλού ρίσκου μοιάζει να εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον, τη Μόσχα και το Κίεβο, με αρκετές ακόμα πόλεις, από το Λονδίνο, όπου συναντήθηκαν χθες πολλοί ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, μέχρι την Κωνσταντινούπολη, όπου πιθανόν να μετατοπιστεί μεθαύριο το σύνολο της δράσης, να διεκδικούν ρόλους. Ανοιχτό άφησε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ το ενδεχόμενο να μεταβεί προσωπικά στην Τουρκία την Πέμπτη, αν θεωρήσει ότι μια πιθανολογούμενη συνάντηση ανάμεσα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πιθανότητες επιτυχίας. Για μια «καλή ιδέα» έσπευσε να κάνει ευθύς αμέσως λόγο ο ουκρανός πρόεδρος: «Ολοι μας στην Ουκρανία θα το εκτιμούσαμε αν ο πρόεδρος Τραμπ μπορούσε να είναι εκεί μαζί μας σε αυτή τη συνάντηση στην Τουρκία. […] Μπορούμε να αλλάξουμε πολλά» έγραψε στο X, διαβεβαιώνοντας πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία, «μπορεί πράγματι να φιλοξενήσει μια συνάντηση υψηλότατου επιπέδου» και εκφράζοντας την ελπίδα να μην την «αποφύγουν» οι Ρώσοι. Η μπάλα γύρισε λοιπόν πίσω στο Κρεμλίνο – το οποίο είχε εντούτοις θεωρήσει πως την είχε διώξει πέρα μακριά τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Η αλληλουχία των γεγονότων έχει τη σημασία της. Σε συνεννόηση – έτσι θεωρούσαν τουλάχιστον – με τις ΗΠΑ, η Ουκρανία και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της απηύθυναν το Σάββατο τελεσίγραφο στη Μόσχα να δεχθεί, αρχής γενομένης από χθες, «πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία» 30 ημερών, απειλώντας τη με νέες «μαζικές κυρώσεις» σε αντίθετη περίπτωση. Αγνοώντας το τελεσίγραφο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε, ξημερώματα Κυριακής, «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεις για τα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη. «ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΤΩΡΑ!» έγραψε το βράδυ της Κυριακής ο Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social, παρότι τόσο το Κίεβο όσο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του είχαν δει στην απάντηση της Μόσχας μια ακόμα προσπάθεια να κερδίσει χρόνο. «Θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη» αντέδρασε ο Ζελένσκι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Le Monde», είχε ενθαρρυνθεί προς αυτή την κατεύθυνση, στη διάρκεια νέας επικοινωνίας τους, από τους τέσσερις ευρωπαίους ηγέτες που βρέθηκαν το Σάββατο στο Κίεβο, τον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν, τον Βρετανό Κιρ Στάρμερ, τον Γερμανό Φρίντριχ Μερτς και τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ. «Είναι ένα παιχνίδι τακτικής, όπου όλοι θέλουν να δείξουν στους Αμερικανούς ότι δεν αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη» εξηγούσε γαλλική διπλωματική πηγή στην εφημερίδα. «Ο Ζελένσκι δεν έχει την πολυτέλεια να εμφανιστεί στον Τραμπ ως πολεμοκάπηλος. Επιπλέον, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ο Πούτιν να κωλυσιεργήσει και να φανεί ως ο κακός του παιχνιδιού».
Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος δεν αναγνωρίζει τον Ζελένσκι ως νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας, δεν είπε χθες λέξη. Μίλησε αντ’ αυτού ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το τελεσίγραφο που έδωσαν στη Μόσχα το Κίεβο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του, προσθέτοντας απλώς πως «είμαστε προσηλωμένοι στη σοβαρή αναζήτηση τρόπων για μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση». Από το Λονδίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών που συμμετείχαν στη συνάντηση του λεγόμενου σχήματος της «Βαϊμάρης» καλούσαν τον Πούτιν να «σοβαρευτεί» και επαινούσαν τον Ζελένσκι για την «προθυμία του να συμμετάσχει σε συνομιλίες». Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Τραμπ – και οι προσπάθειες αποκρυπτογράφησής τους. Οπως σημείωνε η «Guardian», o αμερικανός πρόεδρος ήθελε καταφανώς πολύ να τονίσει ότι αυτή η συνάντηση ήταν δική του πρωτοβουλία, ότι γίνεται μόνο επειδή επέμεινε σε αυτήν και, το σημαντικότερο, ότι θα συμμετείχε σε αυτήν αν πίστευε ότι υπήρχε πιθανότητα επιτυχίας. «Αλλά αυτό μας αφήνει με τόσο πολλά ερωτήματα. Τι ορίζει ο ίδιος ως επιτυχία;».
Επικαλούμενος ευρωπαίους διπλωμάτες, ο διπλωματικός συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας, ο Πάτρικ Γουίντουρ, πρόσθεσε μια ακόμα διάσταση: η ανάρτηση με την οποία ο Τραμπ επέμενε ότι η Ουκρανία πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, του είπαν οι πηγές του, ανέτρεψε και ενδεχομένως έθεσε σε κίνδυνο τα προσεκτικά σχέδια της Ευρώπης να πείσει τις ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στη Μόσχα για την απόρριψη της πρότασης του αμερικανού προέδρου για εκεχειρία 30 ημερών. Η σημείωση του Γουίντουρ μιλάει από μόνη της: «Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι δεν έχουν κανένα λόγο να πιστεύουν ότι ο Τραμπ ενήργησε σε συνεννόηση με τον ρώσο ηγέτη».
Πηγή: tanea.gr