Του Τάσου Δασόπουλου
Νέες εξετάσεις από Fitch και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περάσει στο τέλος της εβδομάδας η ελληνική οικονομία με όλους στην Αθήνα να καλλιεργούν βάσιμες προσδοκίες ότι όλα θα “πάνε καλά”, παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση από την Fitch, το γεγονός είναι ότι είναι ο δεύτερος οίκος μετά την Moody’s, από τους “μεγάλους” που είναι αποδεκτοί και για την ΕΚΤ, ο οποίος διατηρεί από τον Δεκέμβριο του 2023, την Ελλάδα στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα. Στην τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας στις 22 Νοεμβρίου του 2024 (στην οποία διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγησή του), εκτιμούσε ότι το ελληνικό χρέος, παρά τις μεγάλες μειώσεις των τελευταίων ετών παραμένει πολύ υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ επεσήμαινε την ανάγκη το χρηματοπιστωτικό σύστημα να ενισχυθεί περαιτέρω, αφήνοντας πίσω την κακή ποιότητα ενεργητικού και τους αναβαλλόμενους φόρους. Στην τωρινή αξιολόγηση έχει να κρίνει τις τελευταίες ανακοινώσεις από ΕΛΣΤΑΤ και Εurostat: Ένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,8% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιο της αρχικής πρόβλεψης, δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 2,3%, σχεδόν τριπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και μείωση του χρέους σε ένα χρόνο κατά 10,3% του ΑΕΠ.
Επίσης, έχει προηγηθεί και η έκθεση του άρθρου IV από το ΔΝΤ, με βάση της οποίο το Ταμείο επιβεβαίωνε τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σταθμίζοντας τους όποιους κινδύνους ως μέτριους έως χαμηλούς. Ειδικά για τις τράπεζες, αφού παραδέχονταν την ανάκαμψη της κερδοφορίας, τη μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων και γενικά τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, επανέφερε την πρόταση του Ταμείου για τη δημιουργία “μαξιλαριών ασφαλείας” των εμπορικών τραπεζών για τις δύσκολες μέρες .
Οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν
Αφού παρέκαμψε για φέτος την έκδοση των -ενδιάμεσων- χειμερινών προβλέψεων, την Παρασκευή 16 του μήνα, η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιεύσει τις εαρινές της προβλέψεις, επιχειρώντας να προβλέψει την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας την εποχή των δασμών Τράμπ.
Πληροφορίες θέλουν την Επιτροπή να αναθεωρεί σημαντικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ΕΕ, από το 1,5% που προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο, σε ένα ρυθμό κάτω από το 1%. Η σημαντική αυτή αναθεώρηση θα βασίζεται στις επιμέρους προβλέψεις για Γερμανία, η οποία μετά από δύο χρόνια ύφεσης αναμένεται να έχει φέτος στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα στην οικονομική της δραστηριότητα, αλλά και την επιβράδυνση Γαλλίας και Ιταλίας.
Τούτο με δεδομένο, ότι οι μεγάλες εξαγωγικές οικονομίες της ΕΕ, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την πολιτική των δασμών των ΗΠΑ. Για την Ελλάδα, η γενική επιβράδυνση, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια οριακή αναθεώρηση της ανάπτυξης για φέτος, από το 2,3% και μια αναθεώρηση προς τα πάνω το 2026, από το 2,2% που προβλεπόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις. Οι αλλαγές θα έχουν ως σκεπτικό ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει το εθνικό πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 των 36 δισ., το οποίο χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης. Η επιτροπή θεωρεί ότι η στροφή προς τις αμυντικές δαπάνες, αλλά και τα 500 δισ. που είναι διατεθειμένη να βάλει στο τραπέζι η Γερμανία για άμυνα και υποδομές δεν θα έχουν τα μέγιστα αποτελέσματά τους για φέτος. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω την ανάπτυξη για το 2026, κοντά στο 2% από 1,8% που προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι προβλέψεις και οι προοπτικές, αλλά και τα ενδεχόμενα σενάρια των δασμών των ΗΠΑ στην ΕΕ, θα συζητηθούν στο σημερινό Eurogroup και το αυριανό ECOFIN, ανάμεσα στους υπουργούς οικονομικών της ΕΕ.
Πηγή: capital.gr